Jefri Nichol Tidak Merokok Tetapi Menggunakan Ganja, Mana Yang Lebih Berbahaya?

, Jakarta - Hubungan antara ubat-ubatan dan seniman Indonesia nampaknya tidak berakhir. Baru-baru ini, kes penyalahgunaan dadah ini telah menjerat pelakon muda, iaitu Jefri Nichol. Lelaki berusia 20 tahun ini ditangkap kerana menyimpan 6 gram ganja.

Jefri Nichol, yang sedang meningkat naik kerana beberapa filem yang pernah dibintanginya, terkenal sebagai orang yang tidak merokok. Selain itu, terdapat banyak khabar angin yang beredar bahawa rokok yang dimakan lebih berbahaya daripada ganja. Untuk mengesahkan khabar angin ini, artikel ini akan membincangkan mana yang lebih berbahaya, rokok atau ganja.

Baca juga: Jenis Dadah Yang Perlu Anda Ketahui

Kesan Rokok atau Ganja Lebih Berbahaya pada Badan?

Rokok adalah objek yang dibuat dengan bahan-bahan berasaskan tembakau dan dimakan dengan pembakaran. Semua orang tahu bahawa merokok boleh menyebabkan penyakit mematikan. Dinyatakan bahawa merokok adalah salah satu penyebab utama kematian di dunia.

Rokok mengandungi nikotin yang dapat membuat seseorang merasa bertenaga dan lebih tenang. Apabila nikotin memasuki aliran darah, otak akan terjejas. Walaupun begitu, kesan negatif merokok yang berlaku akan lebih banyak. Nikotin yang memasuki badan boleh membuat anda berumur pendek.

Ganja juga mengandungi tetrahydrocannabinol (THC) yang boleh memberi kesan psikologi. Kandungan THC dapat memberi kesan yang baik jika dikonsumsi dalam dos yang tepat. Walaupun begitu, ganja yang dimakan juga dapat menyebabkan penyakit pernafasan dan paru-paru, seperti rokok.

Kesan lain yang disebabkan oleh ganja adalah peningkatan risiko gangguan psikiatri psikotik atau kronik. Selain itu, gangguan dalam ingatan dan tumpuan juga dapat disebabkan oleh penggunaan ganja. Kesan ganja yang paling ketara dan mungkin dicari adalah halusinasi.

Selalu ada kesan baik dan buruk dari sesuatu yang anda makan berlebihan. Sama ada ia berasal dari rokok atau ganja. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai tanaman haram ini, doktor dari sedia menolong. Pertanyaan yang berkaitan dengan masalah kesihatan boleh dibincangkan dengan doktor melalui Berbual atau Suara / Panggilan video .

Baca juga: Bolehkah Cannabidiol (CBD) Membuat Anda Tidur?

Kesan Rokok dan Ganja pada Kanser

Rokok bagi kebanyakan orang dianggap penyebab utama barah dan kematian akibat barah. Pengambilan tembakau dan asap yang dihasilkan boleh menyebabkan banyak jenis barah. Gangguan barah yang boleh berlaku adalah barah paru-paru, rektum, serviks, dan banyak lagi.

Kononnya, ganja dapat menyembuhkan barah. Walau bagaimanapun, belum ada kajian pasti mengenai perkara ini. Selain itu, ganja yang dimakan dengan pembakaran dapat menghasilkan bahan benzopyrene. Sebenarnya, bahan-bahan ini boleh menyebabkan barah, tetapi tidak pada semua orang.

Cara Mengelakkan Risiko Rokok atau Ganja

Risiko yang timbul dari ganja tidaklah seberat yang disebabkan oleh merokok. Cara terbaik untuk meminimumkan risiko yang boleh berlaku adalah berhenti mengambil kedua-duanya. Kecuali, anda harus menggunakannya untuk tujuan perubatan.

Penggunaan ganja di Indonesia masih haram. Salah satu orang yang terperangkap dalam undang-undang yang berkaitan dengannya adalah Jefri Nichol. Apa pun alasannya, penggunaan ganja di negara ini akan dihukum atau dipulihkan. Demi tubuh yang sihat, anda tidak boleh mengonsumsi ganja atau rokok.

Baca juga: Ketagihan Dadah Mempengaruhi Fungsi Otak, Benarkah?


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found