Ibu bapa, Ketahui 4 Tanda HIV pada Kanak-kanak

, Jakarta - HIV pada kanak-kanak dapat ditularkan melalui beberapa cara, salah satunya adalah melalui kelahiran anak. Penyakit ini dicirikan oleh beberapa gejala yang biasanya dapat dilihat sejak awal atau pada tahun pertama kehidupan kanak-kanak. Penting bagi ibu bapa untuk mengetahui dan mengenali tanda-tanda HIV.

Dengan cara itu, rawatan yang tepat dapat diberikan dengan cepat kepada anak-anak yang menghidap HIV. Gejala yang muncul sebagai tanda penyakit HIV bermula dari gejala awal ringan hingga gejala jangkitan teruk dan berulang. Bapa dan ibu mesti menyedari gejala yang muncul agar tidak memburuk. HIV pada kanak-kanak biasanya diperoleh daripada orang tua yang mempunyai HIV tetapi tidak menerima rawatan.

Baca juga: Ketahui Punca Penularan HIV kepada Kanak-kanak

Menyedari Gejala HIV pada Kanak-kanak

HIV pada kanak-kanak biasanya ditularkan dari ibu yang mempunyai penyakit yang sama. Biasanya, penularan berlaku semasa kehamilan, semasa melahirkan, atau semasa menyusui bayi. Namun, apabila seorang anak dijangkiti HIV, itu tidak bermakna dia akan menghidap AIDS. Walaupun begitu, HIV pada kanak-kanak tidak boleh dipandang rendah. Biasanya, gejala penyakit ini akan muncul dengan segera atau pada usia 12-18 bulan.

Walau bagaimanapun, sebilangan kanak-kanak mungkin tidak menunjukkan sebarang gejala sehingga mereka berumur lebih dari 5 tahun. Oleh itu, HIV pada kanak-kanak sebenarnya adalah keadaan yang agak sukar dikesan. Walau bagaimanapun, secara umum terdapat beberapa gejala HIV pada kanak-kanak yang dapat dikenali, termasuk:

1. Demam

Salah satu gejala pertama keadaan ini adalah demam atau peningkatan suhu badan. Seperti diketahui, demam sering muncul sebagai tanda jangkitan.

Baca juga: 4 Cara Mendidik Anak-anak Mengenai Penularan HIV

2. Masalah Pertumbuhan

HIV pada kanak-kanak juga dapat mencetuskan masalah dalam pertumbuhan dan perkembangan. Selain itu, jangkitan HIV juga boleh menyebabkan kanak-kanak mengalami kekurangan zat makanan atau masalah dengan penyerapan nutrien.

3.Mudah sakit

Kanak-kanak yang mempunyai jangkitan HIV cenderung mudah sakit. Keadaan ini menjadikan si kecil anda terdedah kepada sakit kepala, sakit otot, dan gangguan pencernaan seperti cirit-birit. HIV juga membuat kanak-kanak mudah letih dan sering kelihatan lemah dan lemah. HIV juga menjadikan kanak-kanak rentan terhadap jangkitan lain.

4. Gangguan Kulit

Gejala lain yang boleh menjadi tanda HIV pada kanak-kanak adalah gangguan kulit. Penyakit ini boleh mencetuskan munculnya ruam merah, lebam, dan gatal-gatal pada permukaan kulit bayi.

Sekiranya tidak ditangani dengan segera, HIV pada kanak-kanak dapat memburuk dan berkembang menjadi AIDS. Sekiranya demikian, penyakit ini boleh mencetuskan keadaan yang lebih berbahaya bahkan boleh menyebabkan kematian. AIDS boleh dicirikan oleh penurunan berat badan yang sangat cepat, Pneumonia pneumocystis , Sarkoma Kaposi, limfoma , atau barah pada sel imun.

Berita baiknya ialah kesan kesihatan HIV pada kanak-kanak dapat diminimumkan. Keadaan, rawatan yang betul mesti diberikan secara berkala, seawal mungkin. Ini akan membantu anak kecil anda tumbuh dan berkembang hingga dewasa. Oleh itu, pastikan ibu bapa mengenali tanda-tanda HIV pada anak mereka dan segera mendapatkan rawatan.

Baca juga: Sejak dilahirkan dijangkiti HIV-AIDS, dapatkah anak-anak tumbuh dengan normal?

Sekiranya anak anda mempunyai gejala penyakit yang teruk, terutamanya yang menyerupai jangkitan HIV, anda harus segera membawanya ke hospital untuk mendapatkan rawatan segera. Cari senarai hospital berdekatan menggunakan aplikasi . Tetapkan lokasi dan cari titik rujukan mengikut tujuan. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Apa yang Anda Perlu Tahu Mengenai HIV pada Kanak-kanak.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Kanak-kanak Dengan HIV dan AIDS.
Manual MSD. Diakses pada tahun 2021. Jangkitan Virus Imunodefisiensi Manusia (HIV) pada Kanak-kanak.
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2021. HIV dan AIDS.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found