Adakah Terdapat Kesan Sampingan Minum Air yang Disuntik?

, Jakarta - Penggunaan air yang disuntik baru-baru ini menjadi semakin popular dan disukai. Air yang disiram adalah sejenis minuman yang dibuat dengan mencampurkan buah-buahan ke dalam botol atau bekas berisi air. Ramai orang percaya bahawa pengambilan minuman ini dapat memberikan manfaat yang sihat untuk tubuh, salah satunya membantu menurunkan berat badan.

Air yang disiram biasanya dibuat dengan potongan buah atau sayur-sayuran, seperti lemon, timun, atau epal. Potongan buah kemudian dimasukkan ke dalam botol berisi air dan direndam sebentar sebelum dimakan. Pada amnya, air yang dimasukkan disimpan semalam dalam peti sejuk (peti sejuk), kemudian diminum keesokan harinya. Namun, hingga kini tuntutan faedah sihat dari air yang disuntik belum terbukti.

Baca juga: Selain segar, ini adalah kelebihan lemon air yang dimasukkan

Kesan Sampingan Penggunaan Air Terlalu Banyak

Air yang disiram juga dikenali sebagai air detoks , kerana pengambilan air yang disuntik, terutama yang terbuat dari lemon, dikatakan sebagai alat penyahtoksin badan. Proses detoksifikasi badan dilakukan untuk membuang toksin yang terkumpul di dalam badan, biasanya dilakukan dengan diet khas atau detoks. Walau bagaimanapun, kepercayaan ini tidak sepenuhnya benar. Tidak ada bukti bahawa racun dapat terkumpul di dalam badan, selain itu detoks belum terbukti secara klinikal diperlukan oleh tubuh.

Lemon adalah jenis buah yang paling popular digunakan sebagai air yang disiram kerana dipercayai menjadikan tubuh lebih cergas dan dapat membantu menurunkan berat badan. Sebenarnya, tidak mengapa jika anda ingin mengambil air lemon. Namun, kerana keberkesanannya belum terbukti, anda tidak boleh minum minuman ini secara berlebihan. Daripada memberikan manfaat yang sihat, pengambilan air lemon yang berlebihan sebenarnya boleh memberi kesan sampingan dalam bentuk:

  • Kerosakan Gigi

Mengonsumsi terlalu banyak air yang disuntikkan dari lemon dikatakan boleh menyebabkan kerosakan gigi. Kandungan asid dalam lemon dapat mengikis enamel gigi. Semakin kerap anda minum air lemon, semakin nipis lapisan dan semakin besar risiko kerosakan gigi. Untuk mengurangkan risiko ini, anda boleh mencuba menggunakan jerami semasa minum air lemon atau selalu membersihkan mulut dengan minum air setelah mengambil air yang disuntikkan lemon.

Baca juga: Air yang Disuntik Boleh Menurunkan Berat, Mitos atau Fakta?

  • Sakit perut

Pengambilan air lemon tidak digalakkan pada waktu pagi, terutama bagi orang yang mempunyai sejarah ulser atau penyakit perut. Pengambilan air lemon yang berlebihan dikatakan dapat meningkatkan risiko penyakit pencernaan dan GERD. Sekali lagi, risiko penyakit ini meningkat kerana kandungan asid yang terdapat dalam lemon.

  • Thrush teruk

Thrush adalah gangguan kesihatan yang kelihatan remeh tetapi boleh mengganggu. Kerana, penampilan sariawan di mulut boleh mencetuskan rasa tidak selesa hingga sakit. Nampaknya, pengambilan air lemon yang terlalu banyak dapat meningkatkan risiko penyakit ini menyerang. Orang yang minum air lemon, walaupun mereka mempunyai sariawan, juga boleh membuat luka lebih teruk dan meningkatkan risiko kerengsaan.

  • Mencetuskan Migrain

Air lemon boleh mencetuskan migrain atau sakit kepala. Risiko penyakit ini meningkat pada orang yang mempunyai sejarah penyakit ini sebelumnya. Oleh itu, sangat penting untuk mengelakkan pengambilan air yang berlebihan. Tidak boleh menggunakan air yang disuntik, tetapi juga pastikan untuk memenuhi keperluan air, sekurang-kurangnya 2 liter atau 8 gelas air dalam satu hari.

Baca juga: 5 Buah-Buahan untuk Detoksifikasi Air yang Mudah dicari

Ketahui lebih lanjut mengenai air yang dimasukkan dan kesannya pada tubuh dengan bertanya kepada doktor di aplikasi . Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Orang dalam. Diakses pada tahun 2019. 6 perkara menakutkan yang boleh berlaku sekiranya anda minum terlalu banyak air lemon.
Garis Kesihatan. Diakses 2019. Kebenaran Mengenai Detox Air Lemon.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found