Inilah 4 Kecacatan Kelahiran yang Boleh Berlaku pada Anak Kecil Anda

, Jakarta - Setiap ibu bapa mahu bayi mereka dilahirkan dengan sihat dan mempunyai anggota badan yang lengkap. Tetapi malangnya, beberapa bayi mesti dilahirkan dengan kecacatan tertentu. Di Indonesia sahaja, terdapat sekitar 295.000 kes kecacatan kelahiran pada bayi jika lima juta bayi dilahirkan setiap tahun.

Itulah sebabnya mengetahui pelbagai jenis kecacatan kelahiran yang dapat terjadi pada bayi adalah sangat penting, agar ibu bapa sentiasa berwaspada dan mengambil tindakan segera. Berikut adalah empat jenis kecacatan kelahiran pada bayi yang sering terjadi di Indonesia dan perlu diperhatikan.

1. Gangguan Jantung Kongenital

Kecacatan jantung kongenital adalah kecacatan kelahiran pada bayi yang disebabkan oleh organ jantung tidak berkembang dengan baik. Di Indonesia sahaja, kecacatan jantung kongenital terdapat pada 8 hingga 10 bayi dalam setiap 1000 kelahiran. Kecacatan kelahiran ini disebabkan oleh banyak perkara, salah satunya adalah gangguan genetik atau gangguan perkembangan janin. Beberapa kes kecacatan jantung kongenital sangat ringan, sehingga gejala sukar dikesan.

Cara Mengesan

Doktor biasanya mendapati kelainan ini daripada mengesan degupan jantung bayi yang tidak normal semasa pemeriksaan rutin. Walau bagaimanapun, ujian tambahan diperlukan untuk menentukan sama ada degupan jantung yang tidak biasa adalah gejala penyakit jantung kongenital atau tidak.

Kecacatan jantung yang serius jika tidak dirawat dengan segera boleh menyebabkan kegagalan jantung, di mana jantung tidak dapat mengepam darah yang cukup ke paru-paru dan seluruh badan.

Baca juga: Bukan Hanya Orang Dewasa, Bayi Boleh Mengalami Gangguan Jantung

Gejala Penyakit Jantung

Bayi dengan kecacatan jantung akan menunjukkan simptom seperti kesukaran bernafas, degupan jantung meningkat, tidak ada selera makan yang akan mengakibatkan penurunan berat badan, kulit pucat, dan bengkak di kaki, perut, dan mata.

Pengendalian:

Sebilangan besar kecacatan jantung kongenital dapat diatasi dengan pembedahan, ubat-ubatan, dan alat bantu untuk merangsang jantung.

2. Bibir sumbing

Kes bibir sumbing di Indonesia masih tinggi. Pada tahun 2016, dicatatkan bahawa sekitar 9500 kanak-kanak mempunyai bibir sumbing. Punca sebenar bibir sumbing masih belum diketahui, tetapi disyaki ia berkaitan dengan faktor keturunan dan persekitaran semasa kehamilan.

Berdasarkan lokasi bibir yang terbelah, bibir sumbing dapat dibahagikan kepada tiga jenis, iaitu lelangit, tisu lembut di belakang mulut, dan bibir atas. Ketiga-tiga jenis biasanya berlaku pada awal perkembangan janin di dalam rahim.

Kesan bibir sumbing pada kanak-kanak

Bentuk bibir dan lelangit yang tidak normal boleh mempengaruhi perkembangan bahasa anak. Oleh itu, kanak-kanak yang mengalami bibir sumbing, biasanya perlu menjalani terapi pertuturan agar dapat berkomunikasi dengan baik. Di samping itu, kanak-kanak dengan bibir sumbing juga terdedah kepada jangkitan telinga tengah. Mereka juga memerlukan pertolongan ketika makan atau minum susu.

Rawatan Bibir sumbing:

Pembedahan bibir sumbing harus dilakukan ketika bayi berusia 3 bulan. Sementara pemisahan atap mulut biasanya dilakukan setelah, ketika bayi berusia 6-12 bulan. Namun, pembedahan bibir sumbing dapat meninggalkan bekas luka di wajah si kecil anda yang akan membuatnya kelihatan berbeza dengan anak-anak lain

3. Kaki Kaki atau Bengkok

Kaki kelab adalah keadaan di mana bentuk kaki dan pergelangan kaki bayi tidak normal atau berbeza daripada biasa. Kaki bayi terjejas kaki kelab membongkok dan memusing ke dalam. Sebab berlakunya kaki kelab pada bayi juga tidak diketahui dengan pasti, tetapi kemungkinan disebabkan oleh gabungan faktor keturunan dan persekitaran semasa kehamilan.

Simptom kaki kelab Bervariasi dari ringan hingga berat, dan boleh mempengaruhi satu kaki atau kedua-duanya. Kaki bengkok yang ringan mungkin tidak menyakitkan bagi kanak-kanak itu, tetapi anak itu akan mengalami kesukaran untuk berjalan ketika dia dewasa.

Rawatan Kaki Bengkok:

Untuk kes kaki kelab yang masih agak ringan, rawatan dapat dimulakan segera setelah didiagnosis. Rawatan untuk kaki bengkok melibatkan mengembalikan kaki yang bengkok ke kedudukan yang betul dengan mengurut dan melakukan latihan khas. Bayi dengan kaki bengkok mungkin juga perlu memakai kasut atau kasut berjalan khas. Sementara pengendalian untuk kaki kelab Dalam kes yang teruk, pembedahan perlu dilakukan.

Baca juga: Hati-hati, ini adalah ciri-ciri achondroplasia pada kanak-kanak

4. Spina Bifida

Spina bifida adalah cacat lahir yang menyebabkan tulang belakang bayi mempunyai bentuk yang tidak normal. Gangguan ini biasanya berlaku pada trimester pertama kehamilan. Beberapa kes spina bifida dapat dikesan melalui beberapa ujian yang mesti dilalui oleh wanita hamil. Bayi yang didiagnosis menghidap spina bifida disyorkan untuk dilahirkan melalui pembedahan caesar supaya pakar obstetrik dapat segera merawat bayi.

Baca juga: 6 Faktor Ini Boleh Menjadi Punca Spina Bifida

Itulah empat kecacatan kelahiran yang perlu diketahui oleh ibu bapa. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai kecacatan kelahiran tertentu, tanyakan kepada pakar secara langsung dengan menggunakan aplikasi tersebut . Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual Ibu boleh bertanya apa sahaja mengenai kesihatan kepada doktor bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found