Berhati-hati, ini adalah komplikasi berbahaya dari pembengkakan otak

, Jakarta - Pembengkakan otak atau edema serebrum adalah ketika cairan menumpuk di sekitar otak, menyebabkan peningkatan tekanan yang dikenal sebagai tekanan intrakranial. Bengkak atau keradangan adalah sebahagian daripada tindak balas semula jadi tubuh terhadap kecederaan.

Edema merujuk kepada pembengkakan kerana cecair terperangkap, dan ia boleh berlaku di mana sahaja di badan. Namun, jika edema terjadi di otak, ia boleh menyebabkan komplikasi yang teruk. Sebenarnya, pembengkakan otak dapat menghadkan bekalan darah ke otak. Darah membawa oksigen ke otak yang diperlukan otak untuk berfungsi. Kekurangan oksigen di otak boleh merosakkan sel otak atau menyebabkannya mati.

Tekanan intrakranial boleh mempengaruhi kawasan otak tertentu atau seluruh otak bergantung kepada penyebabnya. Edema serebrum boleh menyebabkan kerosakan kekal yang, dalam beberapa kes, boleh membawa maut.

Baca juga: Sakit kepala boleh menjadi tanda pembengkakan otak, benarkah?

Terdapat beberapa gejala pembengkakan otak yang perlu diketahui, iaitu:

 • Sakit kepala

 • Mual

 • Gag

 • Pening

 • Masalah ingatan

 • Kesukaran bercakap

 • Kejang

 • Kehilangan penglihatan

 • Sakit leher

 • Kesukaran bergerak

 • Kehilangan kesedaran

Gejala akan berbeza-beza bergantung pada keparahan dan penyebab pembengkakan. Pembengkakan otak boleh mempunyai pelbagai sebab, termasuk:

 1. Kecederaan otak trauma

Kecederaan otak traumatik adalah trauma akut, seperti dari kejatuhan atau kemalangan kenderaan.

 1. Strok iskemia

Strok iskemia berlaku apabila bekuan darah menyekat aliran oksigen ke otak. Kekurangan oksigen boleh merosakkan sel otak dan menyebabkan pembengkakan dan tekanan.

 1. Barah otak

Tumor otak dapat menekan bahagian otak yang lain atau mencegah cairan mengalir keluar dari otak, menyebabkan tekanan meningkat.

 1. Jangkitan

Jangkitan yang disebabkan oleh bakteria atau virus boleh menyebabkan pembengkakan di otak. Contohnya, ensefalitis adalah jangkitan yang menyebabkan keradangan di otak, dan akibatnya peningkatan tekanan.

 1. Pendarahan otak

Pendarahan serebrum berlaku apabila saluran darah di otak pecah dan bocor. Ini menyebabkan keradangan dan peningkatan tekanan di dalam otak.

 1. Ketinggian

Edema serebrum juga boleh berlaku di ketinggian kira-kira 4.000 meter.

Edema serebrum memerlukan rawatan perubatan segera untuk mengurangkan risiko kerosakan atau kematian kekal.

Baca juga: Hati-hati, pembengkakan otak boleh berlaku kerana 6 perkara ini

Rawatan akan berbeza-beza bergantung pada keparahan dan penyebab pembengkakan. Beberapa kemungkinan rawatan adalah:

 • Dadah

Doktor akan menggunakan ubat untuk mengurangkan pembengkakan atau pembekuan darah. Contohnya termasuk warfarin, yang menipiskan darah dan mengurangkan kemungkinan pembekuan darah. Dalam beberapa kes, doktor mungkin mengesyorkan aspirin, tetapi garis panduan semasa tidak lagi mengesyorkan ini untuk kebanyakan orang, kerana risiko pendarahan.

 • Pembedahan

Dalam kes yang teruk, pembedahan mungkin diperlukan untuk menghilangkan tekanan dalaman. Pembedahan dapat dilakukan untuk menghilangkan bahagian tengkorak dan memperbaiki segala kerusakan, seperti saluran darah yang pecah. Ventrikulostomi adalah prosedur lain yang mungkin. Ini melibatkan memasukkan tiub plastik ke dalam tengkorak untuk mengalirkan lebihan cecair dan mengurangkan bengkak.

Baca juga: Kepentingan Keseimbangan Otak Kiri dan Kanan

 • Hipotermia

Bentuk terapi ini melibatkan penurunan suhu badan, yang dapat mengurangkan pembengkakan di otak.

 • Osmotherapy

Osmotherapy melibatkan penggunaan ubat untuk mengeluarkan air dari otak untuk membantu meningkatkan aliran darah ke otak dan mengurangkan pembengkakan.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai komplikasi berbahaya dari pembengkakan otak, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found