Myoma dan Tumor, Mana Yang Lebih Berbahaya?

, Jakarta - Hampir semua wanita akan merasa risau apabila mendengar perkataan fibroid dan tumor, terutama jika mereka mengalaminya. Didiagnosis dengan salah satu daripada dua penyakit ini boleh menjadi mimpi buruk bagi sesiapa sahaja. Jadi, yang mana lebih berbahaya antara fibroid dan tumor? Apakah perbezaan antara kedua-dua keadaan tersebut?

Mengenal Miom

Myoma adalah sejenis tumor jinak yang menyerang organ pembiakan wanita. Keadaan ini berlaku, disebabkan oleh pertumbuhan sel yang jinak di dinding otot rahim. Myoma aka myoma adalah tumor jinak yang tumbuh di otot atau tisu penghubung di rahim wanita. Sehingga kini, masih belum jelas apa yang menyebabkan mioma muncul.

Walaupun begitu, terdapat beberapa faktor yang dianggap berkaitan dengan keadaan ini. Pertumbuhan myoma dianggap berlaku kerana pengaruh hormon, iaitu hormon estrogen dan progesteron, serta kehamilan pada wanita. Malangnya, keadaan ini sering tidak disedari oleh wanita kerana tidak menyebabkan gejala yang teruk.

Baca juga: Mengenal Mioma di rahim dan Bahayanya

Myoma sering tumbuh tanpa menyebabkan sebarang gejala, sehingga akhirnya menjadi lebih teruk. Apabila sudah memasuki tahap yang lebih parah, fibroid dapat menyebabkan pendarahan pada vagina, sakit perut, sakit pelvis, kerap membuang air kecil, dan sakit yang terjadi ketika melakukan hubungan seks dengan pasangan.

Apabila myoma mula menunjukkan gejala, ini bermakna penyakit ini telah memasuki tahap yang lebih teruk. Jadi, pembuangan pembedahan mungkin perlu dilakukan untuk merawat fibroid di rahim.

Apa itu Tumor?

Dari penjelasan di atas, diketahui bahawa myoma adalah salah satu jenis tumor yang boleh terjadi pada wanita. Tumor adalah pertumbuhan tisu yang tidak normal yang mengandungi daging atau cecair. Tisu yang tidak normal ini dapat tumbuh di mana sahaja di dalam tubuh manusia, mulai dari tulang, organ dan tisu lembut.

Tisu yang tumbuh sebagai tumor tidak berbahaya atau tidak berbahaya. Pada dasarnya, terdapat dua jenis tumor yang boleh menyerang, iaitu tumor jinak dan tumor malignan (barah). Tumor jinak, seperti fibroid, biasanya hanya di satu tempat dan tidak merebak ke bahagian lain badan.

Baca juga: Ketahui Ciri-ciri Mioma & Ketahui Bahaya

Apa Perbezaan dan Mana Yang Lebih Berbahaya?

Myoma adalah salah satu jenis tumor yang boleh menyerang badan. Selain mioma, terdapat banyak jenis tumor lain yang boleh terjadi pada manusia. Pada mulanya, kedua-dua fibroid dan tumor di bahagian lain badan mungkin tidak berbahaya, kerana jinak.

Sekiranya dirawat dengan betul, beberapa tumor jinak biasanya akan bertambah baik dan bertindak balas dengan baik. Sebaliknya, jika tidak dirawat, keadaan ini boleh menjadi berbahaya kerana tumor dapat terus tumbuh dan menyebabkan masalah serius kerana ukurannya.

Baca juga: Mana Yang Lebih Berbahaya, Mioma atau Cyst?

Dalam mioma, jika gejala muncul yang menyusahkan, pembedahan mungkin diperlukan. Walaupun jarang berubah menjadi barah, fibroid masih boleh menjadi ancaman. Kerana, ada kemungkinan myoma berubah menjadi barah yang kemudian disebut fibrosarcoma.

Ketahui lebih lanjut mengenai perbezaan antara fibroid dan tumor dengan meminta doktor di aplikasi . Doktor boleh dihubungi melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat dan petua kesihatan yang boleh dipercayai untuk menjaga kesihatan dengan lebih mudah. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found