4 Kesan Kekurangan Berat Badan Semasa Kehamilan

, Jakarta - Kehamilan tidak selalu menjadikan seorang wanita bertambah berat badan. Wanita yang mempunyai badan yang kurus sebelum hamil biasanya tidak akan mengalami kenaikan berat badan yang ketara semasa hamil. Namun, mengalami kenaikan berat badan normal sangat penting untuk pertumbuhan dan perkembangan janin yang optimum. Wanita hamil yang terlalu kurus disarankan untuk menambah berat badan. Sebabnya, kekurangan berat badan semasa mengandung boleh menyebabkan pelbagai masalah pada kehamilan.

Berat ibu dikatakan terlalu rendah atau terlalu kurus jika indeks jisim badan ibu (BMI) di bawah 18.5. Cara mengira BMI ialah berat (kilogram) dibahagi dengan tinggi (m 2). Bagi ibu yang mempunyai berat badan di bawah normal, mereka perlu menambah berat badan sekitar 12.7-18.1 kilogram semasa kehamilan. Jumlah ini sedikit lebih tinggi daripada kenaikan berat badan yang disyorkan untuk wanita hamil, iaitu 11-13 kilogram. Sekiranya ibu tidak terus menambah berat badan seperti yang disyorkan, wanita hamil berisiko untuk 4 kesan buruk berikut:

  • Kelahiran Pramatang

Wanita hamil yang terlalu kurus berisiko melahirkan bayi sebelum waktunya atau sebelum waktunya. Kelahiran pramatang biasanya berlaku ketika kehamilan baru berusia 37 minggu. Ini boleh menyebabkan bayi rentan terhadap berbagai masalah kesihatan seperti masalah pernafasan, penyakit kuning, mengalami suhu badan yang tidak normal, rentan terhadap jangkitan, gangguan metabolik dan pendarahan di otak.

Baca juga: Ini adalah 4 perkara yang perlu diketahui oleh ibu bapa sekiranya anak mereka dilahirkan sebelum waktunya

  • Saiz Bayi Kecil Semasa Masih dalam kandungan

Sekiranya wanita hamil tidak mendapat berat badan yang cukup, janin juga tidak akan mengalami kenaikan berat badan. Apabila diperiksa melalui ultrasound, berat janin berisiko berada di bawah persentil ke-10 untuk usia kehamilan. Keadaan ini juga sering dikatakan dapat menghalang pertumbuhan intrauterin (IUGR). Jangan biarkan ini berlaku pada bayi ibu, kerana bayi yang terlalu kecil berisiko kekurangan oksigen semasa lahir, mempunyai gula darah rendah, darah menebal kerana peningkatan jumlah sel darah merah, berisiko mengalami kecacatan dan gangguan neurologi atau berisiko dilahirkan sebelum waktunya. caesar .

  • Berat Bayi Rendah Semasa Lahir

Kebiasaannya, bayi dilahirkan dengan berat sekitar 2.9-3.6 kilogram. Namun, jika wanita hamil terlalu kurus, bayi berisiko dilahirkan dengan berat kurang dari 2.5 kilogram. Bayi yang dilahirkan sebelum waktunya dan mempunyai berat badan yang rendah mungkin mengalami kelikatan darah kerana sebilangan besar sel darah merah, gula darah rendah, mudah sejuk, mudah dijangkiti dan masalah pernafasan.

  • Keguguran

Kurang berat badan sering disyaki menjadi penyebab wanita hamil mengalami keguguran. Menurut kajian dari London School of Hygiene & Tropical Medicine , sekitar 72 peratus wanita hamil yang kurang berat badan mengalami keguguran pada bulan pertama.

Baca juga: Wanita Hamil, Mesti Tahu Sebab dan Tanda Keguguran

Petua Meningkatkan Berat Semasa Kehamilan

Agar tidak mengalami 4 kesan ini, wanita hamil perlu menambah berat badan secara konsisten semasa mengandung. Wanita hamil boleh mencuba melakukan petua untuk menambah berat badan.

  • Cuba makan dengan kerap dan jangan melangkau makanan, terutamanya sarapan pagi. Daripada makan banyak dalam bahagian besar, wanita hamil disarankan untuk makan bahagian kecil 5-6 kali sehari.
  • Perbanyakkan makan makanan yang tinggi lemak seperti alpukat, kacang, ikan atau minyak zaitun.
  • Makan makanan ringan yang sihat seperti keju, keropok, kacang, buah kering, yogurt atau ais krim setiap kali anda merasa lapar atau di antara waktu makan.
  • Masukkan mentega kacang, mentega atau keju krim ke makanan yang anda makan.
  • Anda harus mengelakkan makan makanan segera, kerana walaupun makanan ini dapat membuat anda cepat gemuk, kandungan nutriennya sangat minimum.

Baca juga: Bagaimana cara hamil wanita untuk menambah berat badan

Ibu juga boleh mengambil makanan tambahan untuk mendapatkan pengambilan nutrien yang diperlukan. Beli makanan tambahan di , hanya. Ia sangat mudah, hanya tinggal pesanan melalui fitur Apotek Deliver, dan pesanan akan dihantar ke destinasi dalam satu jam. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found