Adakah Ginseng Benar-benar Kuat untuk Memelihara Sistem Imun?

Jakarta - Ginseng adalah tumbuhan yang telah lama menjadi ubat tradisional Cina selama berabad-abad. Tumbuhan akar ini dapat dikelaskan kepada tiga jenis, bergantung pada berapa lama ia tumbuh, iaitu ginseng segar, ginseng putih, dan ginseng merah.

Ginseng segar dituai sebelum 4 tahun, sementara ginseng putih dituai antara 4-6 tahun, dan ginseng merah dituai setelah 6 tahun atau lebih. Ginseng mengandungi sebatian penting, iaitu ginsenosides dan gintonin. Sebatian ini saling melengkapi untuk memberikan manfaat kesihatan, salah satunya adalah untuk mengekalkan daya tahan.

Baca juga: Kenali Perbezaan Antara Trombositosis Penting dan Trombositosis Reaktif

Kebaikan Ginseng untuk Kesihatan

Berikut adalah beberapa kelebihan ginseng yang paling unggul:

1. Meningkatkan Sistem Imun

Ginseng dapat menguatkan sistem imun. Beberapa kajian mendapati kesannya terhadap sistem imun, terutama pada pesakit barah yang menjalani pembedahan atau rawatan kemoterapi. Satu kajian menyelidiki kesan ekstrak ginseng merah pada sistem imun orang yang menghidap barah perut lanjut menjalani kemoterapi pasca operasi.

Selepas tiga bulan, pesakit yang menggunakan ekstrak ginseng merah mempunyai peningkatan sistem imun yang lebih baik daripada pesakit yang tidak mengambil ekstrak ginseng.

2. Antioksidan Yang Boleh Mengurangkan Keradangan

Ginseng mempunyai sifat antioksidan dan anti-radang yang bermanfaat. Beberapa kajian menunjukkan bahawa ekstrak ginseng dan sebatian ginsenosida dapat menghalang keradangan dan meningkatkan keupayaan antioksidan sel. Didapati bahawa ekstrak ginseng merah dari Korea dapat mengurangkan keradangan dan meningkatkan aktiviti antioksidan sel kulit dengan eksim.

3. Meningkatkan Tenaga

Ginseng dapat membantu merangsang aktiviti fizikal dan mental pada orang yang merasa lemah dan letih. Ginseng juga didapati dapat meningkatkan tenaga orang yang mengalami keletihan kronik.

Baca juga: Orang yang Mengalami Ginjal Boleh Mengalami Trombositosis, Ini Sebabnya

4. Mempunyai Fungsi Kognitif yang Lebih Tajam

Ginseng dapat meningkatkan proses pemikiran dan kognisi. Komponen dalam ginseng berpotensi untuk mengatasi beberapa kekurangan kognitif. Ini menunjukkan bahawa ginseng dapat mengurangkan tekanan oksidatif, yang dapat meningkatkan fungsi kognitif.

5. Menurunkan Gula Darah

Kajian menunjukkan bahawa ginseng dapat membantu menurunkan gula darah dan menyokong rawatan diabetes. Ginsenoside boleh mempengaruhi pengeluaran insulin di pankreas dan meningkatkan daya tahan insulin. Penyelidikan mendapati bahawa ginseng berkesan menurunkan gula darah dan meningkatkan kadar insulin selepas makan berbanding dengan plasebo.

Masih Perlu Perhatikan Kesan Sampingan

Menurut penyelidikan, ginseng selamat dan tidak boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius. Walau bagaimanapun, orang yang mengambil ubat diabetes harus memantau kadar gula darah dengan teliti semasa mengambil ginseng untuk memastikan tahap ini tidak terlalu rendah.

Di samping itu, ginseng dapat mengurangkan keberkesanan ubat antikoagulan. Penting untuk terus membincangkan penggunaan ginseng dengan doktor melalui aplikasi tersebut sebelum menyebabkan masalah lain.

Baca juga: Ketahui Punca Seseorang Boleh Mengalami Trombositosis

Perhatikan juga bahawa ginseng tidak digalakkan digunakan oleh kanak-kanak atau wanita hamil dan menyusui. Perhatikan juga, ada bukti yang menunjukkan bahawa penggunaan ginseng yang berpanjangan dapat menurunkan keberkesanannya dalam tubuh. Untuk faedah maksimum, ginseng harus dimakan dalam kitaran 2-3 minggu dengan satu atau dua minggu rehat di antara.

Ginseng boleh dimakan mentah atau dikukus. Pada masa ini, terdapat banyak produk ginseng dalam bentuk ekstrak, kapsul, atau serbuk. Pastikan anda membeli produk ginseng yang dipercayai.

Memandangkan harga ginseng yang tinggi, dikhuatiri pengeluar yang tidak dipercayai mungkin menjual atau memprosesnya dengan cara yang tidak bijak. Anda boleh membeli produk ginseng yang dipercayai melalui ciri ubat beli dalam aplikasi .

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 7 Manfaat Kesihatan Ginseng yang Terbukti
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Apakah faedah kesihatan ginseng?
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Ginseng.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found