Sebab-Sebab Bayi Boleh Mendapat Toleransi Laktosa

, Jakarta - Intoleransi laktosa adalah ketidakupayaan untuk mencerna laktosa (gula utama) dalam susu yang menyebabkan gejala gastrousus. Intoleransi laktosa disebabkan oleh kekurangan laktase enzim usus, yang memecah laktosa menjadi dua gula yang lebih kecil, iaitu glukosa dan galaktosa. Ini membolehkan laktosa diserap dari usus.

Hampir semua individu dilahirkan dengan laktase dan keupayaan untuk mencerna laktosa. Kehilangan laktase diprogramkan secara genetik untuk berlaku setelah kecil atau disebabkan oleh penyakit lapisan usus yang memusnahkan laktase.

Baca juga: Kenali Alahan Susu yang Sering Berlaku Pada Kanak-kanak

Intoleransi laktosa yang berlaku selepas usia 21 tahun (kekurangan laktase yang ditentukan secara genetik biasanya berlaku antara usia 5-21 tahun) jarang berlaku kerana kekurangan laktase adalah genetik. Sekiranya intoleransi laktosa berlaku selepas usia 21 tahun, ini menunjukkan proses lain mengganggu pencernaan laktosa. sering flatus, merah di sekitar dubur, dan najis berbau masam.

Tanda dan gejala utama intoleransi laktosa, seperti:

  1. Cirit-birit

  2. Perut kembung (gas yang lewat)

  3. Sakit perut

  4. Senak

  5. Kembung

  6. Mual.

  7. Selalunya flatus

  8. Warna merah di sekitar dubur

  9. Najis berbau masam

Keterukan tanda dan gejala intoleransi laktosa berbeza-beza dan boleh dipicu oleh jumlah laktosa yang lebih besar atau lebih sedikit. Sebilangan besar orang boleh bertoleransi dalam jumlah sedikit laktosa, walaupun kekurangan laktase, seperti laktosa dalam yogurt. Sebilangan orang mengalami gejala yang teruk dengan pengambilan laktosa yang minimum.

Intoleransi laktosa tidak sama dengan alahan susu. Alergi adalah tindak balas imun, sedangkan intoleransi laktosa adalah keadaan pencernaan. Gejala boleh serupa. Sakit perut atau cirit-birit selepas memakan produk tenusu boleh disebabkan oleh alergi susu atau intoleransi laktosa.

Baca juga: Alahan Susu Boleh Diubati?

Sekiranya bayi anda mengalami ruam kering, gatal, atau bengkak di wajah, bibir, atau mulutnya setiap kali dia memakan produk tenusu atau mempunyai gejala, seperti gatal-gatal, mata berair, atau hidung berair, kemungkinan anak itu mengalami alergi terhadap salah satu protein dalam susu lembu.

Adakah Intoleransi Laktosa Boleh Diubati?

Intoleransi laktosa dapat didiagnosis dengan menghilangkan laktosa dari diet dan memerhatikan gejala yang hilang secara beransur-ansur setelah memakan susu.

Ujian yang berguna untuk mendiagnosis intoleransi laktosa atau kekurangan laktase, termasuk ujian nafas laktosa, ujian glukosa darah, ujian keasidan najis, biopsi usus, dan ujian genetik mencari gen yang mengawal pengeluaran laktase.

Intoleransi laktosa dirawat dengan perubahan diet, suplemen enzim laktase, pembetulan keadaan yang mendasari pada usus kecil, atau mungkin penyesuaian terhadap peningkatan pengambilan susu.

Intoleransi laktosa jarang berlaku pada orang dewasa. Mengelakkan susu dan produk yang mengandungi susu boleh menyebabkan kekurangan kalsium dan vitamin D yang boleh menyebabkan penyakit tulang (osteoporosis). Tidak ada "penawar" untuk kekurangan laktase yang diprogramkan secara genetik dengan intoleransi laktosa.

Intoleransi Laktosa Selain Makanan

Sebagai tambahan kepada sumber makanan, laktosa boleh "tersembunyi" dalam ubat-ubatan. Laktosa digunakan sebagai asas untuk banyak ubat preskripsi dan ubat bebas. Banyak jenis pil kawalan kelahiran, misalnya, mengandungi laktosa, seperti juga beberapa tablet yang digunakan untuk asid perut dan gas. Walau bagaimanapun, produk ini biasanya hanya mempengaruhi orang dengan intoleransi laktosa yang teruk, kerana mengandungi sedikit laktosa.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai intoleransi laktosa dan bagaimana menangani bayi yang mengalaminya, anda boleh bertanya terus kepada . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor , anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found