Saiz Hati Melebihi Biasa, Berikut 4 Tanda dan Gejala

, Jakarta - Hepatomegali adalah pembesaran hati dibandingkan dengan keadaan normal. Keadaan ini adalah tanda penyakit yang mendasari seperti penyakit hati, kegagalan jantung kongestif, atau barah. Pada orang dengan hepatomegali, rawatannya adalah untuk mengenal pasti dan mengawal keadaan yang menyebabkan keadaan tersebut.

Hati adalah organ penting bagi tubuh kerana mempunyai banyak fungsi, termasuk:

 • Mencerna lemak.

 • Menyimpan gula dalam bentuk glikogen.

 • Melawan jangkitan pada badan.

 • Menghasilkan protein dan hormon.

 • Kawal pembekuan darah.

 • Memecahkan ubat dan racun.

Hati juga merupakan satu-satunya organ tubuh manusia yang dapat tumbuh semula setelah pembedahan, jadi pendermaan hati mungkin dilakukan. Seseorang yang mendermakan sebahagian dari hati, maka organ itu akan tumbuh semula ke ukuran semula. Di samping itu, bahagian yang disumbangkan juga akan bertambah.

Sekiranya anda menghidap hepatomegali, anda mungkin mengalami gangguan seperti:

 • Penyakit hati.

 • Kanser, seperti leukemia.

 • Penyakit genetik.

 • Gangguan jantung dan saluran darah.

 • Mengalami keracunan.

 • Mendapat jangkitan.

Penyakit ini boleh menyebabkan hepatomegali yang boleh mengganggu kemampuan hati anda untuk menjalankan fungsinya. Hepatomegali selalu menjadi penyebab penilaian perubatan, walaupun tidak semua keadaan yang mendasari dianggap sebagai kecemasan perubatan.

Baca juga: Inilah Langkah-langkah untuk Memeriksa Hepatomegali

Tanda dan Gejala Ukuran Hati Normal yang Lebih yang Disebabkan oleh Hepatomegali

Pembesaran hati yang menyerang seseorang mungkin tidak menyebabkan gejala tertentu. Namun, jika ada, tanda-tanda dan gejala yang dapat timbul ketika seseorang menderita hepatomegali yang menyebabkan hati di dalam badan menjadi lebih besar daripada orang normal adalah:

 1. Sakit di perut.

 2. Keletihan.

 3. Pening dan muntah.

 4. Menguning kulit dan putih mata.

Faktor Risiko Hepatomegali

Seseorang mungkin lebih berisiko terkena hepatomegali, yang menjadikan hati lebih besar jika mereka mempunyai penyakit hati. Di samping itu, terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko seseorang menderita masalah hati, termasuk:

 • Pengambilan alkohol yang berlebihan boleh menyebabkan kerosakan hati dengan gejala hati yang membesar.

 • Mengambil dos ubat yang besar. Seseorang boleh menghidap hepatomegali yang disebabkan oleh pengambilan vitamin, makanan tambahan, atau ubat preskripsi dari doktor dalam dos yang lebih besar daripada yang disyorkan. Ini dapat meningkatkan risiko kerosakan hati.

Perkara lain yang dapat meningkatkan risiko seseorang terkena hepatomegali adalah overdosis asetaminofen. Ia adalah penyebab kegagalan hati akut yang paling biasa di Amerika Syarikat. Oleh itu, selalu baca kandungan apa yang terdapat dalam ubat yang akan anda ambil. Di samping itu, selalu berbincang dengan doktor mengenai keadaan anda untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini.

Faktor risiko yang juga boleh menyebabkan keadaan ini adalah hepatitis virus. Pada hepatitis jenis A, B, dan C dapat menyebabkan kerosakan hati. Selain itu, kebiasaan makan yang buruk dapat membuat jantung seseorang menjadi lebih besar dari biasanya, kerana tubuh memakan banyak makanan yang tidak sihat, seperti makanan yang tinggi lemak atau gula.

Baca juga: Berhati-hati, Kenali Punca Hepatomegali

Pencegahan Hepatomegali

Terdapat beberapa perkara yang dapat dilakukan untuk mencegah terjadinya hepatomegali, iaitu:

 • Makan makanan yang sihat. Salah satu cara untuk mencegah pembesaran hati adalah dengan memakan makanan yang sihat seperti buah-buahan, sayur-sayuran, dan biji-bijian.

 • Kurangkan pengambilan alkohol. Cara lain untuk mencegah hepatomegali adalah dengan mengurangkan pengambilan alkohol.

 • Mengekalkan berat badan. Cuba makan makanan yang seimbang dan selalu hadkan makanan yang tinggi gula dan lemak. Cuba menjaga berat badan anda dengan melakukan senaman secara teratur.

Baca juga: Bolehkah Hepatomegali disembuhkan?

Itulah pembesaran hati yang disebabkan oleh hepatomegali. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai gangguan hati ini, doktor dari sedia menolong. Caranya adalah dengan muat turun permohonan dalam telefon pintar awak!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found