Ini adalah 5 tanda bahawa anda bosan bekerja di pejabat

, Jakarta - Dilaporkan dari Psikologi Hari Ini, 30-90 peratus orang dewasa mengalami kebosanan pada suatu ketika dalam hidup mereka dan ini adalah perkara biasa. Tempat kerja dan persekitaran pejabat adalah kawasan di mana kebosanan sering berlaku.

Menurut Profesor Falsafah, Andreas Elpidorou di University of Louisville, kebosanan adalah perkara baik supaya anda tidak terjebak dalam situasi yang sama. Kebosanan sebenarnya mendorong untuk bergerak ke arah yang lebih baik. Lihat di sini tanda-tanda kebosanan bekerja di pejabat!

Baca juga: Bolehkah Menonton Joker Mencetuskan Gangguan Psikologi?

Tidak selesa di pejabat tanda kebosanan

Apabila anda merasa bosan di pejabat, berikut adalah gejala atau tanda-tanda penuh:

  1. Terus Menonton Jam

Sekiranya anda selalu melihat jam ketika berada di pejabat, sering berdoa agar minit berlalu dengan cepat, ini bermakna anda tidak merasa selesa dengan suasana di pejabat.

  1. Melakukan Kerja Tanpa Nafsu

Sama seperti di kelas matematik, anda melakukan tugas anda dengan sepenuh hati dan tanpa semangat. Walaupun anda merasa tertekan, sering takut sekiranya anda melakukan sesuatu yang salah dan akan ditegur oleh atasan atau rakan sekerja anda. Ketidakselesaan adalah satu petanda bahawa anda tidak lagi selesa di pejabat.

  1. Tidak Melakukan Kerja dengan Maksimum

Adakah anda pernah melakukan pekerjaan dengan sebaik mungkin tanpa berusaha melakukan pekerjaan itu semaksimum mungkin? Apabila anda merasa berada pada tahap ini, mungkin anda tidak lagi menikmati masa anda di tempat kerja dan hanya melakukan semua yang ditunggu pembayaran . Ini boleh dikatakan tahap berbahaya kerana anda kalah semangat -kamu.

  1. Waktu Kerja Berkualiti Tidak Digunakan

Cuba perhatikan bagaimana rutin anda di pejabat, sama ada anda bekerja lebih banyak atau menghabiskan masa melayari , gosip, dan perkara lain yang tidak berkaitan dengan pekerjaan? Sekiranya ini yang anda lakukan, kemungkinan anda bosan dengan irama bekerja di pejabat, jadi anda memilih untuk meluangkan masa untuk perkara-perkara yang lebih menarik bagi anda.

  1. Melayari Laman Web Cari Kerja

Apabila anda berada dalam hubungan yang tidak berfungsi dengan pekerjaan yang tidak dipenuhi, anda cenderung untuk mula mencari di tempat lain. Sebenarnya tidak ada yang salah dengan melihat peluang di tempat lain, tetapi juga pastikan anda memenuhi jangkaan pekerjaan anda sekarang. Sudah tentu, anda tidak mahu meninggalkan pekerjaan anda dengan tanda buruk. Ini hanya meninggalkan sejarah yang buruk dan bukan sesuatu yang baik untuk rujukan kerja masa depan.

Baca juga: Kesihatan Mental pada Isnin 5 Trik

Bagaimana Mengatasi Kebosanan Kerja?

Seperti yang dinyatakan sebelumnya, kebosanan sebenarnya adalah pertanda baik, tetapi tentu saja ia tidak berhenti di situ. Anda perlu mencari tahu apa yang menyebabkan kebosanan dan apa yang harus dilakukan agar anda tidak bosan lagi.

Anda lihat, jika anda terus bosan tanpa mencari jalan keluar, anda mungkin "meletup", tersangkut , dan tidak produktif. Oleh itu, semasa anda masih bekerja di pejabat dan belum dapat keluar dari pekerjaan, cari perkara kreatif dan menyeronokkan yang dapat menghilangkan kebosanan.

Anda boleh bersukan, memaksimumkan waktu kerja supaya anda tidak berlama-lama di pejabat, makan tengah hari di luar, mencari hobi baru, pekerjaan sampingan yang baik. seronok , dan lain lain. Sekiranya anda merasa bosan di tempat kerja telah mengganggu emosi dan psikologi anda, bicarakan saja di sini untuk maklumat yang lebih terperinci.

Doktor atau psikologi yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh bila-bila masa dan di mana sahaja memilih untuk berbual Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Rujukan:

The Ladders.com. Diakses pada tahun 2019. 6 petanda anda bodoh dengan pekerjaan anda.
Forbes.com. Diakses pada tahun 2019. Bosan Di Tempat Kerja? Sains mengatakan bahawa itu adalah perkara yang baik.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found