Inilah Perbezaan Antara Komedo dan Jerawat

, Jakarta - Berbicara mengenai masalah kesihatan kulit, ternyata bintik hitam dan jerawat adalah masalah kesihatan kulit wajah yang sering dihadapi oleh wanita. Kadang kala, melakukan rawatan yang salah malah memberi kesan yang lebih teruk pada wajah.

Komedo dan jerawat boleh tumbuh di mana sahaja di badan anda. Namun, jika bintik hitam dan jerawat tumbuh di wajah anda, ia akan sangat menjengkelkan. Anda perlu mengetahui lebih lanjut mengenai perbezaan antara komedo dan jerawat, supaya anda dapat merawatnya dengan betul. Sudah tentu, dengan rawatan yang baik, kulit anda akan cerah dan rapi.

Perbezaan Antara Komedo dan Jerawat

Blackheads adalah lebam kecil di wajah yang berwarna hitam. Blackheads sebenarnya juga termasuk dalam kategori jerawat walaupun masih dalam tahap yang sangat ringan. Bukan hanya pada hidung, malah komedo juga boleh muncul di bahagian lain badan anda. Contohnya, seperti leher, punggung, dada, dan lengan. Blackhead sendiri terbahagi kepada beberapa jenis, iaitu blackheads, whiteheads, microcomedones, macrocomedones, dan blackheads gergasi.

Jerawat adalah keradangan pada kulit akibat penyumbatan folikel rambut yang disebabkan oleh kulit mati atau minyak. Sama seperti bintik hitam, jerawat juga boleh muncul di bahagian lain badan anda, terutama pada bahagian badan yang mempunyai banyak komedo. Kesalahan bintik hitam sebenarnya boleh menyebabkan keradangan yang lebih teruk dan mengubah komedo menjadi jerawat. Jerawat itu sendiri juga mempunyai beberapa jenis seperti papula, pustula, nodul, dan jerawat sista.

Punca Blackheads dan Jerawat

Sudah tentu, kedua-dua masalah kulit ini mempunyai sebab yang berbeza. Blackheads muncul kerana banyaknya kotoran yang memasuki pori-pori kulit dan penyumbatan berlaku. Blackheads muncul bukan hanya sebagai akibat pencemaran debu, residu alat solek yang tidak dibersihkan dengan betul juga akan terkumpul dan menyebabkan komedo.

Untuk mengelakkan komedo dan jerawat, kebersihan badan juga perlu dijaga. Lebih baik ketika mandi, anda mesti membersihkan badan anda dari sabun atau syampu yang lain. Ini untuk mengelakkan sisa sabun dan syampu menjadi bintik hitam di bahagian lain badan anda.

Jerawat boleh muncul kerana ia disebabkan oleh penyumbatan folikel rambut yang disebabkan oleh kulit mati, kotoran, sebum, dan minyak berlebihan di wajah anda. Penyumbatan akan meradang akibat jangkitan dari bakteria. Komedo boleh menjadi faktor penyumbatan folikel rambut. Kami mengesyorkan agar anda membersihkan wajah dan badan dengan betul agar kesihatan mereka sentiasa terjaga.

Cara Mengatasi Komedo dan Jerawat di Badan

Terdapat banyak cara yang boleh anda lakukan untuk menjaga kesihatan kulit anda dan mencegah anda dari beberapa masalah kulit, seperti komedo dan jerawat. Inilah cara mengatasi masalah kulit seperti komedo dan jerawat:

  1. Jangan lupa membersihkan wajah anda setiap kali anda melakukan aktiviti, terutamanya jika anda menggunakannya alat solek . Lebih baik membersihkan wajah anda dengan betul dan pastikan tidak ada sisa alat solek tertinggal di muka anda dan bahagian badan anda yang lain.
  2. Kurangkan makanan yang mempunyai minyak kerana dapat meningkatkan pengeluaran minyak di badan anda, terutama wajah.
  3. Menjaga kebersihan rambut juga bagus untuk mengelakkan bintik hitam dan jerawat di wajah.
  4. Lakukan penjagaan kulit seperti topeng muka atau badan anda.
  5. Minum banyak air dan juga makanan sihat yang mengandungi banyak vitamin E agar kulit anda kekal sihat.

Sekiranya anda mempunyai masalah dengan kesihatan kulit, anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonannya . Ayuh muat turun permohonan melalui App Store atau Google Play sekarang!

Baca juga:

  • Ketahui 5 Fakta Mengenai Jerawat
  • Inginkan Wajah Lebih Lembut Tanpa Komedo? Inilah Rahsia!
  • 5 Cara Menghilangkan Jerawat

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found