Pelbagai Khasiat Gipsum ketika Mengalami Keretakan

"Tulang patah boleh menjadi sangat menyakitkan, tetapi berkat manfaat pemain, seseorang dapat mengalami kesakitan yang lebih sedikit. Walau bagaimanapun, tujuan utama meletakkan pemain adalah untuk membantu memegang dan menjaga hujung tulang yang patah pada kedudukannya yang betul. Pemain juga akan mencegah kawasan sekitarnya bergerak selama proses penyembuhan. ”

, Jakarta - Jika anda atau seseorang yang dekat dengan anda mengalami patah tulang, maka salah satu cara untuk mengatasinya adalah dengan menggunakan pemain. Terdapat banyak faedah yang akan diberikan oleh pelakon bagi mereka yang menjalani rawatan patah tulang. Walau bagaimanapun, pemasangan plaster tidak boleh sewenang-wenangnya.

Anda juga perlu mengetahui selok-belok mengenai pemeran sebelum memutuskan untuk menggunakannya. Berikut adalah kelebihan pemain dan semua maklumat lain mengenai melepa yang perlu anda ketahui:

Baca juga: Tulang patah, inilah masa yang diperlukan untuk kembali normal

Kebaikan Gipsum

Pemeran adalah alat dalam dunia perubatan yang digunakan untuk melindungi dan menyokong tulang atau sendi yang mengalami kecederaan seperti patah tulang. Pemeran akan diletakkan di bahagian badan yang patah tulang oleh pakar ortopedis, yang merupakan doktor yang pakar dalam rawatan tulang.

Manfaat utama pemeran ialah membantu memegang dan menjaga hujung tulang yang patah pada kedudukan yang betul. Ia juga berguna untuk mencegah kawasan sekitar bergerak semasa proses penyembuhan. Pemeran juga membantu mencegah atau mengurangkan pengecutan otot dan mengelakkan kawasan patah bergerak, terutama setelah seseorang menjalani pembedahan patah tulang.

Meletakkan pemeran juga akan membantu orang yang mengalami patah tulang mengalami gejala yang lebih sedikit kerana patah tulang. Ini cukup penting dalam penyembuhan, sehingga pesakit dapat berehat dengan lebih baik sehingga keadaannya pulih sepenuhnya.

Baca juga: Bagaimana Fisioterapi Dilakukan untuk Fraktur?

Inilah prosedur pemasangan plaster

Sebelum meletakkan pemeran, seseorang biasanya akan menjalankan ujian pencitraan seperti sinar-X untuk mendiagnosis patah tulang dan mengetahui jenis patah tulang yang berlaku. Pemeran juga tidak akan ditempatkan jika pesakit masih mengalami pembengkakan di sekitar kawasan di mana pelakon akan ditempatkan.

Sekiranya keadaannya cukup baik, doktor terlebih dahulu akan menyelaraskan atau meluruskan patah tulang sehingga mereka sembuh pada kedudukan yang betul. Sekiranya doktor meluruskan tulang dari luar kawasan yang cedera, ia disebut pengurangan tertutup. Ini dilakukan dengan menekan serpihan tulang ke arah yang betul, dan secara amnya doktor memerlukan ubat penahan sakit dan ubat penenang semasa prosedur.

Sementara itu, untuk jenis patah tulang yang lebih rumit atau serius, proses meluruskan tulang secara amnya dilakukan dengan prosedur pembedahan. Setelah memastikan tulang berada di kedudukan yang betul, doktor baru akan mula meletakkan pelempar di lokasi tulang.

Baca juga: 8 Jenis Kaki Patah Yang Dialami Orang

Sebenarnya, meletakkan pemain untuk patah tulang adalah proses yang mudah, berikut caranya:

  • Doktor akan memasang stokin pertama, iaitu pembalut yang ringan dan meregang, pada bahagian badan mengalami patah tulang.
  • Lapisan kusyen yang diperbuat daripada kapas atau bahan lembut lain akan menutup bahagian badan untuk melindungi kulit dengan lebih jauh. Pelapik ini juga akan memberikan tekanan elastik untuk membantu proses penyembuhan tulang.
  • Doktor akan membungkus bahagian badan dengan lapisan luar plaster atau gentian kaca. Lapisan luar mungkin kelihatan lembap, tetapi bahan akan mulai kering sekitar 10 hingga 15 minit, dan akan mengeras dalam 1 hingga 2 hari. Semasa proses ini, pesakit perlu berhati-hati, kerana plaster mungkin retak atau retak ketika ia mulai mengeras.
  • Doktor kadang-kadang membuat sayatan kecil di atas lapisan luar pembalut sehingga ada ruang untuk pembengkakan berlaku.

Namun, jika pesakit masih merasa sakit, ada baiknya segera mengambil ubat penahan sakit yang diresepkan oleh doktor. Anda juga boleh membeli ubat penghilang rasa sakit ini di jadi lebih mudah. Tunggu apa lagi Ayuh muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Klinik Cleveland. Diperoleh pada tahun 2021. Bagaimana Patah Tulang Diobati?
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2021. Pembedahan dan Prosedur: Pelakon dan Serpihan.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Cast Care: Do's and Don'ts.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found