Untuk Kanak-kanak, Pilih Nasi Coklat atau Putih?

, Jakarta - Karbohidrat adalah salah satu nutrien makro yang sangat diperlukan oleh anak kecil anda. Makronutrien satu ini membekalkan sumber tenaga utama untuk tubuh anak kecil anda, jadi ia mempunyai peranan yang sangat penting dalam pertumbuhannya. Di Indonesia, beras putih yang diproses menjadi beras adalah makanan utama masyarakat dalam kehidupan seharian. Selain menjadi sumber tenaga utama, nasi dianggap sesuai dipadankan dengan pelbagai jenis lauk.

Walaupun beras putih adalah makanan rutin harian, orang Indonesia juga biasa dengan jenis beras lain, salah satunya adalah beras perang. Beras biasanya digunakan untuk orang yang sedang menjalani diet atau menghidap diabetes kerana mempunyai kandungan gula yang lebih rendah daripada beras putih. Jadi, jenis beras mana yang paling sesuai untuk kanak-kanak? Inilah yang perlu anda ketahui.

Baca juga: 5 Cara Membentuk Diet Sihat Anak Kecil Anda

Nasi sebagai Sumber Karbohidrat untuk Anak Kecil Anda

Nasi putih dan beras perang adalah sumber karbohidrat yang baik. Namun, kedua-duanya masih mempunyai perbezaan dan faedah masing-masing. Berikut adalah perbezaan antara beras perang dan beras putih yang perlu anda ketahui:

1. Nasi Putih

Perbezaannya dengan beras perang, beras putih telah menghilangkan sekam, dedak, dan kuman. Walaupun proses ini memanjangkan jangka hayat produk akhir, nutrien dan sebatian bermanfaat yang terdapat dalam dedak dan kuman hilang semasa diproses. Akibatnya, beras putih cenderung mengandungi lebih sedikit serat, protein, antioksidan dan vitamin dan mineral tertentu. Kerana kandungan serat dan protein yang lebih rendah, beras putih kurang mengisi dan dapat meningkatkan gula darah daripada beras merah.

2. Nasi Coklat

Sebilangan besar jenis beras perang mengandungi pigmen dan pelbagai nutrien dan sebatian tumbuhan yang bermanfaat. Beras coklat mengandungi protein dan serat yang lebih tinggi daripada beras putih. Tambahan lain, beras jenis ini mengandungi antioksidan yang mempunyai sejuta manfaat kesihatan.

Baca juga: Ini adalah Makanan Kanak-kanak yang Tidak Sihat untuk Orang Kecil

Beras perang mengandungi antioksidan flavonoid, seperti antigenian apigenin, myricetin, dan quercetin. Flavonoid dapat membantu mengurangkan keradangan di dalam badan, mengurangkan tahap radikal bebas dan dapat mengurangkan risiko penyakit kronik, seperti penyakit jantung dan diabetes jenis 2.

Jadi, mana yang terbaik untuk kanak-kanak?

Jika dilihat dari penjelasan sebelumnya, jelas bahawa beras perang mempunyai banyak kelebihan berbanding beras putih. Pertama, dari kandungan serat. Beras coklat mengandungi serat empat kali lebih banyak daripada beras putih. Anda perlu tahu, si kecil memerlukan jumlah serat yang mencukupi agar saluran pencernaan berjalan lancar dan mencegah sembelit.

Selain serat, kandungan mikronutrien dalam beras perang juga lebih unggul daripada beras putih. Beras perang mengandungi zat besi, fosforus, kalsium, dan magnesium. Zat besi penting untuk meningkatkan pengeluaran hemoglobin yang berfungsi mengangkut oksigen ke seluruh badan. Walaupun fosfor, kalsium, dan magnesium penting untuk pertumbuhan tulang, gigi, sistem saraf, hormon, dan pelbagai metabolisme dalam tubuh si kecil.

Walaupun kandungannya unggul, itu tidak bermaksud nasi putih sama sekali tidak digalakkan untuk si kecil anda, betul! Tidak boleh memberikan nasi putih kepada si kecil anda, asalkan digabungkan dengan lauk lain yang mengandungi vitamin dan nutrien penting untuk si kecil anda.

Baca juga: Anak Sukar Makan? Inilah Cara Mengatasinya

Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai pemakanan anak kecil anda, tanyakan lebih lanjut dengan pakar pemakanan melalui aplikasi tersebut . Tidak perlu bersusah payah pergi ke hospital telefon pintar, ibu boleh menghubungi pakar pemakanan bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual atau Suara / Panggilan video .

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Apakah Jenis Nasi yang Paling Sihat ?.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found