Kulit Kepala Sensitif Boleh Menyebabkan Kelemumur

, Jakarta - Selain keguguran rambut, kelemumur adalah masalah rambut yang sering dialami oleh beberapa orang. Kelemumur ringan biasanya boleh dirawat dengan syampu biasa dan ringan. Namun, jika tidak hilang, kelemumur biasanya dianggap sebagai bentuk dermatitis seborrheic ringan.

Walaupun tidak menular dan bukan masalah yang serius, tidak sedikit orang yang merasa kurang yakin dan mengalami kesukaran dalam merawat kelemumur. Kelemumur berlaku apabila kulit di kulit kepala mengelupas. Jadi, bolehkah pengelupasan kulit kepala adalah hasil kulit kepala yang sensitif? Inilah penjelasannya.

Baca juga: Ketahui Perbezaan Antara Kelemumur dan Psoriasis

Kulit Kepala Sensitif Ternyata Mencetuskan Kelemumur

Kulit kepala yang sensitif boleh menjadi salah satu penyebab kelemumur. Pada seseorang yang mempunyai kulit kepala yang sensitif, kelemumur biasanya dipicu oleh penggunaan syampu atau produk rambut yang tidak sesuai. Udara kering atau cuaca sejuk juga boleh mencetuskan kelemumur pada kulit sensitif.

Melancarkan dari garis kesihatan, Berikut ini adalah penyebab berlakunya kelemumur yang sering berlaku, iaitu:

  • Kerengsaan kulit dan kulit berminyak, keadaan ini juga dikenali sebagai dermatitis seborrheic, yang merupakan bentuk kelemumur yang lebih teruk.
  • Syampu yang kerap menyebabkan sel kulit terkumpul dan menjadikan kulit kepala gatal.
  • Kemunculan kulat atau malassezia, yang memperburuk kulit kepala dan menyebabkan pertumbuhan sel kulit yang berlebihan.
  • Pelbagai produk penjagaan diri boleh menyebabkan dermatitis kontak yang menjadikan kulit kepala menjadi merah dan gatal.

Kelemumur juga lebih mudah diserang lelaki berbanding wanita. Orang yang cenderung mempunyai rambut berminyak atau mempunyai penyakit tertentu, seperti penyakit Parkinson atau HIV, juga berisiko tinggi mengalami kelemumur.

Rawatan untuk Kelemumur

Sekiranya kelemumur masih kelihatan ringan, anda boleh membersihkan kulit kepala anda setiap hari menggunakan syampu ringan untuk mengurangkan penumpukan sel-sel minyak dan kulit. Sekiranya rawatan ini tidak membantu, anda boleh membeli syampu khusus kelemumur, seperti syampu yang mengandungi zat pyrithione zink, asid salisilik, selenium sulfida, atau ketoconazole.

Anda perlu bersabar dan mencuba lebih daripada satu syampu untuk mencari yang betul. Sekiranya anda mengalami gatal, menyengat, kemerahan atau terbakar setelah menggunakan produk apa pun, hentikan penggunaannya dengan segera. Baca dan ikuti arahan pada setiap botol syampu yang anda cuba. Sebilangan produk biasanya perlu dibiarkan selama beberapa minit, sementara yang lain perlu dibilas dengan cepat.

Baca juga: Harus Tahu, Inilah Sebab Kelemumur Boleh Membuat Rambut Gugur

Sekiranya anda telah menggunakan syampu ubat secara berkala selama beberapa minggu dan masih mengalami kelemumur, lebih baik berbincang dengan doktor atau pakar dermatologi melalui aplikasi . Tidak perlu bersusah payah pergi ke hospital, anda boleh menghubungi doktor kapan saja dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video .

Rawatan Kelemumur Lain

Selain menggunakan syampu, anda juga boleh mengambil langkah-langkah berikut untuk mengurangkan risiko terkena kelemumur atau mengawalnya, seperti:

  • Menguruskan tekanan. Percaya atau tidak, tekanan mempengaruhi kesihatan anda secara keseluruhan, menyebabkan anda terdedah kepada beberapa keadaan dan penyakit. Tekanan juga boleh mencetuskan kelemumur atau memburukkan lagi kelemumur.
  • Makan makanan yang sihat. Pastikan anda makan makanan yang mengandungi zink, vitamin B dan jenis lemak tertentu untuk membantu mengelakkan kelemumur.
  • Dapatkan cahaya matahari. Cahaya matahari mungkin baik untuk mengawal kelemumur. Tetapi kerana terdedah kepada sinar ultraviolet juga dapat merosakkan kulit, hindari berjemur terlalu lama. Jangan lupa memakai pelindung matahari pada wajah dan badan anda.

Baca juga: Adakah benar kelemumur adalah tanda stres semula jadi?

Itu adalah rawatan lain yang perlu dicuba untuk merawat kelemumur. Anda mungkin perlu menghadkan produk penggayaan. Produk gaya boleh tumbuh di rambut dan kulit kepala, menjadikan kulit lebih berminyak dan mencetuskan kelemumur.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Kelemumur.
Garis Kesihatan. Diperolehi pada tahun 2020. Kelemumur: Apa yang cuba diberitahu oleh kulit kepala anda yang gatal.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found