SGPT Tinggi Pasti Terkena Hati?

, Jakarta - Ada banyak perkara yang boleh menyebabkan seseorang terkena penyakit hati. Selain penyebabnya, gejala yang boleh menjadi tanda penyakit ini juga boleh berbeza-beza.

Salah satu keadaan yang sering dikaitkan dengan gangguan kesihatan ini adalah tahap SGPT yang melambung tinggi. Jadi, adakah benar bahawa tahap SGPT yang tinggi pastinya merupakan tanda penyakit hati? Maklumat lebih lanjut ada di bawah!

BBahaya tahap SGPT melambung tinggi

Transaminase piruvik serum (SGPT) adalah enzim yang ada di dalam badan, tetapi paling sering dijumpai di hati. Apabila terdapat kerosakan hati, enzim ini memasuki aliran darah dan mencetuskan gejala.

Inilah yang menyebabkan pemeriksaan SGPT, termasuk pemeriksaan tahap enzim ini, dapat digunakan untuk menunjukkan adanya gangguan pada hati. Walaupun begitu, ternyata tahap enzim ini bukan sahaja merupakan tanda penyakit hati.

Baca juga: Tahap Nilai Normal SGPT yang Perlu Anda Ketahui

Dalam keadaan normal, tahap enzim SGPT tidak boleh melebihi 7-56 unit per liter serum. Walau bagaimanapun, had normal ini sebenarnya tidak pasti dan boleh berbeza antara satu orang dengan orang lain. Tahap SGPT normal juga dipengaruhi oleh jantina, lelaki cenderung mempunyai SGPT lebih tinggi daripada wanita.

Enzim SGPT yang terlalu tinggi sering dikaitkan dengan kerosakan hati, kerana gangguan organ ini dapat menyebabkan enzim SGPT memasuki saluran darah kerana terlalu tinggi.

Walaupun begitu, ternyata tahap enzim ini yang tinggi tidak selalu menjadi tanda penyakit hati. Terdapat masalah kesihatan lain yang juga dapat dicirikan oleh gejala ini, seperti kecederaan otot atau serangan jantung.

Namun, jangan merasa senang, tahap SGPT yang normal tidak bermaksud seseorang itu bebas dari risiko atau kemungkinan penyakit hati. Orang dengan penyakit hati didapati mempunyai nilai SGPT yang normal atau bahkan rendah.

SGPT tinggi yang disebabkan oleh penyakit hati biasanya disertai dengan gejala lain, seperti mudah merasa letih, penurunan berat badan yang tidak dapat dijelaskan, kulit dan mata kuning, air kencing yang lebih pekat, mual dan muntah, cirit-birit, dan sakit perut.

Baca juga: Apa Maknanya Ketika SGPT Tinggi?

Oleh itu, sangat penting untuk selalu mengekalkan tahap normal enzim ini. Walaupun tidak selalu menjadi tanda penyakit, kadar SGPT yang tinggi boleh menjadi tanda awal masalah kesihatan dalam badan.

Penggunaan Sayur-sayuran untuk Mengekalkan Tahap SGPT

Untuk mengekalkan tahap normal enzim ini, cobalah untuk selalu menggunakan gaya hidup yang sihat, makan makanan yang kaya dengan nutrien yang diperlukan oleh tubuh, seperti sayur-sayuran, buah segar, dan makanan yang kaya dengan vitamin.

Biasakan juga melakukan senaman secara teratur, sekurang-kurangnya tiga kali seminggu untuk menjaga kesihatan dan kecergasan secara keseluruhan. Menjaga kesihatan hati dan tahap SGPT juga dapat dilakukan dengan menghindari makanan dan minuman yang dapat mengumpulkan toksin dalam tubuh.

Agar hati tetap sihat, anda harus mengelakkan pengambilan makanan berlemak secara berlebihan. Di samping itu, elakkan minum minuman beralkohol dan merokok. Pengambilan ini sebenarnya boleh merosakkan fungsi hati akibat toksin dan bahan kimia yang memasuki aliran darah.

Baca juga: Alami Penyakit Hati, Inilah 6 Makanan Yang Perlu Dielakkan

Masih ingin tahu tentang bahaya tahap tinggi enzim SGPT dan apakah gejala penyakit hati? Tanya doktor di aplikasi hanya. Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diperoleh pada 2019. Peningkatan enzim hati.
Medscape. Diakses pada tahun 2019. Menilai Pesakit Dengan Ujian Hati Tidak normal.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found