5 Khasiat Kucing Suka Meregangkan

"Adakah anda seorang pencinta kucing? Sekiranya demikian, pasti anda tahu bahawa ada banyak perkara lucu yang dia suka buat. Contohnya, memeluk kaki meja, mencakar sofa atau tilam, mengikuti kaki seseorang yang sedang berjalan, atau tidur di atas timbunan buku dan pakaian. Selain itu, kucing juga sangat gemar melakukan regangan. Jadi, apa faedah meregangkan kucing? "

Jakarta - Kucing adalah salah satu haiwan peliharaan kegemaran di dunia setelah anjing. Kekasih kucing biasanya menyimpan lebih daripada satu haiwan di rumah. Sekiranya anda memberi perhatian, ada tingkah laku kucing yang membuat anda cemas, salah satunya sering melakukan regangan seperti pergerakan yoga. Ternyata, ada sebabnya kamu tahu mengapa kucing melakukannya dengan kerap. Inilah sebabnya peregangan pada kucing sering dilakukan:

Baca juga: 6 Petua Berkesan untuk Merawat Kucing untuk Mengurangkan Lemak Dengan Cepat

1. Rasa Selesa

Sebab kucing meregang adalah untuk melepaskan bahan kimia di otak yang membuat mereka berasa tenang dan selesa. Teknik regangan dapat meningkatkan kelenturan dan memperbaiki postur.

2. Cara Berkomunikasi

Adakah anda tahu bahawa meregangkan kucing adalah satu bentuk komunikasi? Bukan hanya mengeong atau menggerakkan ekornya, kucing juga menggunakan bahasa badan sebagai cara berkomunikasi dengan manusia. Sekiranya kucing anda melakukan ini di hadapan kami, itu mungkin merupakan tanda bahawa dia merasa selesa atau ingin dibelai.

Baca juga: 3 Rawatan Yang Boleh Dilakukan untuk Menebalkan Bulu Kucing

3. Detoks Semula jadi

Teknik regangan pada kucing dilakukan ketika dia merasakan ketegangan pada otot belakang dan bahu. Di samping itu, ada manfaat yang lebih besar, iaitu membuang toksin dari badan kerana peredaran darah meningkat. Regangan pada kucing dapat membantu menghilangkan penumpukan asid laktik dan karbon dioksida dari badan.

4. Berehat Selepas Bangun

Sama seperti manusia, kucing juga meregang setelah bangun sambil menguap. Kucing tidur selama 12-16 jam sehari. Dia tidak tidur sepanjang masa, dia tidur dan kerap bangun. Semasa tidur, otak membuat otot-otot badan tidak dapat bergerak. Walaupun cakar atau ekor kucing bergerak semasa tidur, ia berlaku pada refleks, seperti ketika seseorang sedang mengigau.

Kucing tidak melakukan pergerakan semasa tidur, seolah-olah mereka sedar. Apabila bangun dari tidur, kucing kembali ke aktivitinya. Oleh kerana otak membuat otot badan tidak dapat bergerak semasa tidur, tekanan darah kucing menurun, sehingga otot menjadi kaku. Ini membolehkan kucing meregang setelah bangun tidur, untuk merehatkan otot yang kaku.

5. Menggalakkan Peredaran Darah

Regangan pada kucing juga bermanfaat untuk meningkatkan peredaran darah. Seperti penjelasan sebelumnya, otak kucing akan membuat otot badan tidak dapat bergerak semasa tidur. Oleh kerana otot-otot berehat sepenuhnya, peredaran di dalamnya menjadi kurang lancar. Apabila anda bangun, kucing anda akan meregangkan badannya untuk meningkatkan peredaran darah ke otot.

Baca juga: 5 Diet untuk Menambah Berat Kucing

Jadi, itulah beberapa kelebihan peregangan pada kucing. Sekiranya kucing anda masih melakukan perkara seperti meregangkan, menggaru, atau berlarian bersembunyi, dia dalam keadaan sihat.

Namun, jika kucing anda kelihatan lesu, tidur dalam jangka masa yang lama, demam, cirit-birit, atau muntah, anda boleh yakin bahawa dia tidak sihat. Anda dinasihatkan untuk membincangkan keadaan dengan doktor haiwan anda di aplikasi untuk mencari punca dan langkah rawatan yang sesuai.

Rujukan:

Sains Langsung. Diakses pada tahun 2021. Mengapa Kucing Meregang Begitu Banyak?

Wonderpolis. Diakses pada tahun 2021. Mengapa Kucing Meregang Begitu Banyak?

kecomelan. Diakses pada tahun 2021. Mengapa Kucing Meregang Begitu Banyak?

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Manfaat Regangan dan Mengapa Rasanya Baik.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found