Adakah Penting Memberi Vitamin D Tambahan untuk Bayi?

Jakarta - Ternyata, vitamin D tidak hanya penting untuk menunjang kesihatan tubuh orang dewasa. Bayi juga memerlukan pengambilan vitamin D yang mencukupi untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan. Oleh itu, semasa anda membuat senarai barang untuk dibeli untuk si kecil, pertimbangkan juga membeli vitamin D.

Sebenarnya, mengapa vitamin D penting untuk bayi? Nampaknya, pengambilan vitamin D yang mencukupi dan memenuhi keperluan harian sangat baik untuk menyokong pertumbuhan tulang dan gigi bayi. Sebaliknya, tidak memenuhi bekalan vitamin D dalam tubuh akan meningkatkan risiko kerapuhan tulang yang disebut riket pada bayi.

Tubuh memerlukan cukup vitamin D untuk membantu menyerap kalsium sehingga tulang terbentuk lebih kuat. Bukan hanya itu, vitamin D juga diperlukan oleh tubuh untuk membantu perkembangan otak dan kesihatan sistem imun. Tanpa vitamin ini, kanak-kanak akan terdedah kepada masalah pertumbuhan dan kerapuhan tulang.

Baca juga: Makanan Tambahan Vitamin D Dapat Menurunkan Risiko COVID-19? Inilah Fakta

Adakah Vitamin D Tambahan Diperlukan untuk Bayi Menyusu?

Ringkasnya, tubuh memerlukan vitamin D untuk menyokong banyak fungsi, jadi sangat sukar untuk memenuhi keperluannya tanpa bantuan makanan tambahan atau vitamin tambahan. Lalu, bagaimana dengan bayi yang masih menyusu? Adakah pengambilan tambahan ini juga perlu?

Susu ibu dikenali sebagai pengambilan makanan terbaik untuk 6 bulan pertama kehidupan bayi. Malangnya, susu ibu tidak mengandungi cukup vitamin D, dan juga susu formula. Sebenarnya, bayi perlu mendapat pengambilan vitamin D sebaik beberapa hari selepas kelahiran. Seperti yang dilaporkan oleh Klinik Cleveland, Kylie Liermann, salah seorang pakar kesihatan kanak-kanak mengatakan bahawa kanak-kanak yang mendapat susu formula tetap harus diberi makanan tambahan vitamin D, sehingga mereka mendapat satu liter susu formula setiap hari.

Walaupun begitu, ibu menyusu yang mengambil vitamin D dapat memenuhi pengambilan vitamin D pada bayi mereka. Namun, tanyakan dahulu kepada doktor anda mengenai suplemen vitamin D untuk bayi agar keperluan mereka benar-benar dipenuhi. Gunakan aplikasinya bila-bila masa ibu ingin bertanya dan menjawab dengan pakar pada bila-bila masa.

Baca juga: 4 Khasiat Vitamin D untuk Kesihatan

Berapa Banyak Keperluan Vitamin D pada Bayi?

American Academy of Pediatrics (AAP) mengesyorkan agar bayi mendapat sekurang-kurangnya 400 IU vitamin D setiap hari. Sekali lagi, walaupun mudah mendapatkan vitamin D di pasaran, penggunaannya untuk bayi masih perlu mendapat persetujuan atau arahan dari pakar pediatrik.

Apakah Tanda-tanda Bayi Mempunyai Kekurangan Vitamin D?

Malangnya, agak sukar untuk menentukan sama ada bayi mengalami kekurangan vitamin D atau tidak. Tanpa sebab, sakit otot dan keletihan dalam tubuh adalah gejala khas kekurangan vitamin D, sementara bayi belum dapat menafsirkan apa yang dialami oleh tubuh mereka.

Sementara itu, tanda-tanda kekurangan vitamin D lain mungkin muncul selama berbulan-bulan atau bahkan bertahun-tahun selepas itu. Oleh itu, untuk menjangkakan keadaan ini, ibu bapa perlu memeriksa bayi sekiranya terdapat tanda-tanda atau gejala berikut:

  • Jangkitan yang kerap dan jatuh sakit.
  • Keretakan kerap.
  • Mempunyai masalah pertumbuhan.

Baca juga: Cara yang betul untuk memenuhi pengambilan vitamin D untuk badan

Adalah menjadi tanggungjawab kedua ibu bapa untuk menjaga kesihatan mereka dan juga memerhatikan pertumbuhan dan perkembangan anak-anak mereka. Perlu diingat bahawa bayi mengalami tempoh keemasan dalam 1000 hari pertama kehidupan, bermula dari rahim sehingga berumur 2 tahun. Oleh itu, seboleh mungkin memenuhi semua keperluan pemakanan, termasuk pengambilan vitamin D tambahan.Rujukan:
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2021. Adakah Bayi Sangat Memerlukan Makanan Tambahan Vitamin D?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found