Bolehkah Mencegah Kista Epididimis?

, Jakarta - Spermatocele (atau sperma cyst) adalah kantung berisi cecair yang tumbuh di epididimis. Epididimis adalah tiub yang bergelung rapat sepanjang 20 meter, terletak di skrotum dan mengelilingi bahagian belakang dan bahagian atas testis. Tiub ini adalah saluran yang melaluinya sperma yang matang.

Kista epididimis biasanya tidak ketara, tetapi boleh menyebabkan kesakitan jika tumbuh terlalu besar. Kista ini mengandungi cecair putih yang keruh. Sebilangan besar jinak, tetapi jika pertumbuhannya dekat dengan zakar atau skrotum, anda perlu berjumpa doktor.

Bolehkah Mencegah?

Kista epididimis berlaku kerana kumpulan sperma mati. Itu hanya satu pencetus, selalunya kista epididimis berkembang tanpa sebab yang jelas. Kista epididimis adalah keadaan yang sangat biasa. Kira-kira tiga daripada 10 lelaki akan mengalaminya sekurang-kurangnya sekali seumur hidup mereka. Lelaki berusia antara 20 hingga 50 tahun kemungkinan besar mengalaminya.

Orang dengan sista epididimis mungkin tidak mempunyai gejala. Anda hanya akan merasakan benjolan dan merasakan testis bertambah berat semasa benjolan membesar. Untuk menentukan sama ada keadaan anda adalah tumor atau kista epididimis, doktor anda mungkin akan melakukan beberapa ujian untuk mengesahkan pertumbuhannya. Ini bermula dengan pemeriksaan fizikal, kemudian transiluminasi atau ultrasound.

Baca juga: Bilakah Gejala Kista Epididimis Perlu Diperhatikan?

Transiluminasi adalah pemeriksaan yang dilakukan oleh doktor dengan menyinari cahaya pada skrotum. Sekiranya sista epididimis, sinar cahaya akan melalui kawasan tersebut. Ultrasonografi adalah langkah seterusnya jika transiluminasi tidak menunjukkan cecair. Ujian ini menggunakan gelombang suara frekuensi tinggi untuk membuat gambar di skrin.

Tidak ada cara untuk mencegah sista epididimis. Oleh itu, adalah mustahak anda melakukan ujian skrotum sekurang-kurangnya setiap bulan untuk mengesan perubahan. Adakah terdapat pertumbuhan besar dalam skrotum atau tidak.

Doktor anda mungkin mengesyorkan agar anda melakukan pemeriksaan diri testis, yang dapat meningkatkan peluang anda untuk mengesan sista epididimis. Sekiranya anda memerlukan maklumat yang lebih terperinci mengenai sista epididimis, anda boleh bertanya melalui aplikasi .

Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual , bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah.

Pemeriksaan Sendiri untuk Pencegahan

Waktu yang tepat untuk memeriksa testis adalah semasa mandi atau selepas mandi, terutamanya jika mandi menggunakan air suam. Kenapa begitu? Kerana panas dari air akan mengendurkan skrotum yang menjadikannya lebih mudah untuk mengesan sama ada sesuatu yang tidak biasa berlaku atau tidak.

Baca juga: Pemeriksaan untuk Mengesan Kemunculan Kista Epididimis

Langkah-langkah pemeriksaan diri adalah seperti berikut:

  1. Berdiri di hadapan cermin. Cari pembengkakan pada kulit skrotum.
  2. Periksa setiap testis dengan kedua tangan. Letakkan jari telunjuk dan tengah anda di bawah testis sambil meletakkan ibu jari anda di atas.
  3. Gulungkan testis dengan lembut di antara ibu jari dan jari anda. Ingat bahawa buah zakar biasanya licin, berbentuk bujur dan agak keras. Adalah normal bagi satu testis sedikit lebih besar daripada yang lain. Juga, tali yang mengarah ke atas dari testis (epididimis) adalah bahagian normal skrotum.

Dengan melakukan ujian kendiri seperti ini, anda akan menjadi lebih biasa dengan testis dan mengetahui perubahan yang mungkin membimbangkan. Sekiranya anda menemui benjolan, hubungi doktor anda secepat mungkin. Pemeriksaan diri secara berkala adalah ritual penting. Namun, ia tidak dapat menggantikan pemeriksaan doktor.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada 2020. Apakah itu Spermatocele atau Spermatic Cyst?
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Spermatocele .

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found