Ini adalah 5 Minuman Tidak Sihat yang Harus Dielakkan oleh Kanak-kanak

, Jakarta - Ibu bapa mungkin sudah tahu bahawa menyediakan makanan yang sihat untuk anak-anak sangat penting agar mereka dapat tumbuh dengan optimum. Namun, bukan hanya pengambilan makanan, pengambilan cecair untuk si Kecil juga harus dipertimbangkan. Ya, sangat penting untuk memenuhi keperluan cecair kanak-kanak supaya mereka tidak mengalami dehidrasi dan lemah. Lebih-lebih lagi, kanak-kanak sangat suka bermain dan bersenam di luar rumah yang membuat mereka banyak berpeluh.

Namun, sama seperti memberi makanan sihat kepada anak-anak boleh menjadi sangat mencabar, mendorong anak untuk minum sihat juga sukar. Sebilangan besar kanak-kanak suka minum minuman bergula. Terutama sekarang bahawa pelbagai jenis minuman manis dalam kemasan atau penampilan yang menarik dapat diperoleh dengan mudah di mana sahaja. Itulah sebabnya ibu bapa perlu memberi perhatian lebih kepada jenis minuman yang diminum oleh anak-anak mereka, kerana ia juga boleh mempengaruhi kesihatan mereka. Jenis minuman tidak sihat berikut harus dielakkan oleh kanak-kanak:

1. Minuman Sukan

Ramai ibu bapa mungkin berpendapat bahawa memberi minuman sukan kepada anak lebih sihat daripada jus, kerana minuman sukan boleh menggantikan mineral dan elektrolit yang hilang semasa bersenam. Walau bagaimanapun, minuman sukan tinggi kalori dan gula. Di samping itu, minuman sukan sebenarnya dibuat untuk atlet atau orang dewasa yang cukup bersenam. Walaupun kebanyakan kanak-kanak mungkin tidak cukup aktif secara fizikal, jadi mereka memerlukan minuman sukan.

Pilihan yang lebih baik:

Daripada memberikan minuman sukan kepada si kecil, beri dia air dan makanan ringan yang sihat, seperti keju, kacang, semangka, atau jeruk yang juga mengandung elektrolit.

2. Minuman Tenaga

Minuman sukan sahaja tidak boleh diberikan kepada anak-anak, apalagi minuman bertenaga. Minuman ini sarat dengan pelbagai ramuan yang tidak sihat, termasuk sejumlah besar gula dan kafein. Minuman ini juga tinggi kalori. Minuman bertenaga boleh menyebabkan lonjakan gula darah, mengganggu tidur, dan meningkatkan risiko diabetes dan obesiti pada anak-anak. Jadi, tidak ada alasan untuk kanak-kanak minum minuman bertenaga.

3. Minuman Ringan dan Jus Manis

Ramai ibu bapa sudah mengetahui pentingnya membatasi atau mengurangkan soda yang kaya dengan gula dan pemanis buatan dalam diet anak-anak. Namun, tahukah anda bahawa jus juga merupakan minuman yang juga perlu dihadkan oleh kanak-kanak? Ini sebenarnya bergantung pada jus apa yang dimakan. Masalahnya, kebanyakan jus yang sering dijual di pasaran adalah jus tiruan yang mengandungi banyak gula dan tidak mempunyai nilai pemakanan. Jus manis sebenarnya akan menyebabkan kanak-kanak berisiko menghidap obesiti dan diabetes jenis 2.

Pilihan yang lebih baik:

Oleh itu, lebih baik beri anak anda 100% jus buah yang mengandungi lebih sedikit gula dan lebih banyak nutrien. Simpan air sejuk di dalam peti sejuk dan tambahkan buah, seperti lemon, jeruk, atau irisan epal untuk memberi sedikit rasa pada air.

4. Teh Manis

Minuman teh manis yang dibungkus mengandungi gula tinggi. Oleh itu, bukannya membiarkan anak anda minum teh manis dalam botol, berikan anak anda secawan teh hijau atau teh buah herba dengan buah tambahan, seperti raspberi dan madu untuk memaniskannya.

Baca juga: Minuman Bungkusan Yang Boleh Memberi Kesan Negatif

5. Kopi

Banyak minuman kopi yang terkenal mengandungi gula dan kafein. Apabila kanak-kanak mengambil minuman kopi yang dibuat untuk orang dewasa, corak tidur dan keupayaan mereka untuk berkonsentrasi akan terganggu. Kesan kafein pada kanak-kanak berbeza dengan kesan orang dewasa. Kanak-kanak boleh menjadi hiper daripada kafein.

Baca juga: Bayi viral yang diberi kopi, apa bahaya?

Oleh itu, pastikan si kecil menjauhi senarai minuman tidak sihat di atas. Sekiranya perlu, minta pengasuh atau guru di sekolah untuk membantu memantau apa yang diminum oleh kanak-kanak di sekolah atau di tempat bermain. Latih anak-anak menyukai minuman semula jadi yang rendah gula.

Baca juga: 5 Petua Mencegah Ketagihan Manis pada Kanak-kanak

Sekiranya anak sakit, jangan panik, gunakan saja . Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual untuk mendapatkan nasihat kesihatan dan preskripsi ubat yang sesuai. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Keluarga Sangat Baik. Diakses pada tahun 2019. Perkara Terburuk yang Boleh Minum Anak-anak Anda (dan Sebaliknya, Apa Yang Harus Diberi)

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found