Pergerakan Pilates ini bagi Orang yang Menghidap Skoliosis

, Jakarta - Sebilangan besar kes scoliosis dialami oleh anak-anak, ringan, dan tidak memerlukan rawatan khas. Walau bagaimanapun, keadaan ini masih harus dipantau oleh ibu bapa untuk mengetahui perkembangannya dan mengelakkan komplikasi dari skoliosis.

Selain prosedur perubatan, terdapat beberapa latihan Pilates yang dapat dilakukan oleh penderita skoliosis untuk memperbaiki postur tubuh mereka. Ayuh, ketahui lebih lanjut mengenai penyakit ini, dan pergerakan pilates apa yang dapat membantu penderita skoliosis untuk memperbaiki postur tubuh mereka! Inilah perbincangannya!

Baca juga: Ini adalah Rawatan yang Betul untuk Kanak-kanak dengan Skoliosis

Scoliosis, Penyakit Tulang Belakang

Scoliosis adalah keadaan di mana tulang belakang melengkung ke sisi. Keadaan ini berlaku secara tidak normal dan lebih kerap berlaku pada kanak-kanak berumur 10-15 tahun.

Kanak-kanak lelaki dan perempuan mempunyai risiko yang sama untuk menghidap penyakit ini. Walau bagaimanapun, pada kanak-kanak perempuan, gejala lebih cenderung menjadi lebih teruk, memerlukan rawatan yang sesuai.

Apabila scoliosis tidak dirawat dengan segera, ia akan menyebabkan keluhan sakit otot di kawasan belakang. Sekiranya keadaan ini dibiarkan dalam skoliosis jangka panjang, ia boleh menyebabkan gangguan fungsi paru-paru dan jantung.

Gejala skoliosis sudah dapat dilihat dari perubahan penampilan bahu, dada, dan pinggul. Beberapa simptom fizikal orang dengan skoliosis termasuk satu bahu menjadi lebih tinggi, satu pinggul kelihatan lebih menonjol, panjang kaki tidak seimbang, satu bilah bahu kelihatan lebih menonjol, dan badan pada orang dengan keadaan ini akan condong lebih ke satu sisi.

Selain gejala fizikal yang dapat dilihat, terdapat beberapa gejala lain dari keadaan ini, iaitu sakit belakang yang tidak dialami oleh semua penderita. Pada penderita dewasa, kesakitan akan berpusat pada titik selekoh.

Baca juga: Hati-hati dengan tulang belakang melengkung atau Scoliosis

Pergerakan Pilates ini bagi Orang yang Menghidap Skoliosis

Pembedahan boleh dilakukan sebagai langkah rawatan scoliosis. Selain laluan perubatan, sebenarnya ada langkah-langkah yang dapat diambil oleh orang-orang dengan keadaan ini, seperti Pilates.

Pilates dilakukan bertujuan untuk membantu memperbaiki postur dengan menormalkan kedudukan tulang belakang, pergerakan, antara lain:

  1. Langkah ke bawah dan satu lengan dicapai. Pertama, berbaring di atas tikar. Kemudian, bengkokkan kaki kanan anda untuk membentuk sudut yang betul. Selepas itu, regangkan kaki kiri anda sehingga lurus ke belakang dan selari dengan badan, sambil mengangkat tangan kanan anda. Lakukan pergerakan ini secara bergantian selama 10 kali pergerakan.

  2. Anjing ke atas dan ke bawah. Pertama, letakkan diri anda dengan kepala menghadap ke bawah dengan kaki dan tangan anda, sehingga badan anda membentuk segitiga isosceles. Kemudian, turunkan badan dengan kedua kaki lurus ke belakang, kemudian angkat bahagian atas badan, sehingga meregangkan lurus seperti kedudukan kobra. Pegang setiap posisi selama 10 saat, dan ulangi pergerakan ini 5 kali.

  3. Sikap berpisah dengan jangkauan lengan. Pertama, anda boleh berdiri lurus dengan kaki kiri sedikit ke depan dan kaki kanan anda ke belakang. Kemudian, tarik bahagian badan ke belakang. Pegang kedudukan ini selama 10 saat. Seterusnya, bengkokkan kaki kiri anda untuk membentuk segitiga kanan dan kaki kanan ke belakang. Tarik bahagian badan ke belakang, kemudian tahan kedudukan ini selama 10 saat.

Baca juga: Komplikasi Yang Boleh Berlaku Kerana Skoliosis

Sekiranya anda masih tidak pasti adakah langkah yang berbahaya ini sesuai untuk orang yang menghidap skoliosis, boleh menjadi penyelesaian! Anda boleh berbincang secara langsung dengan doktor pakar melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video, bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah.

Bukan itu sahaja, anda juga boleh membeli ubat yang anda perlukan. Tanpa kerumitan, pesanan anda akan dihantar ke destinasi anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasi di Google Play atau App Store!

Rujukan:
Pilates Cambridge.co.uk. Diakses pada tahun 2020. Apa yang menyebabkan scoliosis dan latihan pilates terbaik untuk keadaan ini.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. 7 Regangan dan latihan untuk scoliosis.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found