4 Pergerakan Yoga untuk Mengetatkan Payudara

, Jakarta - Yoga adalah sukan yang diketahui berkesan meningkatkan postur tubuh. Namun, ternyata ada beberapa gerakan yoga untuk menegangkan payudara, anda tahu! Ingin tahu apakah pergerakan ini? Ayuh, baca terus!

1. Vrikshasana

Pergerakan ini sering disebut tiang pokok kerana pose yang menyerupai pokok. Pergerakan ini dapat mengetatkan otot yang longgar. Untuk melakukan ini, anda hanya perlu berdiri tegak dan meletakkan kedua telapak tangan anda di atas kepala. Kemudian, angkat kaki kiri anda dan letakkan di paha dalaman kanan anda sehingga seluruh berat badan anda berada di sebelah kanan. Tarik tangan ke atas dan tarik nafas selama 30 saat sebelum bergerak ke kiri.

2. Bhujangasana

Bhujangasana atau lebih dikenali sebagai pose kobra ia boleh menarik tulang belakang anda. Pada masa yang sama, pose ini juga menjadikan otot perut dan dada anda berfungsi. Berbaring di atas lantai dan letakkan telapak tangan anda di sebelah dada. Perlahan-lahan, angkat bahagian atas badan anda sehingga kedua-dua tangan diangkat lurus. Pegang posisi ini selama beberapa saat sebelum kembali ke posisi awal. Kemudian, ulangi pergerakan ini tiga hingga empat kali.

3. Trikona Asana

Nama lain untuk pose ini ialah segitiga berpose. Pergerakan ini sangat baik untuk menguatkan dan mengencangkan otot-otot dada. Berdiri dengan kaki anda. Kemudian, angkat kedua tangan sejajar dengan bahu. Turunkan perlahan tangan kanan anda ke pergelangan kaki kanan anda. Sebarkan bahu anda ke belakang supaya anda tidak tersendat. Perhatikan siling dan tahan kedudukan ini selama beberapa nafas sebelum bergerak ke kanan.

4. Papan

Pose yoga ini sering digunakan di luar latihan yoga kerana faedahnya yang sangat besar. Tidak hanya bermanfaat untuk otot dada, tetapi juga perut dan paha. Berbaring di perut anda. Angkat bahagian atas badan anda dan selaraskan siku dengan bahu, membentuk 90 darjah. Kemudian, angkat kedua-dua kaki dan rehatkan pada jari kaki sahaja. Pastikan badan anda lurus, perut anda tidak menggantung dan punggung anda tidak naik terlalu banyak.

Sebilangan pergerakan yoga ini untuk menegangkan payudara akan sangat berguna sekiranya anda kerap melakukannya. Masih banyak pergerakan yoga lain yang berguna untuk kesihatan dan kecantikan anda, anda tahu! Sekiranya anda ingin tahu, anda boleh menghubungi doktor secara langsung dalam permohonannya untuk mengetahui lebih terperinci. Dengan muat turun permohonan , anda juga dapat menikmati ciri lain yang akan menjadikan hidup sihat anda lebih mudah, iaitu memeriksa makmal dan membeli ubat / vitamin di talian . Anda hanya perlu memesan ubat atau vitamin melalui aplikasi dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found