Sebab-Sebab Perut Rasa Mual Ketika Berpuasa

, Jakarta - Kerana perubahan corak makan, sakit perut ketika berpuasa adalah keluhan yang paling biasa dialami oleh banyak orang. Keadaan ini sebenarnya adalah tindak balas semula jadi tisu perut, yang cuba menyesuaikan diri dengan diet yang berubah. Penyebab loya juga boleh berbeza pada setiap individu, walaupun pada dasarnya mempunyai kesan buruk yang sama pada sistem pencernaan.

Kesan ini merangkumi kemunculan rasa sakit, berpusing, dan rasa tidak selesa di kawasan perut, yang kadang-kadang meluas hingga ke solar plexus. Oleh itu, apakah sebab-sebab rasa mual di perut ketika berpuasa? Secara amnya, loya boleh disebabkan oleh perkara berikut:

1. Kenaikan Asid Perut

Meningkatnya asid perut adalah penyebab mual yang paling biasa semasa berpuasa. Ini dapat dipicu oleh beberapa kebiasaan seperti tidur segera setelah sahur, atau makan malam yang terlalu dekat dengan waktu tidur. Kebiasaan ini cenderung sukar untuk dielakkan, memandangkan waktu yang singkat untuk makan yang dibenarkan pada bulan puasa, yang hanya pada waktu malam.

Baca juga: Mual Selepas Makan, Mengapa?

Namun, tidur pada perut yang sangat kenyang boleh menyebabkan sistem pencernaan bekerja keras. Kesannya, perut akan terus berfungsi ketika anda bangun dari tidur. Keadaan ini menyebabkan tekanan pada dinding perut dan menyebabkan rasa mual, bahkan keinginan untuk muntah.

2. Makan berlebihan

Masih mengenai makan, salah satu penyebab mual yang juga sering terjadi adalah kebiasaan makan berlebihan pada waktu malam, termasuk pada waktu subuh dan iftar. Anda pasti pernah mendengar pepatah yang mendorong kita untuk makan sebelum kita lapar dan berhenti sebelum kita kenyang, bukan? Peribahasa ini ternyata benar dari sudut perubatan, anda tahu.

Perut memerlukan masa untuk mencernanya dengan lancar. Selain itu, pada bulan puasa, kita hanya dibenarkan makan pada waktu malam. Dengan waktu yang cukup singkat, makan berlebihan pada waktu subuh atau berbuka puasa boleh menyebabkan rasa mual.

Baca juga: Mual Selepas Bersenam? 4 Sebab dan Cara Mengatasinya

3. Kurang Minum Air

Pada waktu subuh, kita disarankan untuk minum lebih banyak air agar badan sentiasa dalam keadaan baik dan mengelakkan dehidrasi pada siang hari. Namun, bukan hanya dehidrasi, ketika tubuh kekurangan cairan ketika berpuasa, kawasan perut bawah akan mengalami tekanan berulang sehingga menyebabkan mual.

4. Pengambilan Kafein Terlalu Banyak

Kafein, baik dalam bentuk makanan dan minuman, dapat membuat tubuh kehilangan cairan, mudah letih, dan meningkatkan kadar asid perut yang dapat menyebabkan mual. Oleh itu, seboleh-bolehnya elakkan makanan dan minuman berkafein sebagai menu sahur atau iftar.

5. Makanan Rasa Kuat

Salah satu penyebab mual semasa berpuasa yang paling kerap berlaku dan tidak disedari oleh banyak orang ialah memilih makanan yang salah pada waktu subuh dan berbuka puasa. Sebilangan besar makanan yang dipilih adalah makanan yang terlalu masam, terlalu pedas, atau terlalu masin. Sekiranya makanan dimakan terlalu banyak, perut akan menjadi mual kerana pencernaan perlu disesuaikan dengan makanan, sementara perut kosong.

Baca juga: 5 Tabiat Tidak Sihat Semasa Berpuasa

6. Tekanan

Tekanan ringan dan berat ketika berpuasa boleh menyebabkan sistem pencernaan mendapat tekanan berulang, yang akhirnya menyebabkan rasa mual dan tidak selesa di perut. Tekanan dapat menyempitkan saluran darah ke seluruh badan, termasuk pencernaan, yang berkait rapat dengan keadaan perut. Tekanan berterusan semasa berpuasa menyebabkan perut kosong terasa lapar, rasa dahaga berlaku lebih cepat, dan sakit perut.

Itulah sedikit penjelasan mengenai penyebab perut terasa mual ketika berpuasa. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai perkara ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda mengenai permohonan tersebut , melalui ciri Bercakap dengan Doktor , ya. Sangat mudah, perbincangan dengan pakar yang anda mahukan dapat dilakukan Berbual atau Panggilan Suara / Video . Dapatkan juga kemudahan membeli ubat menggunakan aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found