Inilah Apa Gangguan Imunodefisiensi

, Jakarta - Sistem kekebalan tubuh kita berfungsi melindungi tubuh daripada kuman dan ancaman berjangkit lain. Namun, pasti ada saatnya sistem imun mempunyai tindak balas yang lebih lemah terhadap ancaman ini. Kegiatan yang lemah ini disebut kekurangan imun yang menjadikan tubuh kurang berkesan melawan jangkitan. Kekurangan imun boleh disebabkan oleh penggunaan ubat-ubatan atau jenis penyakit tertentu.

Apabila kekurangan imun berlaku tanpa diperbaiki, keadaannya dapat berkembang menjadi gangguan imunodefisiensi. Bukan hanya ubat dan penyakit, gangguan imunodefisiensi dapat disebabkan oleh gangguan genetik yang muncul sejak lahir. Keadaan ini dikenali sebagai kekurangan imuniti primer. Contoh gangguan imunodefisiensi utama termasuk agammaglobulinemia berkait X (XLA), kekurangan imun berubah umum (CVID) dan imunodefisiensi gabungan (SCID) yang dikenali sebagai penyakit limfositosis.

Baca juga: 6 Gejala Umum Gangguan Imunodefisiensi

Selain primer, terdapat juga gangguan imunodefisiensi sekunder yang disebabkan oleh sumber luaran seperti bahan kimia toksik atau jangkitan. Sejumlah keadaan menyebabkan gangguan imunodefisiensi sekunder, seperti luka bakar teruk, kemoterapi, radiasi, diabetes atau kekurangan zat makanan. Contoh gangguan imunodefisiensi sekunder termasuk AIDS, barah sistem imun, penyakit imun, myeloma berganda, dan lain-lain.

Tanda-tanda Gangguan Imunodefisiensi

Setiap gangguan mempunyai simptom unik yang berbeza. Berikut ini adalah simptom-simptom biasa gangguan imunodefisiensi, iaitu:

  • Mata merah jambu;

  • jangkitan sinus;

  • Selsema;

  • Cirit-birit;

  • Pneumonia;

  • Jangkitan kulat.

Sekiranya keadaan tidak bertindak balas terhadap rawatan atau tidak membaik sepenuhnya dari masa ke masa, doktor mengenal pasti gangguan kekurangan imun melalui prosedur tertentu.

Cara Mendiagnosis Gangguan Imunodefisiensi

Sekiranya doktor mengesyaki bahawa seseorang mempunyai gangguan imunodefisiensi, mereka biasanya akan bertanya mengenai sejarah perubatan keseluruhannya diikuti dengan pemeriksaan fizikal. Selepas itu, doktor akan memeriksa jumlah sel darah putih, sel T dan tahap imunoglobulin. Doktor biasanya memberikan vaksin untuk menguji tindak balas sistem imun melalui ujian antibodi.

Kemudian doktor menguji reaksi darah terhadap vaksin selama beberapa hari atau minggu kemudian. Sekiranya anda tidak mempunyai gangguan imunodefisiensi, sistem imun anda akan menghasilkan antibodi untuk melawan organisma dalam vaksin. Seseorang mungkin mengalami gangguan jika ujian darah tidak menunjukkan antibodi.

Baca juga: Rawatan untuk Gangguan Imunodefisiensi

Rawatan Gangguan Imunodefisiensi

Rawatan untuk sebarang gangguan imunodefisiensi bergantung kepada keadaan kesihatan anda secara keseluruhan. Sebagai contoh, AIDS menyebabkan beberapa jangkitan yang berlainan, jadi doktor menetapkan ubat untuk setiap jangkitan dan memberikan antiretroviral untuk merawat jangkitan HIV. Rawatan untuk gangguan kekurangan imun biasanya merangkumi antibiotik dan terapi imunoglobulin.

Ubat antivirus lain, amantadine dan acyclovir, atau ubat yang disebut interferon digunakan untuk merawat jangkitan virus yang disebabkan oleh gangguan kekurangan imun. Sekiranya sumsum tulang tidak menghasilkan limfosit yang mencukupi, doktor mencadangkan pemindahan sumsum tulang (sel induk).

Bolehkah Gangguan Imunodefisiensi Dicegah?

Gangguan imunodefisiensi primer dapat dikendalikan dan dirawat, tetapi tidak dapat dicegah. Gangguan sekunder dapat dicegah dengan beberapa cara. Contohnya, cegah diri anda dari AIDS dengan tidak melakukan hubungan seks tanpa perlindungan. Tidur yang cukup penting untuk sistem imun yang sihat. Orang dewasa umumnya memerlukan kira-kira lapan jam tidur setiap malam. Juga penting untuk menjauhkan diri dari orang yang sakit jika sistem kekebalan tubuh tidak berfungsi dengan baik.

Baca juga: Selain bersenam, rehat juga termasuk gaya hidup sihat

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lain mengenai keadaan ini, tanyakan kepada doktor anda . Melalui aplikasi tersebut anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui e-mel Berbual , dan Panggilan Suara / Video.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses 2019. Gangguan Imunodefisiensi.
WebMD. Diakses pada tahun 2019. Apakah Gangguan Kekurangan Imun ?.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found