Tahap Perkembangan Janin pada Trimester Ketiga

, Jakarta - Memasuki trimester kehamilan ketiga, ini bermakna waktu untuk bersalin semakin hampir. Adalah wajar bahawa calon ibu bapa tidak sabar untuk bertemu dan melihat wajah bayi. Nah, pada trimester kehamilan ke-3, ibu dan ayah sudah dapat mengenalinya, anda tahu!

Sebabnya, salah satu perkembangan yang berlaku pada janin pada trimester ketiga berlaku pada wajah. Trimester ketiga terdiri dari bulan ketujuh, kelapan, dan kesembilan kehamilan. Untuk menjadi lebih jelas, mari kita bincangkan tahap perkembangan janin pada trimester kehamilan ke-3!

1. Bulan Ketujuh

Pada bulan ketujuh, perkembangan janin yang berlaku mula terasa "hidup". Sebabnya, janin boleh bertindak balas terhadap cahaya, mendengar suara, merasa sakit, untuk mengubah kedudukan badan. Pada bulan ketujuh, tubuh janin mula berkembang dan mampu menyimpan lemak.

Organ pendengaran janin juga semakin sempurna yang menjadikannya lebih sensitif dan dapat mendengar bunyi dengan lebih baik. Pada usia kehamilan tujuh bulan, panjang janin boleh mencapai 36-42 sentimeter dengan berat 1,000-1700 gram.

2. Kehamilan Lapan Bulan

Menjelang bulan kelapan kehamilan, hampir semua bahagian badan dan organ janin telah berkembang dengan baik. Namun, ada bahagian badan yang masih belum sempurna ketika ini, iaitu paru-paru. Inilah yang menyebabkan gangguan paru-paru dan pernafasan yang kerap berlaku pada bayi yang dilahirkan pramatang atau disebut kelahiran pramatang.

Sementara itu, otak kanak-kanak cenderung berkembang lebih cepat daripada bulan-bulan sebelumnya. Seiring bertambahnya usia janin, simpanan lemak badan juga akan meningkat. Pada usia kehamilan lapan bulan, janin akan bergerak dengan lebih aktif.

Oleh itu, ibu-ibu tidak perlu terlalu bimbang sekiranya mereka mendapati bahawa anak mereka sering tiba-tiba menendang pada peringkat akhir kehamilan. Di samping itu, walaupun pada bulan kelapan, tendangan yang diberikan oleh janin biasanya akan terasa lebih kuat daripada biasa. Pada bulan kelapan kehamilan, janin biasanya mencapai panjang sekitar 47 sentimeter, dengan berat minimum 2,600 gram.

3. Bulan Kesembilan

Pada bulan kesembilan, tubuh janin telah berkembang dengan lebih sempurna, baik di dalam maupun di luar. Hampir semua bahagian badan, terutama mata dan telinga mula berfungsi. Pada usia kehamilan sembilan bulan, janin akan lebih peka terhadap rangsangan yang diberikan.

Bahagian paru-paru yang sebelumnya tidak sempurna lebih baik pada masa ini. Pada usia sembilan bulan kehamilan, panjang janin telah mencapai 46-51 sentimeter dengan berat sekitar 2.5-3.2 kilogram. Bukan itu sahaja, pada bulan kesembilan, janin sudah siap dilahirkan. Satu tanda adalah bahawa kedudukan janin mula bergerak dengan kepala menghadap ke saluran kelahiran.

Memantau perkembangan janin dari trimester 1 hingga akhir trimester kehamilan ke-3, dapat membuat ibu lebih yakin untuk melahirkan. Kerana, ibu akan didorong untuk sentiasa menjaga kesihatan agar mereka dapat memberikan yang terbaik untuk menyambut kelahiran bayi ke dunia. Mengikuti perkembangan bayi dari bulan ke bulan juga dapat membantu calon ibu bapa mengetahui risiko atau gangguan yang mungkin berlaku semasa kehamilan. Jadi, bahaya itu dapat dicegah dengan berjumpa doktor.

Dapatkan maklumat lebih lanjut mengenai perkembangan janin pada trimester ke-3 dengan bertanya kepada doktor dalam aplikasi tersebut . Lebih senang menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan berbual. Dapatkan petua untuk menjaga kehamilan yang sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Baca juga:

  • Inilah Yang Harus Disiapkan Ibu Semasa Trimester Ketiga
  • Memasuki Trimester Ketiga Kenali Tanda-Tanda Akan Melahirkan
  • 7 Mitos Kehamilan Trimester Ketiga yang Perlu Anda Ketahui

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found