Mata Kering Semasa Bangun, Apa yang Menyebabkannya?

, Jakarta - Mata kering boleh berlaku pada sesiapa sahaja. Keadaan ini umumnya berlaku apabila mata tidak mendapat pelinciran yang mencukupi daripada air mata. Sebilangan besar keadaan ini berlaku pada waktu pagi ketika anda bangun. Jadi, apa sebenarnya yang menyebabkan mata kering pada waktu pagi ketika anda bangun?

Keadaan ini menyebabkan mata tidak dapat mengeluarkan habuk atau benda asing yang menjengkelkan mata. Akibatnya, ada rasa sakit dan ketidakselesaan di bahagian itu. Dalam keadaan biasa, berkelip mata akan menghasilkan air mata yang kemudian dialirkan ke kornea.

Ini bertujuan untuk menyuburkan sel-sel kornea mata, dan melindungi bahagian itu. Mata kering juga sering disebut sebagai keratoconjunctivitis sicca. Berita buruknya adalah bahawa keadaan ini lebih kerap berlaku pada wanita berbanding lelaki.

Selain merasa kering dan tidak selesa, keadaan ini juga sering dicirikan oleh gejala khas mata merah dan panas, penglihatan kabur, mata sensitif terhadap cahaya matahari, dan lendir di dalam atau di sekitar mata. Keadaan ini juga sering dicirikan oleh mata yang letih, gangguan penglihatan, dan kesukaran membuka mata ketika bangun tidur kerana kelopak mata atas dan bawah melekat bersama.

Baca juga: 6 Cara Semula Jadi untuk Mengatasi Sindrom Mata Kering

Keadaan ini tidak boleh dipandang ringan. Mata kering boleh menyebabkan keradangan pada permukaan mata, menyebabkan parut kornea atau menyebabkan jangkitan bakteria. Ada beberapa perkara yang boleh menyebabkan mata kering menyerang, iaitu:

  • Pengeluaran Tear Terjejas

Salah satu penyebab mata kering adalah pengeluaran air mata berkurang dari jumlah normal. Terdapat beberapa faktor yang boleh menyebabkannya, mulai dari faktor genetik, usia, menderita penyakit tertentu, kerosakan pada kelenjar air mata, menjalani pembedahan mata laser, dan kesan sampingan penggunaan ubat tertentu.

  • Perubahan Hormon

Mata kering juga boleh disebabkan oleh perubahan hormon, terutama yang merangsang pengeluaran air mata. Pada wanita, perubahan hormon yang dapat meningkatkan risiko mata kering terjadi semasa kehamilan, menopaus, atau kerana penggunaan pil kawalan kelahiran.

Baca juga: Mata Kering Boleh Menyebabkan Minus Mata, Benarkah?

  • Komposisi Air Mata

Komposisi air mata ternyata sangat berpengaruh pada keadaan organ ini. Komposisi air mata yang tidak seimbang boleh menyebabkan mata kering. Pada dasarnya, air mata terdiri daripada 3 komposisi, iaitu air, minyak, dan lendir. Terdapat beberapa keadaan yang menyebabkan komposisi ini berubah, seperti penyumbatan kelenjar minyak, dan boleh menyebabkan mata kering.

  • Aktiviti harian

Faktor persekitaran dan aktiviti harian juga berperanan menyebabkan mata kering. Walaupun bukan penyebab utamanya, ini sebenarnya boleh memperburuk keadaan mata kering. Gejala mata kering boleh bertambah buruk dalam keadaan tertentu, seperti terlalu lama menatap skrin komputer, berada di persekitaran yang mempunyai udara kering, atau membaca buku di ruangan yang kurang terang.

  • Penggunaan Kosmetik

Penggunaan kosmetik atau aksesori pada mata sebenarnya boleh menyebabkan gangguan pada penglihatan, sehingga mata kering. Salah satu penyebab mata kering yang paling biasa adalah penggunaan kanta lekap yang tidak sesuai.

Baca juga: Mata Merah Mudah dan Buang Kotoran, Berhati-hati dengan Tanda-tanda Mata Kering

Sekiranya gejala mata kering tidak membaik dan bertambah buruk, segera pergi ke hospital. Anda boleh memilih doktor dan hospital yang sesuai dalam aplikasi . Membuat janji temu dengan doktor tidak lagi sukar dan menyusahkan. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found