Hasilkan Gambar Mulut Terperinci, Ketahui Fungsi Panoramik Gigi

, Jakarta - Panoramic adalah prosedur pemeriksaan gigi dua dimensi (2D) untuk menghasilkan gambar mulut yang terperinci. Bahagian mulut yang dapat diperiksa meliputi gigi, rahang atas dan bawah, dan struktur dan tisu di sekitarnya. Proses sinar-x panorama memerlukan masa yang singkat dan tidak menyakitkan.

Panoramic gigi berguna untuk merancang pembuatan gigi palsu, pendakap, pengekstrakan, dan implan gigi sepenuhnya atau separa. X-ray panoramik juga membantu doktor gigi atau pakar bedah untuk mendiagnosis dan merawat keadaan perubatan, termasuk:

  • Penyakit periodontitis.
  • Kista di tulang rahang.
  • Kanser mulut.
  • Gigi bijak ( gigi kebijaksanaan ).
  • Gangguan sendi rahang (TMJ).
  • Keradangan membran mukus.

Baca juga: Jenis Makanan dan Minuman Yang Boleh Menyebabkan Rongga

Penyediaan sinar-X Panoramik Pergigian

Pemeriksaan sinar-X panorama tidak memerlukan persiapan khas. Anda mungkin diminta memakai apron anti-radiasi sehingga bahagian tubuh anda yang lain terlindung dari pendedahan radiasi. Anda juga harus mengeluarkan cermin mata, perhiasan, atau benda logam lain di badan anda. Khusus untuk wanita hamil, anda harus berbincang dengan doktor terlebih dahulu sebelum melakukan prosedur panorama. Kerana pendedahan sinar-X yang berlebihan berpotensi membahayakan keadaan janin di dalam rahim.

Proses X-ray Panoramik Pergigian

Doktor menyesuaikan kedudukan dan mengarahkan kepala anda ke mesin sinar-x. Kemudian pemegang gigitan diletakkan di mulut untuk memastikan penjajaran gigi yang betul. Semasa proses ini, anda mesti menutup bibir dan menekan lidah anda, dan berpegang teguh agar badan anda tidak seimbang dan tidak bergerak. Dagu diletakkan di tempat ia berada pada mesin sinar-x. Semasa pemeriksaan, anda disarankan untuk tidak menggerakkan kepala dan bernafas secara normal. Proses pemeriksaan biasanya berlangsung antara 12-20 saat.

Baca juga: 6 Komplikasi Yang Boleh Menyebabkan Pembedahan Gigi Bijaksana

Setelah prosedur selesai, gambar yang dihasilkan adalah dalam bentuk lembaran besar kesan negatif. Tetapi sekarang, sebahagian besar gambar disimpan dalam bentuk fail digital. Format digital membolehkan doktor gigi menyesuaikan atau mengubah kontras dan kegelapan gambar untuk visualisasi struktur dan tisu yang lebih jelas.

Manfaat dan Risiko sinar-X Panorama

X-ray panoramik tidak menyebabkan kesan sampingan dan tidak meninggalkan sinaran di dalam badan. Ini bermaksud bahawa prosedur panorama dianggap selamat bagi sesiapa sahaja, kecuali wanita hamil, disarankan untuk berbincang dengan doktor anda terlebih dahulu.

Selain sinar-x panorama, terdapat banyak jenis sinar-X gigi yang boleh dilakukan, seperti: menggigit , periapikal , tersembunyi , panorama , dan digital. Pemilihan sinar-X gigi dilakukan mengikut keperluan, usia, risiko penyakit, dan gejala penyakit yang timbul.

Baca juga: Adakah benar anda tidak boleh minum minuman panas ketika anda mengalami sakit gigi?

Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai sinar-X pergigian, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor . Anda boleh menggunakan ciri Bercakap dengan Seorang Doktor apa yang ada dalam aplikasi untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found