Ibu, Perhatikan Ini Sebelum Imunisasi DPT

Jakarta - Bayi yang baru lahir selalu identik dengan imunisasi. Ini berguna agar bayi tidak mudah diserang penyakit yang berpotensi membahayakan kesihatan mereka. Secara amnya, imunisasi diberikan mengikut jangka masa yang disesuaikan dengan usia bayi.

Salah satu jenis imunisasi yang diberikan oleh doktor atau bidan kepada anak ibu adalah imunisasi DPT. Ini untuk mengurangkan risiko kanak-kanak menghidap difteria, tetanus, dan pertusis. Sebelum mendapat imunisasi DPT, ibu harus mengetahui beberapa fakta mengenainya!

Baca juga: Vaksin DPT Mencegah Difteria Bukan Hanya pada Kanak-kanak

Perkara yang Perlu Diperhatikan sebelum Imunisasi DPT

Imunisasi DPT adalah vaksin untuk melindungi kanak-kanak dari tiga penyakit serius dan berjangkit. Penyakit ini adalah difteria, tetanus, dan pertusis. Ketiga penyakit ini disebabkan oleh bakteria yang serupa, sehingga boleh menjadi vaksin.

Difteria menyebabkan seseorang sukar bernafas dan merosakkan organ penting, seperti buah pinggang dan jantung. Kemudian, tetanus boleh menyebabkan kekejangan otot dan mempengaruhi fungsi pernafasan. Pertusis boleh menyebabkan anak mengalami batuk dan sesak nafas yang tidak terkawal.

Vaksin DPT mengandungi bakteria B. pertusis yang menyebabkan beberapa kesan sampingan semasa diberikan, seperti:

  • mengalami kemerahan atau bengkak di tempat suntikan;

  • Demam;

  • Mudah marah.

Oleh kerana kesan sampingan ini, vaksin dengan komponen yang sama sedang dikembangkan. Oleh itu, ibu mesti menyediakan segala-galanya jika anak sering menangis setelah menerima suntikan vaksin.

Untuk mengurangkan kesakitan atau demam yang disebabkan oleh imunisasi DPT, anda boleh memberi acetaminophen atau ibuprofen kepada anak anda. Walaupun begitu, pastikan untuk memberikannya dengan preskripsi dari doktor agar dos yang diberikan sesuai dan tidak berlebihan.

Sekiranya anda ingin mendapatkan imunisasi DPT dan memesannya secara dalam talian, aplikasinya dapat menyediakannya dengan sambungan hospital yang dipilih. Di samping itu, anda boleh bertanya semua perkara mengenai bayi dengan doktor . Semua itu boleh anda gunakan hanya dengan muat turun permohonan dalam telefon pintar awak!

Baca juga: Bukan Hanya Bayi, Orang Dewasa Memerlukan Imunisasi DPT

Bilakah Anak Anda Perlu Dilakukan DPT?

Vaksin diberikan dalam lima dos. Setiap kanak-kanak harus menerima dos pertama mereka pada usia 2 bulan. Selebihnya empat suntikan akan diberikan pada beberapa usia, iaitu:

  • 4 bulan;

  • 6 bulan;

  • antara 15 hingga 18 bulan;

  • dan berumur 4 hingga 6 tahun.

Risiko semasa Menerima DPT Imunisasi

Dalam beberapa kes, seorang anak tidak dibenarkan menerima vaksin DPT atau harus menunggu saat yang tepat untuk menerimanya. Beberapa kes tertentu yang menimbulkan risiko berbahaya dan harus memberitahu doktor anda jika anda mengalaminya adalah:

  • Mempunyai reaksi serius setelah diberi vaksin sebelumnya, yang menyebabkan kejang atau sakit teruk, dan bengkak.

  • Mengalami masalah sistem saraf, termasuk sejarah sawan.

  • Mempunyai gangguan sistem imun sindrom Guillain-Barre.

Doktor boleh memutuskan untuk menangguhkan vaksin sehingga waktunya tepat. Sebagai tambahan, anak ibu boleh diberi vaksin alternatif yang hanya mengandungi komponen difteria dan tetanus. Umumnya, kanak-kanak yang mempunyai penyakit sederhana atau teruk harus menangguhkan imunisasi.

Baca juga: Perlu diketahui, inilah jadual pemberian imunisasi kepada anak-anak

Imunisasi DPT penting untuk dilakukan memandangkan gangguan penyakit yang berlaku boleh membawa maut kepada nyawa. Di samping itu, selalu bertanya kepada doktor mengenai semua perkara yang berlaku pada anak. Mungkin, ternyata anak ibu harus menunda mendapatkan imunisasi DPT.

Rujukan:
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2019. Semua Mengenai Tetanus Shots
Healthline. Diakses pada tahun 2019. Apa yang Anda Perlu Tahu Mengenai Vaksin DTaP

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found