Apakah Kaedah Betul Memandikan Anjing?

, Jakarta - Bukan hanya manusia, anjing juga perlu dimandikan secara teratur untuk mengelakkan pelbagai risiko masalah kulit. Memandikan anjing boleh menjadi aktiviti yang menyeronokkan untuk anda dan haiwan kesayangan anda. Walaupun begitu, anda seharusnya tidak hanya memandikan anjing itu, terutama jika haiwan kesayangan anda adalah anjing tulen. Terdapat teknik-teknik tertentu yang mesti anda perhatikan agar bulunya dijaga dengan baik.

Sebagai contoh, selalu sikat bulu terlebih dahulu sebelum membasahnya. Ini akan menghilangkan kusut atau rambut yang longgar dari kot dan juga akan memudahkan pembersihan dengan syampu. Tahap pH di syampu juga harus dipertimbangkan. Jangan sekali-kali menggunakan syampu untuk manusia atau sabun secara sembarangan untuk memandikan anjing, okey! Nah, berikut adalah beberapa petua lain yang harus anda perhatikan.

Baca juga: Ketahui 6 Fakta Ilmiah mengenai Anjing Haiwan Peliharaan

Cara yang betul untuk memandikan seekor anjing tulen

Apabila anda memilih tempat yang betul dan produk penjagaan yang terbaik, berikut adalah langkah-langkah yang harus anda perhatikan ketika memandikan anjing anda:

  • Pujuk atau masukkan anjing ke dalam tab mandi atau tenggelam. Anda boleh memujuknya dengan memberikan hadiah atau mainan kegemarannya.
  • Cairkan syampu dengan air. Cuba tambahkan sedikit syampu ke semangkuk air atau masukkan syampu ke dalam botol yang sudah berisi sedikit air. Mencairkan syampu membantu menghilangkan busa untuk penyebaran yang lebih baik.
  • Basahkan anjing dengan air suam. Periksa suhu air dengan tangan dan pastikan ia suam-suam kuku.
  • Syampu anjing dua kali. Syampu pertama bertujuan mengikat kotoran dan membantu menyingkirkannya. Sementara syampu kedua berfungsi untuk mencuci kulit dan menghilangkan semua kotoran dan minyak yang tersisa di rambut. Pastikan anda tidak mengabaikan tempat seperti alas kaki, ketiak, dan perut. Semasa menggosok syampu, urut badannya dengan lembut.

Baca juga: Hati-hati, Makanan Ini Berbahaya untuk Anjing

  • Berhati-hati ketika mencuci kepalanya. Mencuci kepala anjing adalah salah satu bahagian yang paling sukar untuk memandikan anjing. Elakkan mendapatkan sabun atau air di kawasan sensitif seperti telinga, hidung dan mata anjing anda. Celupkan kain ke dalam air sabun, kemudian basuh kepala dan wajah anjing dengan berhati-hati, kemudian celupkan kain lap bersih ke dalam air jernih dan gunakan untuk membilas.
  • Gunakan perapi. Biarkan selama beberapa minit dan kemudian bilas.
  • Bilas hingga bersih sehingga tidak ada lagi produk yang melekat pada kot. Sekiranya sabun tidak dikeluarkan sepenuhnya, ia akan melekat pada kulit dan boleh merengsakannya.

Apa yang Perlu Dilakukan Selepas Mandi?

Sudah tentu, anda harus mengeringkan tuala anjing dengan sebaik mungkin. Setelah cukup kering, gunakan pengering rambut anjing atau manusia pada keadaan sederhana atau sejuk. Anda juga boleh menyikat anjing anda ketika kot kering. Sekiranya dia tidak menggigil terlalu banyak, anda boleh mengeringkan anjing dengan udara biasa.

Baca juga: Cara Mudah Melatih Anjing yang Boleh Dilakukan di Rumah

Sekiranya anda mengeringkan anjing anda di udara, sikatnya setiap 10 atau 15 minit untuk membantu mengelakkan kotoran bergumpal. Sekiranya anda masih merasa bingung dan mengalami kesukaran, anda boleh terus bertanya kepada doktor haiwan melalui aplikasi tersebut . Melalui Anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video . Mudah bukan? Ayuh, muat turun aplikasinya sekarang!

Rujukan:
Kaki Harian. Diakses pada tahun 2020. Petua Teratas Pro Groomer tentang Cara Memandikan Anjing dengan Betul.
Silsilah. Diakses pada tahun 2020. Cara: Memandikan anjing anda.