Petua Mudah Mengatasi Laringitis

Jakarta - Tidak sedikit orang yang mengetahui perbezaan antara faringitis dan laringitis. Faringitis atau radang tekak agak lebih biasa pada kebanyakan orang daripada laringitis. Laringitis adalah pembengkakan laring atau kotak suara. Laringitis boleh menjadi akut atau kronik. Walaupun begitu, laringitis bukanlah penyakit yang serius dan boleh sembuh dalam masa yang singkat.

Baca juga: 6 Penyakit Ini Menyebabkan Tekak Sakit Semasa Menelan

Laring, juga dikenali sebagai kotak suara, adalah tempat untuk pita suara. Bahagian ini penting untuk proses bernafas, menelan, dan bercakap. Pita suara adalah dua lipatan kecil membran mukus yang menutup tulang rawan dan otot yang bergetar untuk menghasilkan suara. Laringitis biasanya disebabkan oleh virus yang juga menyebabkan selesema. Berikut adalah gejala laringitis yang membezakannya dengan faringitis.

Gejala Laringitis Yang Perlu Anda Ketahui

Pita suara biasanya terbuka dan ditutup untuk menghasilkan bunyi dalam gerakan perlahan dan stabil. Apabila seseorang dijangkiti virus yang menyebabkan laringitis, pita suara kemudian membengkak. Pembengkakan pita suara mengubah cara udara bergerak melalui kerongkong. Perubahan aliran udara ini menyebabkan distorsi suara yang dihasilkan oleh pita suara. Oleh itu, penghidap laringitis sering mempunyai suara yang serak sehingga hilang sementara. Berikut adalah gejala laringitis yang biasa, iaitu:

 • Serak suara;

 • Kesukaran bercakap;

 • Sakit tekak;

 • Demam;

 • batuk berterusan;

 • Kerap membersihkan kerongkongnya.

Baca juga: Perhatikan Punca Laringitis yang Menyerang Tekak

Gejala-gejala ini mula muncul dan menjadi lebih teruk dalam 2-3 hari ke depan. Sekiranya simptom berlangsung lebih dari 3 minggu, kemungkinan kes itu kronik. Ini menunjukkan sebab yang lebih serius yang memerlukan penyelidikan lebih lanjut. Sekiranya anda ingin berjumpa doktor, jangan lupa membuat temu janji terlebih dahulu melalui aplikasi . Masa lalu , anda dapat mengetahui anggaran waktu berjumpa doktor, jadi anda tidak perlu menunggu dalam barisan panjang.

Petua Mudah Merawat Laringitis

Sekiranya keadaan laringitis masih agak ringan, berikut adalah rawatan mudah yang boleh dilakukan untuk menghilangkan gejala. Laringitis akut sering bertambah baik dengan sendirinya dalam seminggu atau lebih. Namun, untuk mempercepat penyembuhan, anda boleh mencuba petua berikut:

 • Sekiranya laringitis disebabkan oleh bakteria, anda boleh mengambil antibiotik sehingga habis sehingga bakteria di laring hancur sepenuhnya.

 • Selain antibiotik, kortikosteroid juga dapat diambil untuk mengurangkan radang pita suara. Walau bagaimanapun, rawatan ini lebih khusus sekiranya terdapat keperluan mendesak untuk merawat sakit tekak, misalnya, ketika anda diminta untuk menyanyi, menjadi tuan rumah atau bercakap.

 • Gunakan pelembap untuk memastikan udara di seluruh rumah atau pejabat anda lembap.

 • Anda juga boleh menyedut wap dari semangkuk air panas atau mandi air panas untuk menenangkan laring anda.

 • Rehatkan suara sebanyak mungkin. Elakkan bercakap atau menyanyi terlalu kuat atau terlalu lama.

 • Minum banyak cecair untuk mengelakkan dehidrasi dan melembapkan laring.

 • Selain minum cecair, anda boleh menghisap lozenges, berkumur dengan air masin atau mengunyah permen karet untuk membasahi laring.

 • Elakkan mengambil dekongestan yang boleh mengeringkan kerongkong.

Baca juga: Mencegah Laringitis, Perlu Vaksinasi Selsema?

Sekiranya petua di atas tidak membantu, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan selanjutnya.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2019. Laryngitis.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses 2019. Apa yang perlu anda ketahui mengenai laringitis.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found