Jenis Ujian untuk Diagnosis Penyakit Ginjal Kronik

, Jakarta - Semua orang tahu bahawa buah pinggang mempunyai peranan yang sangat penting dalam tubuh. Oleh itu, kita perlu menjaga kesihatan buah pinggang, agar dapat berfungsi dengan baik. Kerana, jika anda sudah menghidap penyakit ginjal kronik, risiko komplikasi berbahaya kemungkinan besar akan bersembunyi. Jadi, ujian apa yang diperlukan untuk mendiagnosis penyakit buah pinggang kronik? Secara umum, terdapat 2 ujian, iaitu ujian air kencing dan darah, yang kemudian dibahagikan kepada beberapa ujian.

Ujian Kencing

1. Urinalisis

Analisis urinalisis atau urin adalah pemeriksaan yang boleh dikatakan memberikan banyak maklumat mengenai fungsi buah pinggang. Langkah pertama dalam melakukan ujian ini adalah ujian batang pelekat . Ini adalah kerana batang pelekat mempunyai reagen ujian air kencing untuk kehadiran unsur penyusun normal dan tidak normal, termasuk protein. Kemudian, air kencing diperiksa di bawah mikroskop untuk sel darah merah dan putih, dan adanya silinder dan kristal (pepejal).

Biasanya, protein (albumin) tidak dijumpai, atau sekurang-kurangnya sangat sedikit, dalam air kencing. Keputusan positif dalam ujian batang pelekat menunjukkan jumlah protein yang tidak normal. Tetapi sebenarnya ada ujian lain yang lebih sensitif daripada ujian batang pelekat untuk protein, iaitu anggaran makmal albumin urin dan kreatinin air kencing. Nisbah albumin dengan kreatinin dalam air kencing memberikan anggaran yang baik mengenai perkumuhan albumin harian.

Baca juga: Gagal Ginjal Kronik Idap, Perlukan Transplantasi Ginjal?

2. Ujian Urin 24 Jam

Ujian ini memerlukan orang yang menjalani untuk mengumpulkan semua air kencing selama 24 jam penuh. Dalam ujian ini, air kencing akan dianalisis untuk mengetahui tahap protein dan produk buangan (seperti nitrogen urea dan kreatinin). Kehadiran protein dalam air kencing menunjukkan kerosakan buah pinggang. Jumlah kreatinin dan urea yang dikeluarkan dalam air kencing dapat digunakan untuk mengira tahap fungsi ginjal dan kadar penapisan glomerular (GFR).

3. Kadar Penapisan Glomerular (GFR)

GFR adalah kaedah standard untuk menyatakan fungsi ginjal secara keseluruhan. Selagi penyakit buah pinggang berkembang, GFR akan turun. GFR normal kira-kira 100-140 ml / min pada lelaki dan 85-115 mL / min pada wanita. Ini berkurang pada kebanyakan orang dengan usia.

GFR dapat dikira dari jumlah produk buangan dalam air kencing 24 jam atau dengan menggunakan pewarna khas yang diberikan secara intravena. Anggaran GFR (eGFR) dapat dikira dari ujian darah rutin, tetapi boleh menjadi tidak tepat pada orang yang berusia lebih muda dari 18 tahun, wanita hamil, dan orang yang sangat berotot atau gemuk.

Baca juga: Sakit Ginjal Tanpa Dialisis, Adakah Mungkin?

Ujian darah

1. Creatinine dan Urea (BUN) dalam Darah

Ini adalah ujian darah yang paling biasa digunakan untuk memantau penyakit buah pinggang. Creatinine adalah produk kerosakan otot yang normal. Urea adalah produk sisa pemecahan protein. Tahap zat ini meningkat dalam darah apabila fungsi ginjal bertambah buruk.

2. Tahap Elektrolit dan Imbangan Asid-Asas

Disfungsi buah pinggang menyebabkan ketidakseimbangan elektrolit, terutamanya kalium, fosforus, dan kalsium. Kalium tinggi (hiperkalemia) memerlukan perhatian khusus, dan keseimbangan asid-basa darah juga terganggu.

Penurunan pengeluaran bentuk aktif vitamin D boleh menyebabkan kadar kalsium rendah dalam darah. Ketidakupayaan buah pinggang untuk mengeluarkan fosforus menyebabkan tahap fosforus dalam darah meningkat. Tahap hormon testis atau ovari juga mungkin tidak normal.

Baca juga: 4 Ujian untuk Mengukur Fungsi Ginjal

3. Kiraan Sel Darah

Kerana penyakit ginjal mengganggu pengeluaran sel darah dan memendekkan kelangsungan hidup sel darah merah, jumlah sel darah merah dan hemoglobin mungkin rendah (anemia). Sebilangan orang boleh mengalami kekurangan zat besi kerana kehilangan darah dalam sistem pencernaan. Kekurangan nutrien lain juga boleh mengganggu pengeluaran sel darah merah.

Itulah sedikit penjelasan mengenai jenis ujian yang boleh dilakukan untuk mendiagnosis penyakit buah pinggang kronik. Sekiranya anda ingin melakukan pemeriksaan, sekarang anda boleh membuat temu janji dengan doktor di hospital melalui permohonan , kamu tahu. Tunggu apa lagi? Ayuh muat turun aplikasinya sekarang!