3 Ubat Preskripsi Doktor untuk Mengatasi Gangguan Kitaran Menstruasi

“Gangguan haid dapat diatasi dengan berbagai cara sesuai dengan penyebabnya. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa jenis ubat yang biasanya digunakan untuk merawat keadaan ini. Jenis ubat ini perlu menggunakan preskripsi doktor agar dosnya tepat. "

, Jakarta - Bagi wanita, mengetahui kapan kitaran haid berlangsung sangat penting. Ini kerana kitaran haid yang berjalan dengan baik menunjukkan bahawa anda berada dalam keadaan sihat. Terdapat pelbagai masalah kesihatan yang dapat dialami dengan gejala gangguan kitaran haid, seperti PCOS, radang pelvis, hingga endometriosis.

Baca juga: Perhatikan jenis gangguan haid yang harus diketahui oleh wanita

Jangan risau, gangguan kitaran haid yang anda alami memerlukan pemeriksaan lebih lanjut untuk mengetahui penyebabnya. Walau bagaimanapun, keadaan yang disebabkan oleh sebab-sebab yang tidak terlalu parah biasanya dapat diatasi dengan penggunaan beberapa jenis ubat. Walau bagaimanapun, ubat jenis ini memerlukan preskripsi doktor untuk mendapatkannya. Mari lihat ubat preskripsi yang boleh digunakan untuk merawat gangguan kitaran haid!

Ketahui Lebih Lanjut Mengenai Gangguan Kitaran Menstruasi

Kitaran haid akan dialami secara berbeza oleh setiap wanita. Walau bagaimanapun, rata-rata wanita mempunyai kitaran haid setiap 28 hari. Secara amnya, tempoh haid akan berlangsung sekitar 4-7 hari.

Terdapat beberapa gejala yang akan anda alami ketika anda mengalami gangguan kitaran haid, seperti:

  1. Kitaran haid berlangsung kurang dari 21 hari.
  2. Menstruasi berlangsung lebih dari 7 hari.
  3. Jumlah darah haid yang keluar cukup banyak.
  4. Tempoh haid disertai dengan sakit, kekejangan perut, mual, dan muntah.
  5. Mengalami pendarahan di luar haid.

Anda harus berjumpa doktor dengan segera apabila anda mengalami beberapa gejala yang berkaitan dengan gangguan kitaran haid. menggunakan dan muat turun aplikasinya sekarang melalui App Store atau Google Play untuk meminta doktor secara langsung bila-bila masa dan di mana sahaja!

Bukan hanya tahap tekanan tinggi yang boleh menyebabkan keadaan ini. Penggunaan pil kawalan kelahiran, polip rahim, endometriosis, radang pelvis, barah rahim, barah serviks, dan PCOS adalah beberapa keadaan yang boleh menyebabkan seorang wanita mengalami gangguan kitaran haid.

Baca juga: Gangguan Siklus Menstruasi pada Remaja, Apa yang Menyebabkannya?

Ubat Preskripsi untuk Gangguan Kitaran Menstruasi

Sudah tentu, pemeriksaan perlu dilakukan untuk mengetahui penyebab gangguan kitaran haid. Rawatan akan dijalankan mengikut penyebab gangguan kitaran haid. Tetapi sebagai tambahan kepada langkah perubatan, terdapat beberapa jenis ubat dengan preskripsi doktor yang boleh digunakan untuk merawat gangguan kitaran haid.

Berikut adalah beberapa jenis ubat preskripsi untuk merawat gangguan kitaran haid:

  1. Asid Tranexamic

Ubat ini biasanya digunakan untuk merawat pendarahan kerana haid yang berat. Lebih baik memberitahu doktor mengenai sejarah perubatan dan penggunaan ubat anda sebelum menggunakan ubat jenis ini.

Elakkan asid traneksamat jika anda mempunyai sejarah alahan ubat, mempunyai gangguan saluran darah di kawasan mata, riwayat pembekuan darah, leukemia, dan gangguan buah pinggang. Juga, pastikan doktor mengetahui bahawa anda merancang kehamilan, mengandung, atau menyusui.

Pastikan menggunakan ubat ini mengikut preskripsi doktor. Dos yang berlebihan dalam penggunaan jenis ubat ini dapat menyebabkan sakit kepala, gangguan visual, mual, muntah, cirit-birit, dan keletihan.

  1. Primolut

Ubat resep yang boleh digunakan untuk merawat gangguan kitaran haid adalah primolut. Ubat ini harus digunakan mengikut nasihat doktor. Penggunaan primolut yang berlebihan boleh menyebabkan kesan sampingan, seperti sakit kepala, keputihan, dan perubahan jumlah pendarahan semasa haid.

Jangan lupa untuk memberitahu doktor mengenai sejarah perubatan anda yang berkaitan dengan alahan terhadap jenis ubat tertentu dan beberapa penyakit, seperti buah pinggang, jantung, diabetes, kehamilan dan penyusuan.

  1. Etinil Estradiol / Norethindrone

Etinil estradiol adalah estrogen. Manakala norethindrone adalah salah satu jenis hormon yang diperlukan untuk mengatur ovulasi dan haid. Kedua-dua jenis ubat ini adalah gabungan ubat yang digunakan untuk merawat gejala menopaus.

Jangan lupa untuk selalu mengikuti nasihat doktor sekiranya anda ingin mengambil ubat ini untuk merawat gangguan kitaran haid yang anda alami.

Baca juga: Kitaran Menstruasi Tidak Teratur? Mungkin inilah sebabnya

Itulah beberapa jenis ubat yang boleh digunakan dengan preskripsi doktor untuk merawat gangguan kitaran haid. Lebih baik tidak mengambil ubat secara sembarangan kerana boleh menyebabkan kesan sampingan pada kesihatan.

Rujukan:
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2021. Menstruasi Tidak normal.
ubat-ubatan. Diakses pada tahun 2021. Ubat untuk Gangguan Menstruasi.
EMC. Diakses pada tahun 2021. Primolut N.
ubat-ubatan. Diakses pada tahun 2021. Ethinyl Estradiol dan Norethindrone HRT.
ubat-ubatan. Diakses pada tahun 2021. Asid Tranexamide.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found