Sukar Diubati, Inilah 4 Fakta Mengenai Filariasis

, Jakarta - Filariasis adalah gangguan yang disebabkan oleh parasit dan menular oleh gigitan nyamuk. Proses penularan penyakit ini bermula ketika nyamuk dijangkiti larva cacing gelang ketika mereka mengambil makanan dari darah manusia yang dijangkiti. Nyamuk kemudian menggigit orang lain, lalu menyebarkan larva ke dalam aliran darah mereka. Pada akhirnya, larva cacing berpindah ke limfatik melalui aliran darah dan matang dalam sistem limfa.

Larva parasit berkembang menjadi cacing dewasa di dalam badan. Cacing menyekat saluran darah limfa, yang merupakan struktur seperti saluran darah yang membantu mengitar semula cecair di luar sel. Apabila saluran limfa tersumbat, cairan menumpuk di tisu, terutama di kaki dan skrotum.

Pada hari-hari awal penyakit ini, pembengkakan akan berlaku dan akan sembuh dengan rawatan. Tetapi, jika jangkitan itu telah berlangsung selama bertahun-tahun, maka pembengkakan tidak akan sembuh. Selain itu, penghidap juga dapat mengalami serangan berulang ketika anggota badan bengkak menjadi sakit dan meradang.

Baca juga: Berikut adalah 3 jenis filariasis yang perlu anda ketahui

Filariasis kronik sering disertai dengan episod akut keradangan tempatan pada kulit dan kelenjar getah bening dan saluran darah. Sebilangan episod ini disebabkan oleh tindak balas imun badan terhadap parasit. Sebilangan besar disebabkan oleh bakteria kulit sekunder, kerana pertahanan normal telah lemah akibat kecederaan limfa.

Episod akut ini melemahkan, boleh bertahan selama berminggu-minggu, dan merupakan penyebab utama ketiadaan di kalangan mereka yang mempunyai filariasis limfatik. Sebenarnya, lebih daripada 1.3 bilion orang di 72 negara dan wilayah berisiko dijangkiti filariasis. Fakta lain adalah:

1. Tidak Boleh Diubati, Hanya Boleh Dikawal

Usaha untuk mengawal filariasis adalah dengan menggunakan ubat-ubatan massa. Tujuannya adalah untuk mengeluarkan bentuk mikroskopik parasit dari aliran darah, sehingga tidak dapat tumbuh menjadi cacing dan tidak dapat ditularkan lebih jauh oleh nyamuk. Dos tunggal dua ubat yang diberikan secara serentak adalah albendazole dan diethylcarbamazine (DEC), atau di banyak tempat albendazole dan ivermectin. Rawatan tersebut dilakukan untuk melindungi seseorang daripada terkena jangkitan teruk selama setahun dan selama bertahun-tahun untuk menghilangkan penularan parasit.

Baca juga: Ketahui lebih lanjut mengenai fakta mengenai filariasis

2. Boleh Menyebabkan Penyakit Lain

Filariasis limfatik hanya satu daripada kumpulan yang dikenali sebagai penyakit tropika yang diabaikan. Penyakit lain yang paling biasa dalam kumpulan ini adalah onchocerciasis, juga dikenali sebagai kebutaan sungai. Jangkitan lebih kerap terjadi di Afrika, ditularkan oleh lalat hitam yang berkembang biak di dalam air yang bergerak.

Larva berkembang menjadi cacing dewasa yang menyebabkan ruam dan gatal pada kulit yang teruk, dan dalam beberapa kes boleh menyebabkan kebutaan. Kira-kira 37 juta orang berisiko menghidap penyakit ini. Pemberian ubat secara besar-besaran dengan ubat ivermectin, digabungkan dengan rawatan racun serangga dari tempat pembiakan lalat hitam, telah mengurangkan kejadian hampir 75 peratus sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

3. Boleh Menyebabkan Kecacatan

Filariasis boleh menyebabkan kecacatan teruk, demam yang melemahkan dan kerosakan pada sistem limfa. Demam boleh muncul secara tiba-tiba dan serangan demam akan menyukarkan anda bergerak sama sekali. Beberapa kesan biasa yang lain adalah:

  • elephantiasis. Pembengkakan lengan dan kaki yang melampau dan penebalan kulit.

  • Limfedema. Pengekalan cecair dan pembengkakan tisu

  • Hidrokel. Pengekalan cecair dan pembengkakan testis.

Baca juga : Pembedahan untuk Mengubati Filariasis, Adakah Perlu?

4. Lumpuh Selamanya

Filariasis boleh melumpuhkan. Kadang kala keadaan ini dapat menyukarkan penghidap untuk menggerakkan bahagian badan yang terkena. Dengan kata lain, keadaan ini dapat menyukarkan penghidapnya untuk bergerak.

Itu sedikit penjelasan mengenai filariasis. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai penyakit ini, tanyakan kepada doktor di . Tanpa masalah, anda boleh berbincang dengan doktor anda bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, cepat muat turun aplikasi di App Store atau Google Play!

Rujukan:

Berita Perubatan Hari Ini. Diakses 2019. Bolehkah anda merawat elephantiasis?
The Washington Post. Diakses 2019. Apa itu filariasis limfatik? Fakta mengenainya dan penyakit tropika yang diabaikan

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found