Inilah Cara Menghadapi Anak yang Kelek

Jakarta - Jangan tinggalkan rumah sepanjang hari, pergi ke bilik mandi sebentar untuk menangis. Si kecil mahu mengikut ibunya ke mana sahaja, walaupun hanya beberapa minit. Sebenarnya, apabila kanak-kanak semakin tua, kanak-kanak harus lebih berdikari. Kerana suka atau tidak, si kecil mesti terpisah dari ibunya, misalnya ketika bersekolah. Sekiranya anak sudah tersekat seperti ini, apa yang harus dilakukan oleh ibu?

Sebenarnya, seorang anak yang berpaut pada ibunya adalah wajar kerana orang yang paling dekat sejak dia dilahirkan adalah ibu. Namun, jika tabiat ini berterusan, ia akan memberi kesan negatif terhadap perkembangan sosial mereka dan pasti akan membebankan ibu. Oleh itu, lihat bagaimana menangani anak-anak pelik berikut!

  1. Tenang dan Terangkan Perlahan

Ibu mesti terlebih dahulu tenang dan mewujudkan suasana yang selamat. Jangan terlalu panik kerana itu akan membuat anda merasa cemas dan gelisah. Ibu perlu tahu, anak-anak mempunyai kepekaan yang tinggi terhadap ibu mereka, agar perasaan mereka dapat dirasakan oleh mereka. Ini akan membuat si kecil merasa takut ketika ibunya meninggalkannya.

Ketika ibu sudah tenang, cuba jelaskan perlahan kepada si kecil, "Sayang, ibu, tinggalkan sebentar. Ade jangan takut, sebentar." Lakukan perlahan-lahan dengan cinta. Sekiranya anak anda masih merengek dan tidak mahu ketinggalan, ulangi beberapa kali kerana anak itu sedang dalam proses perkembangan lisan.

Baca juga : Inilah yang menjadikan anak-anak tidak dapat berpisah dengan ibu mereka

  1. Beri anak anda peluang dengan orang lain

Ibu boleh memujuk si kecil untuk melakukan aktiviti bersama ayahnya, misalnya diberi makanan. Sebagai permulaan, mungkin ibu boleh duduk dekat dengannya ketika ayahnya memberi makan kepadanya. Setelah si kecil mahu bersama ayahnya tanpa ditemani, ibu boleh meminta lebih banyak lagi, "Sayang, cuba buat susu dengan ayah. Susu ayah lebih baik, anda tahu!"

Ibu juga boleh meminta pertolongan dari keluarga atau orang terdekat mereka untuk memberi peluang untuk berinteraksi dengan orang lain. Contohnya, ketika anak anda sedang bermain menembak, jemput ahli keluarga yang lain untuk bermain bersama. Sekiranya dia kelihatan selesa dan mempercayai ibu "pengganti" anda, cuba biarkan mereka bermain bersama, "De, mari kita bermain dengan Ka Andi terlebih dahulu, saya mahu pergi sebentar."

  1. Menemani Kanak-kanak semasa Proses Penyesuaian

Menumbuhkan kepercayaan anak kecil anda tidak akan berlaku sekali, kerana memerlukan proses dan kesabaran. Jangan terburu-buru dan segera ditinggalkan kerana penyesuaian memerlukan masa. Semasa anak anda berinteraksi dengan orang baru, cubalah menemaninya terlebih dahulu. Ajak si kecil mengenali orang itu dengan menjalin komunikasi tiga hala antara ibu, dia, dan rakan barunya.

Baca juga : Anak hanya dekat dengan satu ibu bapa, inilah jalan penyelesaiannya

Di samping itu, ibu juga harus meyakinkan si kecil bahawa orang lain juga menyayanginya sama seperti ibu. Ini akan meningkatkan keyakinannya untuk perlahan-lahan terbuka. Apabila anda telah menerima dan merasa selesa dengan rakan baru anda, anda boleh perlahan-lahan meninggalkannya. Contohnya, dengan membiarkan mereka bermain dan duduk lebih jauh.

  1. Ucapkan selamat tinggal sebelum pergi

Meninggalkan si kecil secara diam-diam hanya akan membuatnya lebih tidak mahu ditinggalkan kerana dia tidak lagi mempercayai ibunya. Ucapkan selamat tinggal dengan cara yang menyenangkan. Ucapkan dengan penuh kasih sayang dan beri sentuhan fizikal kepada anak anda, "Adakah anda tinggal, sayang? Jangan takut, guru itu baik dan mencintai anda. Anda lihat, guru itu sedang menunggu."

  1. Beri Pujian Apabila Anak Anda Mahu Ditinggalkan

Beri pujian dan berikan hadiah kecil ketika dia hendak pergi. "Anak perempuanmu pintar, dia tidak menangis ketika dia ingin bersekolah. Aku lebih mencintaimu," katanya dengan ciuman manis di dahinya. Ini sangat penting untuk meningkatkan keyakinan si kecil anda dan tentu saja membuatnya tidak lagi merengek ketika ibunya meninggalkannya.

Baca juga : 5 Tanda Kanak-kanak yang Tidak Mendapat Perhatian

Itulah cara untuk menangani anak yang terjebak dengan ibunya. Sekiranya anda ingin bertanya mengenai keibubapaan yang baik, cuba tanya doktor di . Mudah, ibu boleh berbincang bila-bila masa dan di mana sahaja dengan pakar pediatrik pilihan mereka melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Ayuh, muat turun aplikasinya kini ada di App Store dan Google Play!

Rujukan:
NCT. Diperoleh pada 2019. Kecemasan Bayi dan Perpisahan: Cara Mengatasi.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found