Pengesanan Awal Penyakit Kardiovaskular dengan Pemeriksaan Darah

, Jakarta - Rupanya dalam darah ada banyak petunjuk mengenai kesihatan kardiovaskular atau jantung. Contohnya, semasa anda melakukan ujian darah dan mendapati tahap kolesterol "buruk" anda tinggi, maka ini adalah tanda anda berisiko tinggi terkena serangan jantung. Bahan lain dalam darah anda juga dapat membantu doktor anda menentukan sama ada anda mengalami kegagalan jantung atau berisiko terkena deposit lemak (plak) di arteri anda (aterosklerosis).

Anda juga perlu mengetahui bahawa satu ujian darah sahaja tidak menentukan risiko penyakit jantung. Faktor risiko yang paling penting untuk penyakit jantung adalah merokok, tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi, dan diabetes. Walau bagaimanapun, terdapat jenis ujian darah yang dapat mendiagnosis dan menguruskan penyakit jantung.

Baca juga: Kenali Gejala Penyakit Jantung Koronari

Pemeriksaan Darah untuk Pengesanan Penyakit Jantung

Beberapa ujian darah yang biasanya dilakukan oleh doktor termasuk:

Ujian Kolesterol

Ujian kolesterol, juga disebut panel lipid atau profil lipid, akan mengukur lemak dalam darah. Pengukuran ini dapat menunjukkan risiko anda terkena serangan jantung atau penyakit jantung yang lain. Ujian ini biasanya merangkumi:

  • Kolesterol total . Ini adalah jumlah kolesterol dalam darah. Tahap tinggi dapat meningkatkan risiko penyakit jantung. Sebaik-baiknya, jumlah kolesterol mestilah di bawah 200 miligram per desiliter (mg / dL) atau 5.2 milimol seliter (mmol / L).
  • Kolesterol Lipoprotein Berkepadatan Rendah (LDL) . Ini kadang-kadang dipanggil kolesterol "buruk". Terlalu banyak kolesterol LDL dalam darah boleh menyebabkan penumpukan plak di arteri, yang mengurangkan aliran darah. Deposit plak ini kadangkala pecah dan menyebabkan masalah jantung dan saluran darah utama. Tahap kolesterol LDL mestilah kurang daripada 130 mg / dL (3,4 mmol / L). Tahap yang diinginkan adalah di bawah 100 mg / dL (2.6 mmol / L), terutamanya jika anda menghidap diabetes atau sejarah serangan jantung, stent jantung, pembedahan pintasan jantung, atau keadaan jantung atau saluran darah yang lain. Pada orang yang berisiko tinggi terkena serangan jantung, tahap LDL yang disyorkan adalah di bawah 70 mg / dL (1.8 mmol / L).
  • Kolesterol Lipoprotein Berkepadatan Tinggi (HDL) . Kadang-kadang disebut kolesterol "baik" kerana ia membantu membawa kolesterol LDL ("buruk"), menjaga arteri terbuka dan darah mengalir lebih bebas. Sekiranya anda seorang lelaki, tahap kolesterol HDL anda harus melebihi 40 mg / dL (1,0 mmol / L), sementara wanita harus mensasarkan HDL lebih dari 50 mg / dL (1,3 mmol / L).
  • Trigliserida . Trigliserida adalah jenis lemak lain dalam darah. Tahap trigliserida yang tinggi biasanya menunjukkan bahawa anda kerap makan lebih banyak kalori daripada yang anda bakar. Tahap tinggi dapat meningkatkan risiko penyakit jantung. Tahap trigliserida mestilah kurang daripada 150 mg / dL (1,7 mmol / L).
  • Kolesterol Bukan HDL . Kolesterol lipoprotein berkepadatan tinggi (bukan HDL-C) adalah perbezaan antara kolesterol total dan kolesterol HDL. Non-HDL-C merangkumi kolesterol dalam zarah lipoprotein yang terlibat dalam pengerasan arteri. Fraksi bukan HDL-C mungkin merupakan penanda risiko yang lebih baik daripada kolesterol total atau kolesterol LDL.

