6 Penyakit yang Sering Berlaku di Pankreas

Jakarta - Tubuh terdiri dari berbagai organ yang fungsinya saling berkaitan, bermula dari otak, paru-paru, ginjal, hati, dan jantung. Walau bagaimanapun, banyak orang melupakan pankreas, walaupun organ ini tidak kurang pentingnya. Seperti organ tubuh yang lain, anda juga perlu memberi perhatian dan menjaga kesihatan pankreas,

Lalu, apa fungsi pankreas ini? Pada dasarnya, pankreas berperanan dalam menjalankan fungsi endokrin dan eksokrin. Endokrin bertanggungjawab untuk melepaskan hormon insulin yang akan mengubah gula menjadi sumber tenaga untuk tubuh. Sementara itu, eksokrin adalah kelenjar yang berfungsi mengeluarkan enzim, seperti kelenjar lendir, kelenjar minyak, kelenjar air mata, dan banyak lagi.

Oleh itu, tidak memperhatikan kesihatan pankreas tentu akan mengakibatkan timbulnya pelbagai gangguan, seperti yang berikut:

Sistik Fibrosis

Merupakan penyakit yang berlaku di pankreas yang timbul kerana masalah genetik. Ini mengakibatkan kelainan serius pada paru-paru dan pankreas. Pada akhirnya, gangguan ini boleh menyebabkan masalah kesihatan pencernaan dan mengakibatkan diabetes. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, fibrosis sista boleh menyebabkan kematian.

Baca juga: Apa yang Menyebabkan Kanser Pankreas?

insulinoma

Insulinoma juga disebut sebagai tumor pankreas. Penyakit ini berlaku kerana kemampuan tumor untuk menghasilkan hormon insulin. Hasil kajian menyatakan bahawa sebanyak 10 peratus penyakit ini termasuk dalam kategori ganas atau mematikan. Namun, hingga kini belum diketahui apa yang menyebabkan timbulnya penyakit insulinoma. Penyakit ini dianggap mempunyai gejala yang serupa dengan hipoglikemia, seperti kekeliruan, sakit kepala, gangguan penglihatan, dan kelemahan otot.

Pankreatitis

Selalunya disebut sebagai radang pankreas, orang dengan pankreatitis akan mengalami kesakitan pada pankreas. Ini disebabkan oleh pengaktifan enzim pankreas pramatang yang menyebabkan pankreas menjadi autodigestive. Gejala yang sering dialami oleh pesakit dengan pankreatitis adalah sakit di bahagian perut dari perut ke belakang, perut yang kelihatan kaku dan rata, mual, muntah, dan penurunan tekanan darah.

Diabetes Jenis 1 dan 2

Penyakit seterusnya yang berlaku di pankreas adalah diabetes, baik jenis 1 dan jenis 2. Pada diabetes jenis 2, gula darah pada penghidapnya akan meningkat akibat insulin tidak dapat berfungsi dengan baik. Akibatnya, pankreas tidak dapat mengeluarkan insulin sesuai dengan keperluan badan. Sementara itu, pada diabetes jenis 1, orang akan selalu memerlukan suntikan insulin kerana pankreas rosak oleh sistem imun.

Baca juga: Tumor Wilms, ketahui simptomnya pada kanak-kanak

Barah pankreas

Kanser pankreas adalah penyakit pembunuh senyap . Keadaan ini disebabkan kerana gejala awal tidak dapat dilihat dan dikenal pasti dengan baik. Seperti tumor pada umumnya, barah pankreas disebabkan oleh munculnya pelbagai jenis sel asing yang berisiko tinggi berubah menjadi tumor. Tidak mustahil, kerana sel-sel di saluran pankreas adalah tempat pembiakan sel tumor yang paling biasa.

Pankreas pseudocystic

Penyakit yang berlaku pada pankreas terakhir adalah pankreas pseudocystic yang berlaku setelah pesakit mengalami pankreatitis. Penyakit ini dicirikan oleh pengisian rongga dengan cecair pseudocyst. Saliran pembedahan boleh menjadi langkah rawatan yang sesuai, walaupun pada beberapa orang dengan penyakit ini dapat sembuh dengan sendirinya.

Itu adalah beberapa penyakit yang berlaku di pankreas. Jangan ambil ringan jika anda mengalami sakit perut yang tidak biasa, kerana mungkin terdapat gangguan pada pankreas anda. Segera tanyakan semua gejala yang anda alami kepada doktor melalui aplikasi tersebut . Anda boleh meminta apa sahaja kepada doktor pilihan yang sudah tentu berpengalaman. Permohonan boleh didapati di App Store dan Google Play Store dan anda boleh muat turun terus di telefon anda.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found