3 Jenis Makanan Yang Boleh Mencetuskan Komedo

, Jakarta - Blackheads secara teknis adalah sejenis jerawat yang disebabkan oleh folikel rambut yang tersumbat di kulit. Walaupun terdapat pelbagai jenis komedo yang bermula dengan keadaan yang sama, iaitu liang yang membesar.

Apabila minyak pada sel kulit mati, juga bakteria menyumbat pori-pori seseorang. Keadaan ini boleh mengakibatkan pembentukan titik hitam kecil yang disebut komedo. Sekiranya liang tersumbat tetap terbuka, oksigen di udara akan mengoksidakan minyak dan mengubahnya menjadi coklat gelap atau blackhead hitam yang akhirnya terbentuk.

Proses pembentukan komedo mirip dengan cara epal berubah menjadi coklat ketika terkena udara. Sebaliknya, apabila pori tersumbat ditutup, bahagian atas bonjolan kelihatan lebih putih dan disebut whitehead.

Baca juga: 5 Makanan yang Dimakan untuk Mencegah Komedo

Apa yang Menyebabkannya?

Komedo sangat biasa dan kadang-kadang hanya menyerang tanpa sebab yang jelas. Walau bagaimanapun, beberapa perkara boleh menyumbang kepada pembentukan komedi, termasuk:

  • Hormon: Penyebab utama komedo adalah turun naik hormon dalam badan, yang biasanya berlaku semasa akil baligh dan juga semasa sindrom pra-haid bagi wanita. Kepekatan hormon tertentu yang lebih tinggi boleh menyebabkan kulit menjadi lebih berminyak. Aliran minyak berlebihan yang seharusnya dapat ditahan menyebabkannya bercampur dengan sel kulit mati yang tidak dapat ditumpahkan secara normal, yang kemudian mengakibatkan komedo.
  • Asap: Wanita dan lelaki yang merokok cenderung mendapat cacat nonsteroid seperti bintik hitam. Asap rokok mengandungi banyak zarah yang tidak sihat, seperti nikotin, yang mempunyai kesan negatif langsung pada kulit yang menyebabkan pembentukan komedo. Merokok juga menghalang rawatan komedo yang berkesan, jadi bukan sahaja boleh menyebabkan masalah, tetapi anda juga mencegahnya daripada dirawat.
  • Pengeluaran minyak yang berlebihan: Apabila kulit cenderung berada di bahagian berminyak atau menghasilkan lebihan minyak kerana sebab tertentu, liang roma cenderung tersumbat dan bintik hitam cenderung terbentuk di liang pori yang tersumbat.
  • Produk solek dan kulit: Produk solek dan kulit dengan warna buatan, wangian dan minyak mineral dapat menyumbat liang, menyebabkan bintik hitam terbentuk.

Baca juga: 6 Punca Komedo yang Anda Perlu Tahu

Makanan yang Mencetuskan Komedo

Sebagai tambahan kepada penyebab di atas, beberapa makanan juga boleh mencetuskan komedo pada seseorang. Berikut adalah beberapa makanan yang boleh menyebabkannya, iaitu:

  1. Susu

Hormon yang terdapat dalam produk tenusu dapat merangsang kelenjar sebum di wajah anda, menyebabkan wajah anda menghasilkan lebih banyak minyak dan menyumbat pori-pori anda. Ramai orang merasakan kesannya apabila mereka berhenti mengambil produk tenusu dari makanan, kulit wajah mereka menjadi bersih secara mendadak.

  1. Makanan segera

Blackheads berkait rapat dengan makanan yang kaya dengan kalori, lemak, dan karbohidrat. Makanan segera yang banyak ditawarkan restoran besar mengandungi semua ramuan yang mencetuskan komedo. Disebutkan bahawa makan makanan segera secara berkala dapat meningkatkan risiko komedo hingga 17 persen. Di samping itu, makanan segera boleh mempengaruhi tahap hormon yang menyebabkan komedo.

  1. Makanan pedas

Makanan pedas juga boleh menjadi pencetus komedo. Ini kerana makanan pedas dapat mencetuskan kelenjar peluh yang dapat membuat wajah seseorang berminyak, sehingga memperburuk kulit. Cara mencegah bintik hitam di wajah adalah dengan mencuci muka setelah makan makanan pedas.

Baca juga: Punca Remaja Kerosakan Komedo

Itulah beberapa makanan yang boleh mencetuskan komedo. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai penampilan titik hitam di wajah, doktor dari sedia menolong. Caranya adalah dengan muat turun permohonan dalam telefon pintar awak!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found