Inilah yang berlaku pada badan semasa anda mengalami splenomegali

Jakarta - Splenomegali adalah keadaan apabila organ limpa bertambah besar atau bengkak. Limpa adalah organ yang terletak di bawah tulang rusuk kiri. Terdapat banyak keadaan yang boleh menyebabkan organ ini membengkak, termasuk penyakit hati, jangkitan, dan beberapa jenis barah.

Limpa yang membesar biasanya tidak disertai dengan gejala. Keadaan ini sering dijumpai semasa anda memeriksa keadaan kesihatan anda. Doktor cenderung tidak dapat merasakan ukuran normal limpa, tetapi dapat dirasakan ketika membesar.

Terdapat beberapa faktor yang turut mempengaruhi berlakunya pembengkakan limpa. Beberapa di antaranya adalah jangkitan virus mononukleosis, jangkitan bakteria, jangkitan parasit seperti malaria, sirosis dan beberapa penyakit hati yang lain, anemia hemolitik, barah darah, dan pelbagai gangguan yang terjadi pada sistem metabolisme tubuh.

Sebenarnya, Bagaimana Limpa Berfungsi?

Limpa terletak di bawah tulang rusuk kiri dan merupakan organ halus dan mempunyai fungsi penting untuk badan, seperti:

 • Tapis dan hancurkan sel darah lama yang telah rosak.

 • Mencegah jangkitan dengan menghasilkan limfosit atau sel darah putih dan bertindak sebagai garis pertahanan utama terhadap organisma penyebab penyakit.

 • Menyimpan sel darah merah dan platelet.

Kejadian limpa yang membesar pasti mempengaruhi fungsi utama organ ini. Apabila limpa bertambah besar, sel darah merah yang sihat disaring bersama dengan sel darah merah yang rosak. Sudah tentu, ini dapat mengurangkan jumlah sel darah merah yang sihat dalam aliran darah.

Platelet dan sel darah merah yang berlebihan dapat menyumbat limpa dan mempengaruhi fungsi utamanya. Limpa yang membesar bahkan dapat mengatur bekalan darahnya sendiri, dan keadaan ini dapat merosakkan dan memusnahkan bahagian organ yang lain.

Mengalami Splenomegali, Inilah Cara Badan Anda Terasa

Dalam beberapa kes, tidak ada gejala serius pada orang dengan limpa yang membesar. Walau bagaimanapun, badan biasanya mengeluarkan tindak balas berikut jika anda mengalami gangguan organ ini:

 • Sakit atau rasa kenyang di perut kiri atas. Kesakitan ini memancar ke bahu kiri.

 • Mudah berdarah.

 • Kurang darah.

 • Badan mudah letih.

 • Jangkitan yang kerap.

 • Rasa kenyang walaupun anda tidak makan apa-apa. Keadaan ini berlaku kerana limpa yang membesar memberi tekanan pada perut, sehingga cepat kenyang.

Splenomegali boleh berlaku kepada sesiapa sahaja tanpa mengira usia. Walau bagaimanapun, gangguan kesihatan ini lebih kerap berlaku pada kanak-kanak dan orang dewasa kerana jangkitan. Limpa yang membesar juga berisiko pada orang yang memiliki riwayat penyakit Gaucher, gangguan metabolik, atau penyakit Niemann-Pick, atau yang tinggal di lingkungan yang rentan terhadap malaria.

Segera berjumpa doktor sekiranya anda merasakan simptom di atas. Sebabnya, rawatan lewat boleh menyebabkan komplikasi, seperti yang berikut:

 • Jangkitan. Limpa yang membesar mengurangkan jumlah sel darah merah, platelet, dan sel darah putih yang sihat dalam aliran darah. Keadaan ini menyebabkan jangkitan berlaku dengan lebih mudah. Selain itu, anda juga terdedah kepada pendarahan dan anemia.

 • Pecahnya limpa. Sebenarnya, limpa yang sihat sangat berisiko mengalami kerosakan kerana teksturnya yang sangat lembut. Pembesaran limpa juga menjadikan organ ini mudah pecah.

Jangan teragak-agak untuk mengemukakan sebarang keluhan kesihatan yang anda alami kepada doktor pakar. Cukup gunakan perkhidmatan Ask a Doctor dari . Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

Baca juga:

 • Limpa Bengkak atau Splenomegali boleh menjadi tanda 7 penyakit serius ini
 • Jangkitan Organ Ini Boleh Menyebabkan Splenomegali aka Gangguan Limpa
 • Sakit perut hingga ke bahu kiri, boleh menjadi tanda splenomegali

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found