Gejala Skizofrenia Paranoid yang perlu diperhatikan

Jakarta - Pasti anda pernah mendengar tentang skizofrenia, walaupun anda tidak tahu pasti apa sebenarnya penyakit ini. Skizofrenia adalah gangguan otak yang membuat orang dengan cara berfikir yang berbeza sukar untuk membezakan antara realiti dan halusinasi atau gambar dalam minda.

Skizofrenia paranoid adalah jenis gangguan kesihatan yang paling biasa di kalangan masyarakat. Sebenarnya, paranoia adalah salah satu gejala skizofrenia yang paling biasa pada orang dengan skizofrenia. Inilah sebabnya mengapa banyak pakar kesihatan akhirnya tidak memberikan perbezaan antara skizofrenia paranoid dan skizofrenia biasa. Walaupun begitu, tidak sedikit orang dengan skizofrenia yang tidak ditunjukkan mengalami gejala paranoid.

Secara amnya, gejala skizofrenia hanya dapat dikesan ketika penghidapnya mencapai usia belasan tahun atau memasuki usia dewasa awal. Walaupun merupakan sejenis penyakit yang akan diderita seumur hidup, penggunaan ubat-ubatan tertentu diduga dapat mengurangi keparahan gejala, sehingga penghidapnya dapat terus melakukan kegiatan seperti biasa.

Gejala Skizofrenia Paranoid

Jadi, apa simptom skizofrenia paranoid ini? Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda perhatikan:

  • khayalan

Khayalan atau khayalan adalah gejala utama skizofrenia. Keadaan ini berlaku apabila penghidap berpendapat bahawa sesuatu yang salah sebenarnya betul, dan kepercayaan ini tidak dapat dipertikaikan. Khayalan dibahagikan lagi kepada beberapa jenis, iaitu:

  • Khayalan untuk dikejar adalah keadaan ketika penghidap merasa seperti dia sedang dikejar oleh seseorang.

  • Khayalan keagungan adalah keadaan ketika penderita berfikir bahawa dia mempunyai kemampuan yang hebat atau kedudukan yang sangat penting.

  • Khayalan kawalan, adalah keadaan ketika penghidap merasa seperti dia dikendalikan oleh sesuatu.

  • Rujukan khayalan, adalah keadaan ketika penghidap merasa bahawa dia mempunyai objek penting.

Dari empat jenis khayalan, khayalan jenis mengejar adalah jenis yang sering muncul pada orang dengan skizofrenia.

  • halusinasi

Simptom seterusnya adalah berlakunya halusinasi, iaitu keadaan ketika penghidap merasakan sesuatu yang nyata, padahal sebenarnya apa yang sedang dia rasakan atau alami tidak pernah terjadi. Contoh yang paling umum dari gejala ini adalah munculnya suara dari dalam fikiran, yang dapat memberitahu penderita untuk melakukan tindakan yang cenderung berbahaya. Selain mendengar suara, halusinasi lain yang sering dialami penderita adalah mereka melihat benda-benda yang sebenarnya tidak ada.

  • Tingkah Laku Tidak Teratur (Kelakuan Tidak Teratur)

Skizofrenia juga dapat membuat orang tidak dapat mengawal pertuturan dan tingkah laku mereka, jadi tidak mustahil ini akan berlaku tingkah laku tidak teratur . Keadaan ini menyebabkan penderita sukar mengawal emosi mereka, menjalankan aktiviti, mengawal apa yang mereka mahukan, untuk bertindak dengan tidak betul. Ini biasanya diikuti dengan berlakunya ucapan yang tidak jelas yang membuat mereka mencipta kata-kata mereka sendiri atau mengulangi perbualan.

Skizofrenia paranoid mesti diatasi dengan segera, kerana gejala skizofrenia yang tidak ditangani dengan betul akan memberi kesan negatif kepada penderita, yaitu munculnya keinginan untuk bunuh diri. Bukan hanya tekanan atau kemurungan, skizofrenia ternyata menjadi penyebab kadar kematian yang tinggi pada masa remaja hingga awal dewasa.

Itulah maklumat mengenai gejala skizofrenia paranoid yang harus diperhatikan. Sekiranya anda merasakan ada sesuatu yang tidak jelas, anda boleh bertanya kepada doktor melalui permohonannya . Aplikasi ini mempunyai perkhidmatan untuk Ask a Doctor, Buy Medicines and Vitamin, serta Check Labs tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

Baca juga:

  • Orang dengan Skizofrenia Mengalami Kesukaran dalam Interaksi Sosial
  • Paranoid Schizophrenia Mempunyai Kecenderungan untuk Halusinasi
  • Inilah sebab orang yang menghidap skizofrenia boleh bertindak melulu

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found