Adakah benar HPV lebih berbahaya daripada HIV?

, Jakarta - HPV dan HIV adalah penyakit yang disebabkan oleh virus dan mudah menular melalui hubungan seksual. Virus ini boleh menyebabkan keadaan yang berbeza, walaupun penderita HIV lebih mudah terkena HPV. Orang dengan HIV yang tidak dirawat lebih cenderung mempunyai jangkitan HPV aktif dan mungkin mengalami gejala HPV yang lebih teruk.

Baca juga: Boleh menyebabkan barah, terdapat banyak jenis HPV

Pencegahan HPV juga penting, terutama bagi orang dengan HIV yang telah memasuki tahap ODHA. Oleh itu, adakah benar bahawa jangkitan HPV lebih berbahaya daripada HIV? Untuk mengetahui lebih lanjut, kenali perbezaan berikut antara HPV dan HIV.

Perbezaan antara HPV dan HIV

Papillomavirus manusia (HPV) adalah penyebab paling kerap jangkitan menular seksual (IMS). Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit, hampir semua orang yang aktif secara seksual akan mendapat HPV seumur hidup kecuali mereka telah menerima vaksin HPV.

HPV mempunyai pelbagai jenis virus. Walau bagaimanapun, virus ini tidak selalu menyebabkan gejala, tetapi beberapa jenis boleh menyebabkan gejala seperti ketuat genital dan kanser tertentu. Sebilangan besar penghidap HPV tidak mengetahui bahawa mereka menghidap HPV sehingga virus itu dikesan semasa pemeriksaan.

Gejala HPV dapat diketahui ketika gejala jangkitan telah mulai muncul. Manakala Virus Kekurangan Imuniti Manusia (HIV) adalah penyebab utama AIDS yang dianggap sebagai penyakit mematikan hingga akhir-akhir ini. Walaupun HIV sering dianggap sebagai penyakit yang mematikan, hakikatnya HPV lebih berbahaya daripada HIV.

Baca juga: Kenali 5 Mitos mengenai HIV-AIDS

Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai HIV atau HPV, anda boleh terus bertanya kepada doktor anda . Melalui aplikasi tersebut, anda boleh menghubungi doktor kapan saja dan di mana sahaja.

Mengapa HPV Lebih Berbahaya daripada HIV

Jika dibandingkan dengan HIV, HPV adalah penyakit kelamin yang paling biasa. Virus ini tidak serupa dengan HIV atau herpes, tetapi jauh lebih berbahaya daripada kedua-duanya. Lelaki dan wanita yang aktif secara seksual berisiko tinggi dijangkiti HPV. Sebilangan besar kes HPV hilang sendiri dan tidak menyebabkan masalah kesihatan.

Namun, setakat ini didapati terdapat 200 jenis virus HPV dan 20 daripadanya menyebabkan barah. Itulah sebabnya apabila HPV tidak hilang, ia boleh menyebabkan masalah kesihatan, seperti ketuat kelamin dan barah. Sejauh ini, barah serviks adalah kesan jangkitan HPV yang paling mematikan.

Virus HPV dapat merebak ketika seseorang melakukan hubungan seks dengan seseorang yang menghidap HPV. Di samping itu, penyakit berjangkit HPV dapat ditularkan kepada orang yang berbeza walaupun orang yang dijangkiti tidak mengalami sebarang gejala.

Sebab lain mengapa HPV lebih berbahaya adalah kerana terdapat terlalu banyak strain virus dan sering tidak aktif sehingga orang tidak tahu kapan mereka menghidap HPV.

Kekebalan yang lemah juga berperanan dalam penyebaran dan perkembangan virus HPV. Umumnya, wanita yang mempunyai sistem imun yang lemah mengembangkan virus lebih cepat daripada wanita yang mempunyai sistem imun yang lebih kuat.

Baca juga: Kenali Vaksin HPV untuk Mencegah Kanser Serviks

Penularan HPV dapat diminimumkan dengan mempraktikkan aktiviti seksual yang selamat dan mengetahui sejarah seksual pasangan. Selain itu, memperkuat sistem kekebalan tubuh dapat dengan makan makanan yang sihat, menjaga pola tidur yang berkualiti, dan berolahraga secara teratur. Bagi wanita, cuba saring dan dapatkan vaksin HPV secara berkala.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2019. Apakah kaitan antara HPV dan HIV ?.
AIDSMAP. Diakses 2019. Human papillomavirus (HPV) dan ketuat alat kelamin.
Garis Kesihatan. Diakses pada 2019. HPV dan HIV: Apakah Perbezaannya ?.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found