Ini adalah kesan tindakan rasis terhadap kesihatan mental seseorang

, Jakarta - Sekiranya anda adalah salah satu orang yang memperhatikan dinamika Keluarga Diraja Britain , anda pasti pernah melihat sesi temu ramah antara Oprah Winfrey dan Duke dan Duchess of Sussex , Harry dan Meghan Markle. Temu ramah ini sepertinya telah ditunggu-tunggu oleh Harry, dan Harry dan Meghan Markle akhirnya menyatakan alasan mereka mengundurkan diri dari keluarga kerajaan.

Pasangan ini banyak berkongsi tentang hubungan mereka dengan bangsawan lain, perkauman dan bagaimana kesihatan mental mereka dipertaruhkan pada masa mereka sebagai anggota kanan keluarga kerajaan Britain. Satu perkara yang cukup mengejutkan ialah perbualan antara ahli keluarga kerajaan Britain mengenai "betapa gelapnya" warna kulit Meghan dan anak Harry yang masih dalam kandungan. Harry sendiri mengatakan itu cukup menyakitkan baginya.

Baca juga: Ini adalah muslihat untuk menangani anak-anak yang rendah diri kerana perbezaan fizikal

Hubungan Antara Rasisme dan Kesihatan Mental

Banyak tindakan perkauman telah dilakukan oleh media Britain sejak Meghan Markle diusulkan oleh Harry, Duke of Sussex . Namun, tindakan perkauman oleh anggota kanan keluarga diraja Britain nampaknya sesuatu yang sangat menyakitkan hati Meghan dan Harry, bahkan bagi banyak orang di seluruh dunia.

Rasisme sendiri merujuk kepada penindasan sistemik terhadap kumpulan perkauman tertentu dan ini dapat nyata dalam beberapa cara. Stereotaip, jenayah kebencian, dan ketidaksamaan ekonomi hanyalah beberapa contoh kesan perkauman, yang semuanya jelas dapat memberi kesan negatif terhadap kesihatan mental.

Walaupun perkauman juga mempengaruhi kesihatan fizikal, tinjauan sistematik berjudul Rasisme sebagai Penentu Kesihatan: Kajian Sistematik dan Meta-Analisis pada tahun 2015 menunjukkan bahawa rasisme dua kali lebih besar mempengaruhi kesihatan mental seseorang berbanding kesihatan fizikal mereka.

Tingkah laku rasis boleh mempengaruhi kesihatan mental dalam beberapa cara, seperti:

 • Prasangka . Merujuk kepada kepercayaan umum bahawa orang meletakkan pada kumpulan tertentu, termasuk bangsa dan etnik. Generalisasi ini boleh menjadi positif atau negatif, tetapi dalam keadaan apa pun, berpotensi merugikan.
 • Penindasan. Ia melibatkan sekumpulan orang yang menindas kumpulan lain untuk kepentingan mereka sendiri. Ini boleh disengajakan atau berlaku secara sistematik kerana dasar yang memihak kepada majoriti. Bentuk penindasan yang paling terang-terangan termasuk penganiayaan, perbudakan, dan keganasan yang mensasarkan orang-orang warna.
 • Akses Terhad ke Sumber. Rasisme juga mempengaruhi kemampuan seseorang atau kumpulan untuk mengakses sumber, termasuk penjagaan kesihatan mental. Ini berlaku kerana banyak sebab, tetapi di Amerika Syarikat, ketidaksamaan ekonomi dan insurans kesihatan adalah faktor penting.

Baca juga: Cara Menjelaskan Perkauman kepada Kanak-kanak

Kesan Rasisme terhadap Kesihatan Mental

Rasisme boleh menyebabkan atau memburukkan lagi beberapa keadaan kesihatan mental, beberapa di antaranya termasuk:

 • Kemurungan.
 • Keresahan.
 • Gangguan tekanan pasca trauma (PTSD).
 • Gangguan penyalahgunaan bahan.
 • Pemikiran membunuh diri.

Keadaan ini boleh berlaku dengan pelbagai cara. Sebagai contoh, gejala kegelisahan boleh muncul sebagai akibat langsung dari kejadian perkauman seperti ucapan kebencian. Ia juga boleh berlaku sebagai akibat tidak langsung dari ketidaksamaan yang lebih luas, yang mengabadikan perkauman.

Dalam jangka pendek, kesan rasisme terhadap kesihatan mental seseorang biasanya berlaku akibat tekanan. Oleh kerana perkauman adalah sumber tekanan yang berterusan, ia mempengaruhi orang-orang berkulit sepanjang hidup mereka.

Sementara itu, untuk kesan jangka panjang, seseorang boleh mengalami tekanan kronik dan juga trauma. Lebih buruk lagi, trauma perkauman lebih kompleks, kerana ancaman diskriminasi terus berlanjutan dan tidak pernah berakhir.

Sebilangan orang yang pernah mengalami trauma perkauman mungkin mengalami gejala yang serupa dengan PTSD, seperti:

 • Imbas kembali.
 • Mimpi ngeri.
 • Sakit kepala.
 • Denyutan jantung.
 • Elakkan aktiviti yang mungkin mengingatkan orang tentang trauma.
 • Perasaan berjaga-jaga, atau hiperous.

Ini mempengaruhi kualiti hidup seseorang dan boleh menyebabkan tekanan tambahan jika mereka sukar bekerja, kehilangan pendapatan, atau tidak lagi dapat bersekolah.

Terdapat juga bukti yang menunjukkan bahawa trauma dapat diturunkan dari ibu bapa kepada anak-anak mereka pada tahap genetik. Ini juga menunjukkan bahawa trauma sejarah institusi perkauman seperti perbudakan dan penjajahan boleh memberi kesan kepada generasi akan datang.

Baca juga: Kepentingan Memupuk Empati pada Kanak-kanak untuk Mencegah Buli

Sekarang anda faham betapa buruknya kesan perkauman terhadap kesihatan mental seseorang. Oleh itu, sekarang anda tidak boleh lagi melakukan tindakan rasis yang berpotensi menyakiti perasaan orang lain.

Walau bagaimanapun, jika anda atau orang yang dekat dengan anda telah mengalami tingkah laku rasis dan ini menjadikannya stres atau bahkan trauma, anda harus meminta bantuan ahli psikologi. untuk membantunya menangani tekanan dan trauma ini. Ahli psikologi di mungkin mempunyai strategi khusus yang dapat membantu seseorang mengelakkan kesan buruk dari perilaku rasis. Tunggu apa lagi? Ayuh, gunakan aplikasi untuk berhubung dengan ahli psikologi atau pakar kesihatan mental yang lain di tangan anda!

Rujukan:
Akademi Pediatrik Amerika. Diakses pada tahun 2021. Kesan Rasisme terhadap Kesihatan Kanak-kanak dan Remaja.
Berita BBC. Diperoleh pada tahun 2021. Temubual Meghan dan Harry: Tuntutan Rasisme, Duke 'Let Down' oleh Dad, dan Duchess on Kate.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Apakah Hubungan Antara Rasisme dan Kesihatan Mental?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found