Bahaya Telefon Pintar Cahaya Biru untuk Bayi

Jakarta - Tidak sedikit ibu bapa yang menggunakan telefon pintar untuk menenangkan anak mereka. Adakah anda juga sering melakukan ini? Secara ajaibnya, alat yang satu ini memang cukup hebat untuk membuat anak tenang. Masalahnya, penggunaan telefon pintar yang berlebihan boleh mencetuskan pelbagai masalah pada bayi atau kanak-kanak.

Lalu, apakah bahaya telefon pintar untuk kanak-kanak atau bayi? Adakah benar bahawa cahaya biru yang dipancarkan dari telefon pintar boleh mencetuskan gangguan mata pada bayi?

Baca juga: Kesan Cahaya Biru pada Alat yang Mengganggu Kesihatan

Ketegangan Mata Digital Mencetuskan Masalah Mata

Mengenai mata, cahaya biru sering dituduh menyebabkan gangguan mata pada kanak-kanak. Jadi, apa sebenarnya cahaya biru? Pertama sekali kita harus memahami cahaya matahari terlebih dahulu. Cahaya matahari mengandungi cahaya merah, oren, kuning, hijau, dan biru. Spektrum gabungan sinar cahaya berwarna ini menghasilkan apa yang kita panggil "cahaya putih" atau cahaya matahari.

Nah, cahaya atau cahaya biru kelihatan cahaya bertenaga tinggi dan mempunyai panjang gelombang yang lebih pendek. Ia disebut cahaya biru atau cahaya kerana berada di jalur biru-ungu spektrum. Cahaya biru secara semula jadi dijumpai di bawah sinar matahari, tetapi juga dapat dijumpai di pelbagai alat elektronik. Sebut saja TV, komputer, telefon pintar dan tablet. Kembali ke soalan di atas, apakah bahaya telefon pintar untuk kanak-kanak, terutamanya cahaya biru?

Cahaya biru boleh menyebabkan masalah yang disebut ketegangan mata digital (DES). Kesan DES boleh menyebabkan serangkaian gangguan mata. Contohnya, mencetuskan mata kering, kerengsaan, mata merah, penglihatan kabur, keletihan mata, hingga mata berair.

Bukan hanya itu, bahaya cahaya biru yang berlebihan juga dapat mengganggu pola tidur anak atau bayi. Menggunakan telefon pintar atau alat untuk waktu yang lama dan jarak pendek, dapat mengurangkan kualiti atau jangka waktu tidur anak. Inilah yang menjadikan anak atau bayi kurang aktif pada siang hari.

Cahaya biru juga dikaitkan dengan penekanan hormon melatonin. Sebenarnya, hormon ini dapat membuat seseorang merasa mengantuk. Walaupun begitu, terdapat beberapa faktor lain yang boleh menyebabkan penurunan kualiti atau jangka waktu tidur.

Baiklah, segera berjumpa atau tanya doktor jika anak anda mempunyai masalah mata atau tidur. Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan.

Baca juga: 5 Sebab Mengapa Penggunaan Alat Menyebabkan Kanak-kanak Malas

Mencetuskan Masalah Retina

Walaupun terdapat beberapa kajian yang menyokong dan menolak, nampaknya kita tidak boleh mengabaikan bahaya telefon pintar pada kanak-kanak yang lebih serius daripada masalah di atas. Lampu biru dari peranti elektronik seperti telefon pintar dianggap dapat meningkatkan risiko miopia.

Myopia juga dikenali sebagai rabun jauh. Keadaan ini berlaku kerana mata tidak dapat memusatkan cahaya di tempat yang tepat, iaitu retina. Seseorang dengan keadaan ini akan mengalami kesukaran untuk melihat objek yang jauh.

Menurut pakar The Eye Practice, Sydney, cahaya biru dari alat seperti telefon pintar boleh menyebabkan kerosakan mata pada bahagian belakang retina. Dia juga mengatakan bahawa terlalu dekat dan menatap skrin telefon pintar atau gadget untuk waktu yang lama tanpa berkedip adalah penyebabnya. Kerana, semakin dekat mata ke layar, semakin kuat paparan cahaya dari alat. Oleh itu, keadaan ini meningkatkan risiko kerosakan mata atau gangguan pada kanak-kanak.

Baca juga: Kanak-kanak Kecil Ketagih dengan Telefon Pintar, Berhati-hati dengan Kehilangan Pendengaran

Berdasarkan cadangan pakar di American Academy of Pediatrics (AAP), bayi di bawah 18 bulan harus terdedah kepada cahaya biru. Bagi mereka yang telah mencapai usia dua tahun atau lebih, penggunaan telefon pintar atau alat lain tidak boleh lebih dari satu jam.

Adakah si kecil anda mempunyai keluhan kesihatan mata atau yang lain? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan. Melalui ciri Sembang dan Panggilan Suara / Video, anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu keluar dari rumah. Ayuh, muat turun aplikasi sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Pusat Bayi. Diperoleh pada tahun 2019. Adakah masa skrin baik atau buruk untuk bayi dan kanak-kanak?
Telegraf Harian. Diakses pada tahun 2019. Telefon dan tablet anak anda boleh membahayakan mata mereka, kata pakar.
Klinik Penglihatan. Diakses pada tahun 2019. Bolehkah Cahaya Biru Merosakkan Mata Anak Saya?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found