Orang yang menghidap Anemia mudah dijangkiti pendarahan selepas bersalin

Jakarta - Ada banyak perkara yang perlu dipersiapkan ketika menghadapi proses kelahiran. Bermula dari keadaan kesihatan mental hingga kesihatan fizikal ibu juga harus diperiksa dengan baik agar gangguan yang berpotensi timbul semasa melahirkan dapat dielakkan.

Baca juga: 4 Punca Pendarahan Berat Selepas Bersalin

Pendarahan selepas bersalin masih merupakan penyebab kematian ibu yang paling biasa semasa melahirkan anak. Pendarahan selepas bersalin adalah keadaan pendarahan yang berlaku secara berlebihan sejurus selepas ibu menjalani proses kelahiran. Ketahui lebih lanjut mengenai pendarahan selepas bersalin supaya keadaan ini dapat dicegah.

Ketahui Faktor Risiko Pendarahan Selepas Bersalin

Keadaan ini biasa berlaku pada wanita yang bersalin ketika berusia lebih dari 35 tahun. Faktor lain yang meningkatkan risiko seseorang mengalami keadaan pendarahan selepas bersalin adalah mempunyai anak kembar, mempunyai plasenta rendah, mengalami pembedahan caesar, menjalani induksi semasa bersalin, melahirkan lebih dari 12 jam, mempunyai bayi dengan berat lebih dari 4 kilogram, menderita penyakit darah tinggi, dan keadaan anemia.

Sebagai tambahan kepada faktor di atas, pendarahan selepas bersalin berlaku kerana pembukaan saluran darah di rahim di mana janin berkembang semasa kehamilan. Kekurangan enzim trombin juga meningkatkan pengalaman seseorang mengalami pendarahan selepas bersalin kerana kegagalan pembekuan darah di dalam badan.

Keadaan atonia rahim adalah salah satu sebab mengapa ibu mempunyai risiko mengalami pendarahan selepas bersalin ketika ibu menjalani proses kelahiran. Atony rahim adalah keadaan di mana nada otot rahim hilang sehingga tidak dapat memampatkan saluran darah dan mengurangkan jumlah darah yang keluar.

Pendarahan selepas bersalin boleh mengancam nyawa jika tidak dirawat dengan segera. Ketahui jenis pendarahan selepas bersalin supaya ibu dapat mengambil langkah berjaga-jaga sebelum proses kelahiran berlaku.

1. Pendarahan Postpartum Primer

Keadaan ini berlaku apabila ibu kehilangan 500 ml darah dalam masa 24 jam.

2. Pendarahan Postpartum Sekunder

Keadaan ini dapat dilihat apabila banyak darah keluar melalui faraj setelah 12 hingga 24 jam persalinan yang dilalui seorang wanita.

Baca juga: Inilah Cara Memeriksa Keguguran Yang Perlu Anda Ketahui

Ketahui Pencegahan Pendarahan Selepas Bersalin

Terdapat beberapa gejala yang dialami oleh wanita dengan keadaan pendarahan selepas bersalin, seperti pendarahan berterusan selepas bersalin, sakit di sekitar perut dan demam tinggi. Anda harus segera memeriksa keadaan kesihatan ibu di hospital terdekat untuk mengetahui punca simptom yang dialami ibu.

Terdapat beberapa pemeriksaan yang dilakukan untuk mengesahkan keadaan yang dialami oleh ibu, seperti imbasan ultrasound untuk mengetahui punca pendarahan postpartum yang dialami. Sudah tentu rawatan juga dilakukan untuk menghentikan pendarahan, seperti:

1. Urut dan Infusi Oksitosin

Secara amnya, setelah bayi dan plasenta keluar, rahim terus berkontrak untuk menutup saluran darah di rahim lagi. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa keadaan yang menghalang pengecutan ini, biasanya jururawat membantu mengurut perut, yang dikenali sebagai urut fundus rahim. Ibu jangan risau, ketika menyusu, hormon oksitosin dilepaskan secara semula jadi dan membantu mengurangkan pendarahan yang berlaku.

2. Belon Foley Catheter

Mengembung belon kateter foley di rahim memberi tekanan pada saluran darah yang terbuka.

3. Penggunaan Dadah

Selain mengurut, penggunaan ubat boleh dilakukan untuk menghentikan pendarahan selepas bersalin yang berlaku.

Lakukan langkah berjaga-jaga dengan memeriksa kandungan secara berkala agar gangguan yang berlaku dapat diatasi sejak awal.

Baca juga: 21 Simptom Yang Dialami Ketika Dipengaruhi oleh Depresi Selepas Bersalin


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found