5 Petua Memanjangkan Rambut Secara Semulajadi

Jakarta - Tidak sedikit wanita yang mengimpikan rambut hitam yang panjang dan berkilat. Kerana rambut adalah mahkota wanita. Kerana, rambut dianggap menyokong penampilan dan meningkatkan keyakinan diri seseorang. Itulah sebabnya mengapa ramai wanita melakukan penjagaan rambut agar rambut sihat dan cantik.

Baca juga: 5 Trik Ini untuk Rambut Berkilat

Pertumbuhan rambut dipengaruhi oleh banyak faktor. Ini termasuk genetik, bangsa, kepadatan rambut, sudut pertumbuhan rambut, dan faktor persekitaran (seperti cuaca dan pendedahan kepada sinaran UV). Berbanding dengan kaum lain, pertumbuhan rambut Asia cenderung lebih cepat, iaitu sekitar 15 sentimeter per tahun. Sementara itu, pertumbuhan rambut Afrika sekitar 10 sentimeter setahun dan Kaukasia sekitar 13 sentimeter per tahun.

Petua Memanjangkan Rambut Secara Semulajadi

Selain melakukan rawatan di salun, ternyata, ada cara semula jadi yang boleh anda lakukan untuk memanjangkan rambut secara semula jadi. Berikut adalah lima petua untuk menumbuhkan rambut secara semula jadi yang boleh anda cuba:

1. Pengambilan nutrien dan Vitamin yang mencukupi

Petua pertama bagi anda yang menginginkan rambut panjang adalah mendapatkan nutrien dan vitamin yang mencukupi. Anda boleh mulakan dengan mengamalkan diet yang sihat dan seimbang. Contohnya, dengan meningkatkan pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan. Anda juga boleh mengambil beberapa makanan tambahan seperti omega-3, omega-6, zink , vitamin B5, vitamin C, biotin, dan zat besi yang dapat membantu memanjangkan rambut secara semula jadi.

2. Gunakan Minyak pati

Keperluan untuk minyak pati tidak hanya berlaku untuk kesihatan tubuh, tetapi juga untuk pertumbuhan rambut. Kerana, menggunakan minyak pati pada kulit kepala akan menjadikan rambut anda panjang secara semula jadi. Terdapat banyak minyak pati yang boleh anda gunakan untuk mengekalkan rambut yang sihat, termasuk minyak cendana, pokok teh, bunga ros, badam dan zaitun.

3. Pengambilan Makanan Protein

Selain sayur-sayuran dan buah-buahan, anda juga boleh mengambil protein untuk mengekalkan rambut yang sihat. Kerana protein yang terkandung dalam makanan dapat melindungi rambut dari kerusakan yang disebabkan oleh penggunaan bahan kimia dan terkena sinar matahari. Anda boleh mendapatkan pengambilan protein ini dengan memakan kacang, ikan, dan makanan protein lain.

4. Jangan terlalu kerap mencuci rambut

Syampu memang boleh membersihkan rambut, namun anda tidak digalakkan melakukannya setiap hari. Sebabnya, mencuci rambut setiap hari sebenarnya akan menghilangkan minyak semula jadi yang dihasilkan oleh rambut. Sekiranya minyak ini hilang, maka rambut akan kering dan menghalang pertumbuhan rambut. Sebaik-baiknya, pencucian boleh dilakukan setiap 2-3 hari.

5. Keringkan Rambut Secara Semula Jadi

Menggunakan pengering rambut setelah selesai mencuci adalah cekap dan praktikal dalam mengeringkan rambut anda. Malangnya, kaedah ini sebenarnya berisiko menjadikan rambut gugur, kering, dan mudah rontok. Agar rambut kekal sihat dan tumbuh secara semula jadi, disarankan agar anda mengeringkan rambut secara semula jadi. Caranya adalah dengan membiarkan rambut basah terkena angin dalam jangka masa yang lama, sehingga boleh kering secara semula jadi.

Baca juga: 5 Fakta Unik mengenai Rambut yang Perlu Anda Ketahui

Setelah melakukan semua petua dan trik di atas, jangan lupa bahawa rambut anda tidak akan tumbuh panjang dalam masa yang singkat. Ia memerlukan proses yang berterusan dan penjagaan yang konsisten. Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai rambut, tanyakan kepada doktor . Melalui aplikasi tersebut , anda boleh berbincang dengan doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Ayuh, muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found