Gangguan Mata pada Kanak-kanak dan Cara Mengatasinya

, Jakarta - Pemeriksaan mata adalah sesuatu yang mesti dilakukan semasa pertumbuhan dan perkembangan anak. Tujuannya adalah untuk mengesan faktor risiko dan kelainan visual yang memerlukan rawatan yang memerlukan rujukan kepada pakar oftalmologi.

Beberapa gangguan mata yang sering dialami oleh kanak-kanak adalah amblyopia (mata malas), rabun warna, konjungtivitis, kesalahan pembiasan (miopia, hiperopia, astigmatisme), retinitis pigmentosa, strabismus, uveitis, dan penyakit virus zika. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai gangguan mata pada kanak-kanak di bawah!

Pengesanan Awal untuk Pengendalian Lebih Tepat

Mata dan penglihatan yang sihat adalah bahagian penting dalam perkembangan kanak-kanak. Mata kanak-kanak sebenarnya mesti diperiksa secara berkala, kerana banyak masalah penglihatan dan penyakit mata sebenarnya dapat dikesan dan dirawat lebih awal.

Pemeriksaan perubatan rutin mata kanak-kanak merangkumi pemeriksaan ketika bayi baru lahir. Bayi baru lahir dengan kelahiran pramatang yang mempunyai sejarah keluarga masalah mata dan penyimpangan mata berisiko tinggi, dan harus dilihat oleh pakar oftalmologi

Baca juga: Sebab Bayi Baru Lahir Tidak Menangis

Pada usia sekitar 3.5 tahun, kanak-kanak harus menjalani pemeriksaan mata dan ujian ketajaman visual (ujian yang mengukur ketajaman penglihatan) dengan pakar pediatrik. Pada usia 5 tahun, kanak-kanak harus diperiksa semula oleh pakar pediatrik.

Kemudian pada usia 5 tahun, pemeriksaan mesti dilakukan sekali lagi. Terutama jika anak menunjukkan simptom, seperti menyipit atau sakit kepala. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih banyak maklumat mengenai gangguan mata pada kanak-kanak, tanya di .

Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk ibu bapa. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor ibu bapa boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja.

Berikut adalah ciri-ciri kanak-kanak dengan gangguan mata:

 1. Gosok mata yang kuat.
 2. Kepekaan terhadap cahaya.
 3. Mempunyai fokus mata yang lemah.
 4. Penjejakan visual yang lemah kerana mata mengalami kesukaran untuk mengikuti objek.
 5. Pergerakan mata yang tidak normal (selepas usia 6 bulan).
 6. Mata merah kronik.

Pada kanak-kanak usia sekolah, tanda-tanda lain yang perlu diperhatikan termasuk:

 1. Tidak dapat melihat objek dari jarak jauh.
 2. Menghadapi masalah membaca tulisan di papan hitam.
 3. Memicit.
 4. Kesukaran membaca.
 5. Duduk terlalu dekat dengan TV.

Adalah baik bagi ibu bapa untuk mengawasi anak-anak dan memperhatikan sama ada anak itu mengalami tanda-tanda yang dinyatakan di atas. Sekiranya anak anda mengalami masalah mata, segera periksa untuk mendapatkan rawatan seawal mungkin.

Rawatan yang cepat akan membantu rawatan yang lebih baik, sehingga peluang pemulihan anak lebih besar. Mengetahui risiko dan kemungkinan gangguan mata pada anak, ibu perlu memberikan pencegahan yang sesuai untuk menjaga kesempurnaan kesihatan anak-anak.

Baca juga: Melihat gerhana matahari secara langsung boleh membuat mata anda sakit

Beberapa perkara yang boleh dilakukan oleh ibu untuk membantu melindungi penglihatan anak-anak mereka adalah:

 1. Bentuk diet yang baik semasa mengandung.
 2. Beri anak anda makanan berkhasiat dengan buah-buahan, sayur-sayuran, kacang-kacangan, dan ikan. Makanan ini mengandungi antioksidan dan nutrien utama, seperti vitamin C, vitamin, E, zink, asid lemak omega-3, dan lutein, yang berkaitan dengan kesihatan mata.
 3. Beri anak-anak mainan yang sesuai dengan usia dan selamat.
 4. Beri mainan kanak-kanak yang mendorong perkembangan visual.
 5. Berikan perlindungan matahari ketika berada di luar dengan menggunakan pelindung mata
Rujukan:
Mencegah Buta. Diakses pada tahun 2020. Masalah Mata pada Orang Dewasa & Kanak-kanak.
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2020. Visi Anak Anda.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Melindungi Mata dan Penglihatan Anak Anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found