Petua Penjagaan Canary untuk Pemula

“Bagi pencinta burung, ada beberapa hal yang harus dicari ketika memutuskan untuk memelihara binatang jenis ini. Salah satunya ialah kenari. Umumnya, seseorang memilih untuk menjaga burung ini untuk menghidupkan suasana di rumah atau di tempat kerja. Kerana, kenari diketahui mempunyai kicauan merdu dan indah. Ini boleh membuat anda berasa lebih santai! "

, Jakarta - Canary dikenal sebagai "burung penyanyi". Bukan tanpa alasan, burung jenis ini memang mempunyai lagu yang indah. Ini menjadikan kenari sering dipilih sebagai haiwan peliharaan untuk menjadikan rumah lebih sesak atau meramaikan suasana. Berminat menjaga burung ini? Dapatkan petua penjagaan pertama!

Berita baiknya adalah, merawat burung jenis ini tidak sukar, malah cenderung mudah. Sekiranya anda seorang pemula atau baru memiliki haiwan kesayangan, kenari boleh menjadi pilihan terbaik. Burung jenis ini akan menghabiskan lebih banyak masa di kandang, jadi pastikan untuk terlebih dahulu membuat rumah yang selesa untuk burung peliharaan.

Baca juga: Berikut adalah Fakta Menarik mengenai Finch

Merawat Canary di Rumah

Burung jenis ini diketahui mempunyai lagu yang merdu dan indah. Oleh itu, walnut sering dibiakkan untuk tujuan ini. Selain itu, pencinta burung pada umumnya juga mengagumi keindahan bulu dan bentuk badan kecil burung ini. Seperti haiwan kesayangan yang lain, penting untuk mengetahui cara menjaga kenari di rumah.

Sekiranya anda ingin mempunyai burung kenari sebagai "burung penyanyi" di rumah, pastikan anda memilih burung jantan. Sebabnya, burung betina tidak menyanyi sama seperti burung jantan, malah ada juga yang tidak menyanyi sama sekali. Sebenarnya, burung kenari jantan memang menyanyi untuk menarik burung betina.

Merawat burung jenis ini tidak jauh berbeza dengan cara merawat burung secara umum. Anda disarankan untuk menyediakan sangkar dengan ukuran dan keselesaan yang sesuai. Selain itu, kenari juga cenderung mudah menyesuaikan diri dengan persekitaran sekitarnya. Anda boleh meletakkannya di depan rumah, selagi tempat itu cukup selamat dan tidak terlalu bising.

Penjagaan yang diperlukan oleh haiwan kecil ini adalah berkaitan dengan penampilan dan keadaan kesihatan mereka. Penting untuk selalu memandikan burung kenari secara teratur, cara menyemburkan air dan membiarkan burung mengepakkan sayapnya. Juga, pastikan sentiasa membersihkan kandang kenari, terutama jika terdapat banyak kotoran.

Baca juga: Ketahui Ciri-ciri Merpati yang Sihat

Penyakit Canary Mempengaruhi Kenari

Anda juga harus kerap memotong kuku dan merawat bulu kenari. Pemeriksaan veterinar mungkin diperlukan sekiranya burung itu menunjukkan tanda-tanda penyakit. Kerana, ada beberapa jenis penyakit yang dikatakan rentan menyerang kenari, seperti cirit-birit, kutu, kegemukan, sembelit, tekanan, kejang, radang paru-paru, penyakit mata, hingga keracunan.

Sekiranya tidak dirawat dengan segera, penyakit yang muncul boleh menjadi lebih teruk dan menjadikan haiwan ini lebih sakit. Dalam keadaan teruk, walnut mungkin mengalami simptom penyakit teruk dan juga kehilangan nyawa. Apabila burung menunjukkan simptom penyakit, anda harus segera membawanya ke klinik veterinar terdekat.

Anda boleh menggunakan aplikasi untuk bercakap dengan doktor haiwan anda ketika haiwan kesayangan anda menghadapi masalah. Dengan cara itu, haiwan kesayangan anda dapat dengan segera mendapatkan bantuan pakar dan mengelakkan perkara yang tidak diingini. Muat turunpermohonan di App Store atau Google Play!

Baca juga: Fakta Mengenai Burung Maleo yang hampir pupus

Selain memperhatikan penampilan dan keadaan kesihatan tubuh kenari, anda juga harus memastikan burung kecil ini mendapat asupan makanan yang tepat. Kenari harus diberi makanan khas atau pelet yang diformulasikan untuk jenis burung ini. Selain itu, tambahkan kepingan sayur-sayuran segar dengan mencincang halus. Pastikan juga selalu menyediakan air bersih di dalam sangkar untuk diminum setelah makan.

Rujukan:
Semua Burung Haiwan Peliharaan. Diakses pada tahun 2021. Burung Canary adalah Haiwan Peliharaan yang Hebat.
Hospital VCA. Diakses pada tahun 2021. Kenari - Umum.
Haiwan Peliharaan Berguna. Diakses pada tahun 2021. Tanda dan Gejala Penyakit di Canary.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found