Kenali 7 Mitos Tentang Anak-anak Tiri yang Perlu Diluruskan

, Jakarta - Langkah atau kejang pada kanak-kanak berlaku apabila sistem saraf di otak terganggu. Otak terdiri daripada sel-sel saraf yang saling berkomunikasi melalui aktiviti elektrik. Nah, langkah berlaku apabila satu atau lebih bahagian otak mengalami letupan isyarat elektrik yang tidak normal, sehingga mengganggu isyarat otak yang normal.

Apa-apa yang mengganggu hubungan normal antara sel saraf di otak boleh menyebabkan kejang. Ini termasuk demam tinggi, gula darah tinggi atau rendah, ketagihan alkohol atau dadah, atau gegar otak. Setakat ini, masih banyak mitos mengenai langkah-langkah yang beredar di masyarakat. Sebilangan dari mereka bahkan berisiko membahayakan penderita sehingga mereka harus diluruskan.

Baca juga: Sebab dan Cara Mengatasi Kejang Demam pada Kanak-kanak

Mitos Tentang Langkah Yang Perlu Diluruskan

Terdapat banyak kesalahpahaman mengenai kejang pada kanak-kanak. Berikut adalah beberapa mitos mengenai langkah-langkah yang perlu diluruskan:

1. Apabila kanak-kanak mengalami sawan, sesuatu mesti dimasukkan ke dalam mulutnya untuk mengelakkannya tersedak

Maklumat ini tentunya salah dan boleh membahayakan kanak-kanak yang berada di dalam langkah mereka. Sebenarnya, jangan sekali-kali memasukkan sesuatu ke dalam mulut seseorang yang mengalami sawan. Ini boleh membahayakan orang lain dan bahkan berisiko tersedak. Rawatan yang betul adalah menggulung orang itu ke satu sisi dan meletakkan sesuatu yang lembut di bawah kepala untuk memastikannya selamat sehingga orang itu sedar.

2. Seorang kanak-kanak yang mengalami sawan mesti ditahan

Jangan sesekali menahan seseorang semasa kejang. Memegang seseorang boleh menyebabkan kecederaan pada tulang atau otot. Sebaliknya, pastikan kawasan di sekitarnya bebas dari benda berbahaya dan melindungi kepala dengan sesuatu yang lembut.

3. Anak mengalami kesakitan ketika mengalami sawan

Semasa sawan, kanak-kanak itu tidak sedarkan diri dan tidak akan mengalami kesakitan. Walau bagaimanapun, sesetengah orang mungkin mengalami kesakitan otot dan mungkin menjadi letih setelah kekejangan yang berpanjangan.

Baca juga: Penanganan Kejang Demam Pertama pada Kanak-kanak

4. Kanak-kanak yang mengalami sawan menderita penyakit mental atau kecacatan intelektual

Penyakit mental dan kecacatan intelektual adalah semua keadaan yang mempengaruhi otak. Walau bagaimanapun, kanak-kanak yang mengalami sawan atau epilepsi tidak semestinya bermaksud bahawa dia mempunyai kecacatan intelektual atau penyakit mental. Keupayaan seseorang untuk belajar dapat dipengaruhi oleh kekerapan dan kekuatan aktiviti penyitaan mereka. Sebenarnya, orang dengan epilepsi cenderung mempunyai tahap kecerdasan yang sama dengan orang yang tidak mempunyai epilepsi

5. Kanak-kanak yang mengalami sawan mesti mengalami epilepsi

Gejala utama epilepsi adalah kejang berulang. Walau bagaimanapun, sawan tidak selalu disebabkan oleh epilepsi. Kejang boleh berlaku akibat beberapa keadaan perubatan lain seperti gegar otak, demam tinggi, atau gula darah rendah.

6. Permainan video atau lampu sorot akan mencetuskan kejang

Melancarkan dari halaman Penjagaan Kesihatan Anak Lembah, hanya 3% orang dengan epilepsi yang mengalami sawan kerana pencetus visual. Permainan video dengan lampu berkelip cepat atau corak warna bergantian kadang-kadang boleh mencetuskan kejang, tetapi ini sangat jarang berlaku.

7. Kejang lebih kerap berlaku pada kanak-kanak

Kejang atau epilepsi paling kerap berlaku pada golongan muda dan tua. Walau bagaimanapun, keadaan ini boleh berkembang pada usia berapa pun.

Baca juga: Kejang demam pada kanak-kanak boleh menyebabkan lumpuh?

Itulah mitos mengenai langkah atau kejang pada kanak-kanak yang perlu diluruskan. Sekiranya ibu mempunyai pertanyaan lain mengenai langkah anak, jangan ragu untuk menghubungi doktor melalui aplikasi tersebut . Masa lalu , berunding dengan doktor lebih mudah dan praktikal.

Rujukan:
Perubatan Johns Hopkins. Diperoleh pada tahun 2021. Kejang dan Epilepsi pada Kanak-kanak.
Penjagaan Kesihatan Anak Lembah. Diperoleh pada 2021. Epilepsi: 13 Mitos Epilepsi Dipecat.
Klinik Cleveland. Diperoleh pada tahun 2021. 13 Mitos Epilepsi Umum, Dibongkar.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found