6 Menyebabkan Orang Tua Kesukaran menahan kencing

, Jakarta - Seiring bertambahnya usia, banyak perubahan akan dialami oleh tubuh, salah satunya adalah keadaan fizikal dan organ. Selain perubahan kulit yang mengalami tanda-tanda penuaan, peningkatan usia juga dapat menyebabkan seseorang mengalami penurunan fungsi organ tubuh, salah satunya adalah saluran kencing.

Baca juga: Inilah sebabnya mengapa wanita lebih cenderung mengalami masalah kencing

Fungsi saluran kencing yang menurun tentu menyebabkan pelbagai keadaan, seperti kesukaran menahan kencing. Kesukaran menahan buang air kecil juga dikenal sebagai inkontinensia kencing yang sangat mudah dialami oleh orang tua, terutama wanita. Lalu, apa penyebabnya? Ini adalah ulasan.

Punca Orang Tua Sukar menahan Kencing

Inkontinensia kencing berlaku apabila seseorang mengalami kesukaran membuang air kecil. Keadaan ini menyebabkan seseorang lebih kerap membasahi katil. Walaupun tidak membahayakan kesihatan, inkontinensia kencing yang tidak dirawat dengan baik dapat menyebabkan gangguan psikologi bagi orang yang mengalami inkontinensia kencing.

Lancarkan Institut Penuaan Nasional Inkontinensia kencing boleh berlaku kerana beberapa sebab. Jangkitan saluran kencing, jangkitan faraj, dan masalah sembelit menyebabkan seseorang mengalami kesukaran menahan kencing. Walau bagaimanapun, keadaan ini tidak bertahan lama dengan rawatan yang betul.

Baca juga: Sebelum Menopaus, Wanita Mudah Terhadap Inkontinensia Kencing?

Namun, apabila inkontinensia kencing dialami untuk waktu yang lama dan sebagai akibat dari meningkatnya usia, ia boleh disebabkan oleh faktor lain, seperti:

  1. Otot pundi kencing yang mengalami kelemahan kerana usia.

  2. Otot pundi kencing yang menjadi terlalu aktif.

  3. Otot pelvis yang lemah.

  4. Penurunan fungsi saraf yang mengawal pundi kencing.

  5. Menghidap artritis.

  6. Pada lelaki, inkontinensia kencing berlaku kerana penyumbatan gangguan prostat yang dialami.

Walaupun tidak berbahaya, jika anda mengalami beberapa gejala, seperti kelemahan pada satu bahagian badan anda, kesemutan di badan, masalah berjalan, masalah ucapan, penglihatan kabur, tidak dapat menahan perut, dan mengalami kehilangan kesedaran, segera lawati hospital terdekat untuk mendapatkan rawatan. Anda boleh menggunakan aplikasi dan bertanya lebih lanjut mengenai keadaan ketidaksinambungan kencing kepada doktor yang dipercayai.

Pencetus Inkontinensia Kencing Lain

Selain berlaku pada orang tua, ada beberapa faktor pencetus lain yang menyebabkan seseorang mempunyai risiko tinggi untuk mengalami inkontinensia kencing. Lancarkan Yayasan Penjagaan Urologi , merokok meningkatkan pengalaman seseorang mengalami masalah kencing. Untuk itu, terapkan gaya hidup sihat dan berhenti merokok untuk mengelakkan pelbagai masalah kesihatan, salah satunya adalah masalah kencing.

Di samping itu, pola makan, seperti memakan makanan atau minuman yang mengandungi kafein dapat meningkatkan risiko seseorang mengalami inkontinensia kencing. Lebih baik memenuhi keperluan pemakanan dan pemakanan tubuh agar keadaan ini dapat dielakkan. Berat badan berlebihan adalah salah satu faktor pencetus untuk ketidakstabilan kencing.

Baca juga: Inkontinensia Urap Idap, Inilah Cara Mengatasinya

Jangan teragak-agak untuk melakukan senaman secara teratur setiap hari agar berat badan anda tetap stabil dan mengelakkan kegemukan. Selain masalah kencing, kegemukan boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan yang lain. Untuk itu, sentiasa jaga kesihatan anda seiring bertambahnya usia.

Rujukan:
Yayasan Penjagaan Urologi. Diakses pada tahun 2020. Inkontinensia Urin
Institut Penuaan Nasional. Diakses pada tahun 2020. Inkontinensia Urin pada Orang Dewasa yang Lebih Tua
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Inkontinensia Urin

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found