Ketahui Gejala Kanak-kanak yang Terkena Riket

, Jakarta - Pertumbuhan tulang maksimum berlaku pada masa kanak-kanak. Dengan mempunyai tulang yang kuat dan sihat, kanak-kanak dapat bermain dan meneroka secara aktif untuk meningkatkan pengetahuan mereka.

Namun, sebilangan kanak-kanak mengalami masalah dalam perkembangan tulang, kerana tekstur tulang lebih lembut daripada biasa. Keadaan ini juga dikenali sebagai riket. Apa jenis riket yang sering menyerang kanak-kanak ini? Dan apa simptomnya? Lihat penjelasan di bawah.

Apa itu Riket?

Menurut data kesihatan yang diterbitkan oleh National Health Service, dinyatakan bahawa riket adalah gangguan pertumbuhan tulang pada anak-anak yang biasanya disebabkan oleh kekurangan vitamin D dan kalsium.

Kedua nutrien ini memainkan peranan penting dalam pertumbuhan tulang anak-anak. Tubuh memerlukan vitamin D untuk menyerap kalsium dan fosfat dari makanan yang dimakan dengan betul.

Sekiranya pengambilan vitamin D kurang, maka secara automatik kadar kalsium dan fosfat dalam badan juga akan menurun. Akhirnya, badan terpaksa melepaskan kedua-dua zat ini dari tulang, sehingga tulang mengalami pelembutan (osteomalacia) dan kerapuhan.

Kebanyakan orang dengan riket adalah kanak-kanak berumur antara 6 bulan hingga tiga tahun. Ini kerana kanak-kanak masih mengalami masa pertumbuhan tulang, sehingga mereka mudah terkena riket. Beberapa perkara yang boleh menyebabkan kanak-kanak mengembangkan riket jarang terkena cahaya matahari, jarang minum susu, dan mengikuti diet vegetarian. Walaupun sangat jarang berlaku, riket juga boleh disebabkan oleh gangguan genetik.

Baca juga: Inilah faedahnya jika anak anda minum susu dengan kerap

Gejala Riket

Riket dapat menghalang pertumbuhan tulang pada kanak-kanak, sehingga mencetuskan kecacatan tulang. Kanak-kanak dengan riket umumnya mengalami gejala berikut:

1. Tulang menjadi rapuh

Salah satu gejala utama riket adalah penurunan kekuatan tulang, dan tulang menjadi rapuh. Akibatnya, kanak-kanak dengan riket lebih cenderung kepada patah tulang.

2. Sakit Tulang

Selain itu, riket juga menyebabkan sakit tulang, jadi kanak-kanak dengan penyakit ini lebih enggan berjalan atau mudah letih. Walaupun semasa berjalan, pergerakan kaki kanak-kanak dengan riket akan sedikit berbeza.

3. Mengalami Masalah Pergigian

Anak kecil anda mempunyai gigi yang hancur dan banyak rongga? Bukan hanya coklat dan gula-gula sahaja yang boleh menyebabkan rongga pada gigi kanak-kanak. Sebenarnya, riket dapat menjadikan enamel gigi rapuh, menjadikan anak lebih rentan terhadap rongga.

Baca juga: 5 Cara Merawat Sakit Gigi

4. Kecacatan Tulang

Gejala lain dari riket adalah kelainan bentuk tulang. Gangguan ini boleh merangkumi tulang yang menebal di pergelangan kaki, lutut, dan pinggang, kaki bengkok, dan tulang tengkorak yang lembut atau tulang belakang yang bengkok. Oleh itu, perhatikan jika si kecil anda mempunyai postur badan yang kelihatan berbeza dari biasanya. Mungkin dia mempunyai riket.

5. Menghambat Pertumbuhan dan Perkembangan

Riket juga menyebabkan perkembangan tulang terbantut. Akibatnya, kanak-kanak dengan riket akan mempunyai ketinggian yang lebih rendah daripada kanak-kanak normal.

Baca juga: Faktor yang Mempengaruhi Ketinggian Anak Kecil Anda

Cara Mendiagnosis Riket

Sekiranya ibu mengesyaki anaknya mempunyai riket kerana malas berjalan, mudah letih, pertumbuhan fizikalnya terbantut, sering mengadu sakit tulang, dan giginya bermasalah, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan diagnosis yang pasti.

Doktor boleh melakukan ujian darah untuk menentukan tahap vitamin D dan kalsium dalam tubuh anak. Di samping itu, ujian darah juga berguna untuk mengukur tahap fosforus, alkali fosfat, dan hormon paratiroid yang mempengaruhi tahap kalsium dalam badan. Selain ujian darah, riket juga dapat didiagnosis dengan melakukan sinar-X dan imbasan CT. Biasanya, bahagian badan yang akan diperiksa untuk mengesan riket termasuk:

  • Tengkorak. Kanak-kanak dengan riket biasanya mempunyai tengkorak yang lembut. Sekiranya ia berlaku pada bayi, maka terdapat kelewatan penutupan fontanel ( fonanel ).

  • Dada. Riket juga dapat dikenali dari keadaan tulang rusuk yang mengalami leper.

  • Pergelangan tangan dan kaki. Sebilangan besar bayi dan kanak-kanak dengan riket mempunyai penebalan tulang di pergelangan tangan.

  • Kaki. Bentuk kaki kelihatan sangat bengkok.

Doktor juga akan meminta maklumat mengenai sejarah perubatan anak dan keluarga, diet mereka, dan ubat-ubatan yang mereka ambil jika ada, untuk menyokong keputusan pemeriksaan.

Itulah gejala riket pada anak-anak yang harus disedari oleh ibu. Untuk mengelakkan kanak-kanak mengalami penyakit ini, pastikan anak mendapat pengambilan kalsium dan vitamin D. yang mencukupi.

Selain makanan, kanak-kanak juga boleh mendapatkan pengambilan ini dengan mengambil makanan tambahan. Beli makanan tambahan di hanya. Ibu tidak perlu bersusah payah meninggalkan rumah, cukup pesan melalui aplikasi , dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses 2020. Riket
Perkhidmatan kesihatan Kebangsaan. Diakses 2020. Riket

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found