Protein C-Reaktif Sensitiviti Tinggi

C-reactive protein (CRP) adalah protein yang dibuat oleh hati sebagai sebahagian daripada tindak balas badan terhadap kecederaan atau jangkitan, yang menyebabkan pembengkakan di dalam badan (radang).

Keradangan ini memainkan peranan utama dalam proses aterosklerosis. Ujian CRP sensitiviti tinggi (hs-CRP) membantu menentukan risiko penyakit jantung anda sebelum anda mengalami gejala. Tahap hs-CRP yang lebih tinggi dikaitkan dengan risiko serangan jantung, strok, dan penyakit kardiovaskular yang lebih tinggi.

Kerana tahap CRP dapat ditingkatkan sementara oleh banyak situasi seperti demam atau jangka panjang, ujian harus dilakukan dua kali, selang dua minggu. Tahap hs-CRP di atas 2.0 miligram seliter (mg / L) menunjukkan risiko penyakit jantung yang lebih tinggi.

Baca juga: Ini adalah Gejala Penyakit Jantung yang Sering Diabaikan

Lipoprotein (a)

Lipoprotein (a), atau Lp (a), adalah sejenis kolesterol LDL. Tahap Lp (a) ditentukan oleh gen dan umumnya tidak dipengaruhi oleh gaya hidup. Tahap Lp (a) yang tinggi mungkin merupakan tanda peningkatan risiko penyakit jantung, walaupun tidak jelas seberapa besar risikonya. Doktor anda mungkin meminta anda menjalani ujian Lp (a) jika anda menghidap aterosklerosis atau mempunyai sejarah keluarga mengenai penyakit jantung, strok, atau kematian mendadak.

Plasma Ceramide

Ujian ini mengukur tahap ceramida dalam darah. Ceramides dihasilkan oleh semua sel dan memainkan peranan penting dalam pertumbuhan, fungsi, dan akhirnya kematian pelbagai jenis tisu. Ceramides diangkut melalui darah oleh lipoprotein dan dikaitkan dengan aterosklerosis.

Tiga ceramida khusus telah dikaitkan dengan penumpukan plak di arteri dan ketahanan insulin, yang boleh menyebabkan diabetes jenis 2. Tahap tinggi ceramida dalam darah adalah tanda risiko penyakit kardiovaskular yang lebih tinggi dalam satu hingga lima tahun.

Peptida Natriuretik

Peptida natriuretik otak, juga disebut peptida natriuretik jenis B (BNP), adalah protein yang dibuat oleh jantung dan saluran darah. BNP membantu badan menghilangkan cecair, melonggarkan saluran darah dan memindahkan natrium ke dalam air kencing. Apabila jantung rosak, tubuh melepaskan tahap tinggi BNP ke dalam aliran darah untuk cuba melegakan tekanan pada jantung. Variasi BNP yang disebut N-terminal BNP juga berguna untuk mendiagnosis kegagalan jantung dan untuk menilai risiko serangan jantung dan masalah lain pada mereka yang menderita penyakit jantung.

Troponin T

Troponin T adalah protein yang terdapat pada otot jantung. Mengukur troponin T menggunakan ujian troponin T sensitiviti tinggi membantu doktor mendiagnosis serangan jantung dan menentukan risiko anda untuk penyakit jantung. Tahap T troponin yang meningkat telah dikaitkan dengan risiko penyakit jantung yang lebih tinggi pada orang yang tidak mempunyai gejala.

Baca juga: Bukan hanya sakit dada, ini adalah 13 gejala serangan jantung

Itu adalah beberapa pemeriksaan darah yang dapat mengesan penyakit kardiovaskular atau penyakit jantung lebih awal. Anda juga boleh meminta doktor di bilakah masa yang tepat untuk melakukan pemeriksaan darah di atas. Anda hanya perlu memanfaatkan ciri tersebut berbual dalam untuk dapat bercakap terus dengan doktor, bila-bila masa dan di mana sahaja!

Rujukan:
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2020. Ujian Darah untuk Menentukan Risiko Penyakit Arteri Koronari.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Ujian Darah untuk Penyakit Jantung.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found