Gangguan Mental Boleh Dilihat Sejak Kanak-kanak, Benarkah?

Jakarta - Sebilangan besar orang berpendapat bahawa gangguan jiwa atau masalah mental hanya dapat diketahui ketika seseorang itu remaja atau dewasa. Namun, adakah ini dapat dikenal pasti sejak kecil? Ternyata, jawapannya adalah ya. Terdapat beberapa gejala yang dapat dikenal pasti ketika seseorang itu bayi.

Ini boleh dipengaruhi oleh corak tidur yang tidak sesuai dan perubahan mood yang kerap, misalnya kanak-kanak yang banyak menangis sejak dia masih bayi. Jangan lupa, cara ibu bapa memperlakukan anak mereka juga memberi kesan. Sebenarnya, ini adalah penyebab yang lebih besar daripada yang lain.

Walau bagaimanapun, mengenal pasti gangguan mental pada kanak-kanak bukanlah perkara yang mudah. Sebabnya, kanak-kanak berbeza dengan orang dewasa, dari segi perubahan fizikal, mental, dan emosi dari perkembangan dan pertumbuhan yang berlaku secara semula jadi. Mereka dalam proses belajar bagaimana menyesuaikan diri, mengatasi, dan bersosial dengan orang lain di persekitaran mereka.

Baca juga: 4 Gangguan Mental Yang Berlaku Tanpa Tahu

Tanda-tanda Gangguan Mental pada Kanak-kanak

Masalah psikologi pada bayi sering dicirikan oleh munculnya masalah tingkah laku dan emosi. Sebahagian daripada mereka seperti tidak mahu bersekolah, pemarah, marah, cengeng, sering tidur, mimpi ngeri yang kerap, kesukaran belajar, gangguan komunikasi, tanda-tanda keterbelakangan mental, disleksia atau kesukaran membaca. Ini adalah sesuatu yang perlu diketahui oleh ibu bapa sejak awal lagi.

Sebenarnya, tidak sedikit ibu bapa yang menyedari perubahan ini pada anak mereka, sejak mereka masih kecil. Sayangnya, mereka hanya membawa bayi untuk terapi setelah dia menunjukkan tingkah laku atau gejala yang mengganggu, misalnya, membanting objek, lebih mudah marah, dengan tangan ringan.

Baca juga: Yang Lebih Pintar, Orang yang Mudah Terhadap Gangguan Mental?

Gangguan Mental Yang Sering Berlaku Pada Kanak-kanak

Terdapat beberapa jenis gangguan mental yang boleh menyerang kanak-kanak, iaitu:

  • Gangguan kegelisahan. Kanak-kanak dengan gangguan mental ini bertindak balas terhadap perkara atau situasi tertentu dengan ketakutan dan kegelisahan yang berlebihan. Biasanya, terdapat peningkatan kadar denyutan jantung dan kerap berpeluh.
  • Gangguan tingkah laku. Kanak-kanak dengan masalah ini cenderung melanggar peraturan dan menyebabkan gangguan, seperti tingkah laku yang tidak betul di sekolah.
  • Gangguan pembelajaran dan komunikasi. Kanak-kanak dengan gangguan ini menghadapi masalah menyimpan dan memproses maklumat yang mereka terima, serta menghubungkan idea dan pemikiran mereka.
  • gangguan afektif berkaitan dengan mood. Gangguan ini melibatkan perasaan sedih yang berterusan atau mood yang cepat berubah. Ini termasuk kemurungan dan bipolar. Diagnosis yang lebih baru disebut gangguan disregulasi mood, keadaan pada masa kanak-kanak dan remaja yang melibatkan kerengsaan kronik atau berterusan dan sering menunjukkan kemarahan.

Tanpa rawatan, banyak gangguan mental berterusan hingga dewasa dan menimbulkan masalah dalam semua aspek kehidupan. Mereka yang hidup dengan gangguan mental yang tidak segera dirawat berisiko tinggi mengalami pelbagai perkara yang cenderung membahayakan nyawa, seperti penyalahgunaan dadah dan alkohol, tingkah laku ganas, hingga keinginan untuk mengakhiri hidup atau bunuh diri.

Baca juga: Perhatikan, 5 Gejala Awal Kanak-kanak Mengalami Penyakit Mental

Inilah sebabnya mengapa ibu bapa mesti memahami tanda-tanda gangguan mental pada anak seawal mungkin. Jangan takut untuk membawanya ke terapi, kerana rawatan awal dapat mencegah kesan negatif, jadi rawatan lebih mudah. Sekarang, lebih mudah bagi anda untuk membuat temu janji dengan psikiatri, di mana-mana hospital yang anda mahukan. Lihat bagaimana di sini, ya!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found